Yli 350 työllistävä Kaskipuu Oy sai alkunsa yrityksen perustajan ulko-oviprobleemasta

Huolella valittu ulko-ovi täydentää talon arkkitehtuuria ja on sopusoinnussa ilmeen kanssa: ulkoapäin se antaa leimansa talon luonteelle. Sisältäpäin ulko-ovi on osa eteistilan ilmettä. Kaskipuun ovet tunnetaan laadustaan: lämpö ei karkaa ja ne pysyvät suorina.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Kaskipuu Oy

Käsistään taitavan, ylikiiminkiläisen nuoren perheenisän Eero Kasken taloprojekti lähestyi maalia 1970-luvun loppupuolella, mutta ulko-ovi jäi suljettaessa ”tärisemmään varttitunniksi paikoilleen.” Eihän sellaista ovea voinut puusepän taidoistaan kätevä tekijämies kelpuuttaa muuten priimaan taloon.

Niinpä puun kanssa sinunkaupat tehnyt Eero valmisti itse jämerän ja tyylikkään oven taloonsa, ja pian Eeron ovia tultiin kysymään kauempaakin. Puusepäntehtaassa syntyi ovia ja ikkunoita, myös kattopaanuja, esimerkiksi Ylikiimingin kirkon paanukatto on Eero Kasken tekemä.

Puusepäntaidoista, ahkerasta työstä ja yrittäjähenkisyydestä syntyi vuonna 1978 Kaskipuu.

Yhden taitavan käsiparin yrityksestä on kasvanut kansainvälinen konserni. Tätä nykyä Kaskipuu Oy:n yrittäjänä toimii Eero Kasken poika, Matti Kaski, joka otti yrityksen vetovastuun vuonna 2004. Henkilökuntaa Kaskipuu Oy:n koko konsernissa on noin 350. Vuonna 2018 konsernin liikevaihto oli noin 70 miljoonaa euroa.

Tehtaat Kaskipuulla ovat yrityksen syntysijoilla Ylikiimingissä sekä Haapajärvellä, Viitasaarella ja myös Latviassa. Haapajärven ovitehtaan Kaskipuu Oy perusti vuonna 2005. Kaskipuu Oy osti vuonna 2014 konkurssiin menneen ikkuna- ja ovitehdas Fenestra Oy:n Viitasaaren tehtaan. Vuonna 2015 Kaskipuu Oy perusti Latviaan ovitehtaan.

Kaskipuu Oy omistaa myös eristevalmistaja Ekovilla Oy:n. Lisäksi Kaskipuu omistaa perinteikkään, yli satavuotiaan, oululaisen ovivalmistaja Oulux Ovet ja Ikkunat Oy:n. Oulux-ovet ja ikkunat valmistetaan Kaskipuun tehtailla.

Vientiä Kaskipuu Oy:llä on Pohjoismaiden lisäksi Venäjälle.

– Kaskipuu Oy on tätä nykyä suurin Suomessa ovi- ja ikkunateollisuudessa toimiva perheyritys, tiivistää Kaskipuu Oy:n varatoimitusjohtaja Marko Kallunki.

Kaskipuu Oy:n ulko- ja parvekeovien arvostettu laatu perustuu Marko Kallungin mukaan toki tyylikkääseen ulkonäköön, mutta ennen kaikkea ovien patentoituun, erikoisleveään tiivisteeseen sekä jämäkkään, suorana pysyvään runkoon. Kaskipuu Oy:n ulko-ovien luvataan pysyvän suorana yli 15 vuotta; se on markkinoiden pisin suoranapysymistakuu.

– Kaskipuu Oy:n Thermo-ovessa ovilevyn paksuus on 86 mm, se on noin 30 % paksumpi kuin vakio-ovi. Thermo-rakenteella saavutetaan jopa 0,6:n u-arvo. Perus ulko-oven u-arvo 1,0, kertoo Kallunki.

U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kuvaa rakennuksen eri rakennusosien lämmöneristyskykyä. Pääsääntöisesti ulko-oven suunnitteluarvon pitää olla U-arvo ≤ 1,0. Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi on lämmöneristys ja sitä vähemmän haaskataan lämpöä, energiaa ja rahaa.

– Kaskipuun ulko- ja parvekeovien jämäkkä, suorana pysyvä kertapuurunko valmistetaan lamellipuusta, sanoo Kallunki.

Kaskipuun puuovissa käytetään pintamateriaalina suomalaista mäntyä. HDF-pintaisten ovien pintamateriaali valmistetaan Romaniassa.

Kaskipuun ovimallistoa uudistetaan säännöllisesti, joka kauteen tulee pari, kolme uutta ovimallia.

– Perinteisiin pientaloihin hyvin sopiva Classic-mallisto edustaa perinteistä suomalaista ovimuotoilua. Design-malliston puiset ja maalipintaiset ovet soveltuvat mainiosti moderniin taloarkkitehtuuriin. Tarjoamme sisustustietoisille myös muotoilija Ristomatti Ratian ovimallit. Mökki- ja hirsitalovalmistajille löytyy myös omat mallistonsa, kertoo Kallunki.

Ilmasto-olosuhteidemme vuoksi Suomessa ulko-oven keskeinen tekijä on aina ollut hyvä lämmöneristävyys sekä suorana pysyminen.

– Keski- ja Etelä-Euroopassa panostetaan enemmän ulko-oven ulkonäköön, ja siellä suositaan esimerkiksi arvokkaista jalopuista valmistettuja ulko-ovia, toteaa Kaskipuu Oy:n varatoimitusjohtaja Marko Kallunki.

”– Kaskipuun ulko- ja parvekeovien jämäkkä, suorana pysyvä kertapuurunko valmistetaan lamellipuusta.”