Teri-Talot Oy palvelee Kärkkäisen Ylivieskan

tavaratalon aulatilan toimistossa

Nurkkakohdissa varmistetaan suorana pysyminen. Teri-Talojen elementtien pikkutarkka suunnittelu on merkittävä laadun tae.

Teksti: Reetta Reinman

Puutalojen rakentamisen perinne on ollut aina vahva Teerijärvellä, Pohjanmaalla. Vuosisata sitten Teerijärven alueen miehet hakeutuivat Amerikkaan saakka rakentamaan käsityönä korkealaatuisia puutaloja. Teerijärvellä toimi pitkään veistoskoulu ylläpitäen seudun vahvaa puukäsityötaitoa.

Teerijärvi liitettiin Kruunupyyhyn vuoden 1969 alussa. Teerijärven naapurikunnat olivat ennen kunnan lakkauttamista Evijärvi, Kaustinen, Kruunupyy, Veteli ja Ähtävä. Teerijärven kylässä rakennetaan edelleen. Ab Rani Plast Oy:n omistama talotehdas, Teri-Talot Oy, on toiminut siellä vuodesta 1974.

Teerijärven kylässä asuva Nils Ahlbäck perusti vuonna 1955 muovikalvotuotteita muun muassa maatalouteen ja teollisuudelle valmistavan Rani Plast Oy:n yhdessä veljensä Alf Ahlbäckin sekä kumppaniensa Runar Svartsjön ja Ingmar Albäckin kanssa. Yritys sai nimensä neljän perustajansa alkukirjainten mukaan.

Nykyään Rani Plast on kansainvälinen konserni, joka työllistää tuhat ihmistä ja jonka liikevaihto on lähes 250 miljoonaa euroa. Yritys on edelleen Ahlbäckin perheen omistuksessa, nyt yhtiön omistaa ja sitä johtaa Nils Ahbäckin lapset, Ulrika ja Mikael Ahlbäck.

– 1970-luvun alussa Rani Plastin muovitehdas työllisti Teerijärvellä runsaasti naisia, kylällä ajateltiin, että miehille pitää myös saada työtä, siinä yksi syy alueen vahvan puurakentamisosaamisen lisäksi Teri-Talojen synnylle, kertoo Ulrika Ahlbäck.

Teri-Talot Oy työllistää tätä nykyä noin 35 henkilöä. Tehdas on Teerijärvellä. Vuosittain siellä valmistuu taloja satakunta. Myös kaikki suunnittelu ja tuotekehitys tapahtuu Teerijärven tehtaalla.

Markkinat ovat pääsääntöisesti Suomessa.

– Omakotitalojen, pari- ja rivitalojen lisäksi valmistamme luhtitaloja sekä puukerrostaloja ja oikeastaan kaikkea vapaa-ajan asunnoista halleihin. Meillä on myös kokemusta esimerkiksi päiväkotien ja vanhainkotien toteuttamisesta, Ulrika Ahlbäck kertoo.

Vuodenvaihteessa Teri-Talot Oy avasi toimipisteen Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon aulatilan liiketilaan. Siellä palvelee Juha Tervamäki. Hän pohtii ja suunnittelee yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaan toivoman talopaketin toteuttamista sekä tekee tarjouslaskelmat. Projektin edetessä sitä käydään yhdessä läpi.

– Kärkkäisellä oleva toimistomme on avoinna sopimuksen mukaan, Juha Tervamäki kertoo ja kehottaa ottamaan yhteyttä, niin sovitaan tapaaminen puh. 050 586 3034 tai juha.tervamaki@teritalot.fi

Teri-Taloilla on tarjota kattava kuvasto valmismalleja talopaketeista.

– Mutta suurin osa valmistamistamme talopaketeista on uniikkeja, joiden suunnittelu ja toteutusratkaisut on tehty asiakkaan toiveita kuunnellen. Talomallistostamme asiakkaat saavat usein inspiraatioita ja vinkkejä ratkaisumalleiksi, Teri-Talot Oy:n toimitusjohtaja Ulrika Ahlbäck kertoo.

Teri-Taloilta on mahdollisuus valita talopaketti runkopaketista aina sisustusvalmiiseen, muuttovalmiiseen -toimitukseen saakka.

– Useimmiten runkovalmis talopaketti toimitetaan tontille valmiina elementteinä. Siihen myös asennetaan valmiiksi kantavat seinät sekä kattotuolit ja välipohja, joten nimensä mukaisesti talon runko on toimituksen jälkeen valmis. Runkovalmis talopaketti sisältää niin ikään mahdolliset parvekkeen ja terassin kantavat rakenteet sekä vesikaton kantavat rakenteet asennettuna. Esimerkiksi anturan ja perustusten tekeminen tai teettäminen jäävät kuitenkin runkovalmiin talopaketin kohdalla asiakkaan hoidettavaksi, Juha Tervamäki kertoo ja jatkaa:

– Samoin esimerkiksi LVI- ja sähkösuunnittelu eivät usein kuulu talopaketin sisältöön, vaan niiden hankkiminen jää ostajan vastuulle.

Talopaketin pystytyksestä vastaavat Teri-Talojen kokeneet asentajat.

Koko Teri-Talojen talopakettien teollinen tuotantoprosessi tapahtuu kosteudelta suojassa, sisätiloissa Teerijärven tehtaalla.

– Ammattitaidolla käsityönä tehdyillä elementeillä on 10 vuoden takuu, tämän mahdollistamme käyttämällä vain ensiluokkaisia ja kestäviksi tietämiämme materiaaleja, kertoo Ulrika Ahlbäck.

Hän myös toteaa, että Teri-Talot Oy hyödyntää tuotannossaan mahdollisimman pitkälle kotimaisia sekä ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä materiaaleja.

Ahlbäck korostaa Teri-Talot Oy:n talojen laatua ja kestävyyttä:

– Kaikissa nurkkakohdissa käytämme kertopuuta; näin nurkkakohdat pysyvät suorina. Tämä on olennaisen tärkeä asia varmistaa Suomen ilmasto-olosuhteissa.

Juha Tervamäki korostaa myös sitä rakentamisen ikiaikaista filosofiaa, jossa seinä eristyksiltään harvenee aina ulospäin mentäessä.

– Teri-Talojen elementtejä voisi kuvailla rakenneratkaisuiltaan hyvin pikkutarkoiksi, hän toteaa.

”– Kaikissa nurkkakohdissa käytämme kertopuuta; näin nurkkakohdat pysyvät suorina. Tämä on olennaisen tärkeä asia varmistaa Suomen ilmasto-olosuhteissa.”
”– Suurin osa valmistamistamme talopaketeista on uniikkeja, joiden suunnittelu ja toteutusratkaisut on tehty asiakkaan toiveita kuunnellen. ”
”– Teerijärven kylässä rakennetaan edelleen. Ab Rani Plast Oy:n omistama talotehdas, Teri-Talot Oy, on toiminut siellä vuodesta 1974.”