Vahvojen värien ja muotojen pehmentäjänä hempeitä pastilleja ja pyöreitä muotoja

Naisten vahvuus. Siitä lähti Kärkkäisen Lahden tavaratalon kodintekstiiliosaston myyjän Kirsi Pyykösen idea Naisten päivän kattaukseksi.

Ihanan keväinen ja raikas, ovat asiakkaat kiittäneet.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Taneli Rantanen/Kärkkäinen Lahti kodintekniikka

Voimaannuttava, vahva ja raikas; kattaus, jonka ympärille kokoontuu neljä vahvaa naista. Siinä lähtökohtani, kun rupesin ideoimaan ja rakentamaan Naisten päivän kattausta, kertoo Kärkkäisen Lahden tavaratalon kodintekstiiliosaston myyjä Kirsi Pyykönen.

Vahvojen naisten kattauksessa pöytäliinakankaan on oltava vahva, mutta samalla tunnelmaltaan iloinen. Pöytäliina- ja kappakankaaksi Kirsi valitsi Vallilan tämän vuoden uutuusmallistosta Laululintu-nimisen kankaan. Laululintu-kangas on Vallilan kuosisuunnittelija Tanja Orsjoen käsialaa. Sen keskiössä on kauniita ja mielikuvituksellisia kukkia sekä kasveja.

Tanja Orsjoki tunnetaan taidokkaana kukkien ja ilmeikkäiden eläinten piirtäjänä. Runsautta tulvivasta Laululintu-kankaasta on helppo bongata lintuparvi, joka laulaa livertää kevään ensi sävelmiä. Väreinä Laululintu-kankaassa on vahvan mustan ja valkoisen ohella hempeää lilaa ja kevään hentoa vihreää.

– Kattauksen pöytäliinana olevaa, 150 senttistä Laululintu-kangasta myydään meillä Kärkkäisellä metritavarana, kappa on valmiskappa, Kirsi kertoo.

Kirsi kipaisi hakemaan Lahden Kärkkäisen rakennustarvikeosastolta katelautasiksi valkoiset, keraamiset laatat. Kateliinana on musta, kankainen kaitaliina.

Astioiden värit toistavat pöytäliinakankaan värejä.

Pääruokalautanen on Vallilan Kerttu-sarjan mustavalkoinen, pikkukuvioinen lautanen. Alkuruoka syödään mustasta, kulhomaisesta lautasesta. Menuussa on aistittavissa itämaisuutta, koska ruokailuvälineiksi Kirsi valitsi syömäpuikot.

Jalallisessa juomalasissa olevat pyöreät muodot sointuvat alkuruokalautaskulhon muotoihin, ja naisellisuuteen.

– Kulmikas juomalasi olisi ollut jotenkin liian maskuliininen, Kirsi sanoo.

Kaikki kattauksen astiat, lasit ja ruokailuvälineet ovat Kärkkäisen valikoimissa. Samoin kukat ja muut koristeet.

Syömäpuikot Kirsi kiepsautti yhteen hennon vihreällä organza-nauhalla ja sitoi koristeeksi mukaan aidon vaaleanpunaisen germinin eli minigerberan sekä krysanteemin oksan.

Viherkasveina on silkkikukkia. Kukka-asetelman Kirsi kokosi Kärkkäisellä myynnissä olevasta valmiskimpusta.

– Hajotin kimpun ja rakensin siitä kukkasieneen asetelman.

Kukka-asetelma on koottu lasilevyn päälle, korkeutta asetelmaan on saatu sen alla olevien kynttilänjalkojen avulla. Lasilevystä kuultaa kauniisti Laululintu-pöytäliinakankaan värit, jotka toistuvat kukka-asetelman kukkien väreissä.

– Kokeilin ensin kukka-asetelman alle samaa valkoista keraamista laattaa, joka on katelautasena, mutta se teki liian tukkoisen tunnelman, Kirsi kertoo.

Vahvojen naisten Naisten päivän kattaus vaati Kirsin mielestä modernit kynttilänjalat, siksi ne ovat mustat.

– Valkoiset kynttilät ovat raikkaat ja niin ikään modernit. Kokeilin esimerkiksi liloja kynttilöitä, mutta ne eivät istuneet kattauksen henkeen niin hyvin kuin nämä valkoiset, Kirsi sanoo.

Kattauksen yllä oleva lamppu on viesti naisten ikiaikaisesta kekseliäisyydestä.

– Siinä on ympyrän muodossa kuusi lasista, koristeellista kynttelikköä sisustusosastoltamme sekä keskellä aivan yksinkertainen hehkulamppu valaisinosastoltamme. Valaisimen tunnelma on aivan kuin olisi kristallikruunu katossa!

Kirsi, mistä kirjot kaikki ideasi?

– Ne vain lähtevät, fiilispohjalta. Tärkein kimmoke on se, että pidän työstäni, ja jatkuvasti vaihtuva, runsas valikoimamme antaa mahdollisuuden olla luova, Kärkkäisen Lahden tavaratalon kodintekstiiliosaston myyjä Kirsi Pyykönen vastaa.

Kirsi on aina ollut esteetikko, myös oman itsensä suhteen. Hän pitää tärkeänä, että on ulkomuodoltaan huoliteltu. Hiukset on kauniisti värjätyt, hyvin leikatut ja huolellisesti laitetut. Meikki on siisti. Pukeutuminen alkaa kauniista alusasuista.

–Huoliteltu ja siisti ulkonäkö tuo itsevarmuutta. Ennen kaikkea haluan sillä kunnioittaa toisia ihmisiä, Kirsi toteaa.

”– Jalallisessa juomalasissa olevat pyöreät muodot sointuvat alkuruokalautaskulhon muotoihin, ja naisellisuuteen. Kulmikas juomalasi olisi ollut jotenkin liian maskuliininen.”
”– Huoliteltu ja siisti ulkonäkö tuo itsevarmuutta. Ennen kaikkea haluan sillä kunnioittaa toisia ihmisiä.”