Piilevät vesivahingot huopakattojen suurimpia riskejä

Konesaumakattoja eli perinteisiä rivipeltikattoja tekevät Vaskisepät korjaavat viikoittain huonokuntoisia huopakattoja. Moni asuu tietämättään lahojen rakenteiden alla.

Teksti: Sanna KarppinenKuvat: Otto Kilpirinne

Huopakatoissa on suuria eroja. Itse tehdyt kolmiorima- ja palahuopakatot ovat kaukana ammattilaisten hitsaamista kermikatoista. Pahimmillaan huopakatto on katastrofaalisessa kunnossa, kun kattopeltisepät kutsutaan hätiin.

– Huovat ovat usein ratkeilleet saumoistaan, mikä johtuu esimerkiksi vesikatteen puisten alusrakenteiden lämpöliikkeestä ja kosteusolosuhteiden vaihtelusta, kertoo kattopeltiseppä Veli Kilpirinne .

– Vakavimpia ongelmia ovat huopakattojen vuodot, koska ne ovat usein salakavalia. Asuintiloihin ei tule välttämättä missään vaiheessa vettä, ja talon yläpohjakin näyttää terveeltä. Todellisuus paljastuu, kun ruoteet puretaan. Vesi pääsee kattotuoleihin ruodelautoja pitkin, ja monilla huopakatoilla kattotuolit ovat lahonneet täysin ontoiksi.

Huopakaton korjaaminen ajoissa vaatii joskus hyvää tuuria.

– Voi olla onnekas sattuma, että katolle teetetään kuntotarkastus ja sen todellinen tilanne paljastuu, Kilpirinne kertoo. Kattoammattilainen huomaa ruodelautojen huonon kunnon usein jo katolla kävellessään tai viimeistään kattotuolia kopautellessaan. Lahouden kuulee äänestä.

Huopakaton kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

– Kun katon ilmanvaihto on riittämätön, rakenteisiin kertyy kosteutta ja erilaista kasvustoa, aivan kuten kattovuodoissakin. Vanhoissa taloissa huoneiden ilmanpoisto on toteutettu esimerkiksi liesituulettimen kautta, mutta korvausilman saannista ei ole huolehdittu. Jos vesikatossa on kosteusongelmia, asuintilojen korvausilmaa saattaa tulla homeisten kattorakenteiden läpi.

Kolmiorima- ja palahuopakatot ovat yksinkertaisia asentaa, ja samasta syystä tee-se-itse-miesten ratkaisut ovat huopakatoilla yleisiä.

– Nuorin korjaamani huopakatto oli vain 1,5 vuotta vanha, Kilpirinne kertoo.

– Kolmiorima- ja palahuopakattojen huovat on usein lätkitty paikoilleen ilman aluskermiä. Se on huopakatolla välttämätön, jotta katto pitäisi vettä. Usein katto alkaa vuotaa myös siksi, että läpiviennit ja muut detaljit on tehty ilman ammattiosaamista.

Yksi palahuopakattojen heikko kohta on jäänkestävyys.

– Palahuopakatolle ei tarvitse kertyä paljoa jäätä, kun vesi jo puskee saumoista sisään ja katto alkaa vuotaa. Yksi tavallisimmista ongelmakohdista on savupiipun ympäristö. Aina kun kotia lämmitetään, lumi ensin sulaa ja sitten jäätyy. Vesivahinko on edessä ennemmin tai myöhemmin, varsinkin jos piipun saumat on tehty taitamattomasti.

Kattoremontissa huonokuntoisia huopia ei tarvitse välttämättä purkaa.

– Uusi konesaumakate voidaan asentaa suoraan huopien päälle, jolloin huopa toimii vesikaton aluskatteena, Kilpirinne kertoo.

– Palahuovan ja rivipellin väliin lisätään vain pintasirotteeton aluskermi. Kolmiorimahuopakatteessa kolmiorimat puretaan pois ja lisätään aluskermi pellin alle.

Toinen vaihtoehto on korottaa kattoa kolmiorimojen verran ja tehdä uudet ruoteet. Silloin on huolehdittava myös huovan ja pellin välin tuuletuksesta.

Huopakatto on purettava, jos yläpohjassa on lahovaurioita.

– Jos epäilemme, että kattotuolit ovat lahonneet, kattoa otetaan auki muutamasta kohdasta ja tarkastetaan tilanne. Jos lahoa löytyy, päätämme yhdessä asiakkaan kanssa, mitä tehdään.

Katon omistajan ei kannata purkaa kattoa itse.

– Kun purkutyöt tekee ammattilainen, homma sujuu nopeammin ja katto saadaan suojattua säältä myös purkamisen aikana, Kilpirinne neuvoo.

Kattopeltisepät rakentavat purkamisen ohessa katolle uuden pohjan ja lisäävät aluskermin.

Teollisesti valmistettu profiilipeltikate ei tunnetusti sovi loiville katoille. Moni turvautuukin silloin huopaan.

– Todellisuudessa hitsaamaton huopakate ei toimi loivilla katoilla, koska huopien saumat eivät kestä seisovaa vettä, Kilpirinne toteaa.

– Sen sijaan konesaumattu peltikatto voidaan asentaa jopa 1:10-kaltevuuden katoille. Ainoa katemateriaali, joka pystyy lähes samaan, on hitsattu kermikate. Sen elinkaari on kuitenkin vain 20 vuotta, kun rivipeltikatto kestää jopa 100 vuotta.

Konesaumakatteella varmistetaan, että kodin ulkonäkö säilyy ja kattoremontin budjetti pitää.

– Konesaumakate ei paksunna katon rakenteita, Kilpirinne kertoo.

– Esimerkiksi profiilipeltikatteet ovat jo itsessään korkeampia ja vaativat aina alleen uudet ruoteet ja tuuletusrimat. Talon kattoa voidaan joutua korottamaan lähes 10 senttiä, jolloin myös kattoremontti paisuu kuin pullataikina. Katolle on lisättävä uusi kierros otsalautoja, rännejä on siirrettävä ylöspäin ja samalla syöksytorvet uusittava, koska ne jäävät liian lyhyiksi. Jos katolle on muurattu matala savupiippu, katon korottaminen voi vaatia piipun korottamisen.

Kattopeltiseppä Kilpirinne vakuuttaa, että myös kattoturvatuotteet kestävät peltikatolla pidempään kuin huopakatolla.

– Huopakatolla esimerkiksi lumiesteiden kiinnitykset tehdään huovan läpi, ja juuri kiinnityskohta on todennäköinen vuotopaikka.

Kiinnikkeet löystyvät, kun puu elää. Jyrkillä kattopinnoilla myös auringonlämpö saa huovat valumaan alaspäin.

– Konesaumakatolla kattoturvatuotteiden kiinnikkeet puristetaan rivipellin pystysaumaan. Katteen läpi ei tarvitse tehdä ainuttakaan reikää.

”Uusi konesaumakate voidaan asentaa suoraan huopien päälle, jolloin huopa toimii vesikaton aluskatteena.”