Pirjon Pakari suunnittelee kotimaisen näkkileivän leipomisen aloittamista

Hyvässä kasvuvireessä oleva Pirjon Pakari tekee kesällä Ylivieskan leipomossa ja myymälässä mittavia investointeja.

KauppaSuomi-lehden haastattelussa on Silja Timlin Pirjon Pakari Ylivieska Oy:sta.

S ilja Timlin , millainen on tämän kevään trendikkäin täytekakku?

– Kausi kuin kausi, mansikkakakku on aina suosituin kakkumme. Käytämme kakuissamme aitoa vispikermaa, joka osaltaan nostaa kakkujemme suosiota. Meiltä löytyy myös sesonkikakkuja, joita teemme lähinnä leivoksiksi. Jouluna sesonkikakku oli todella suuren suosion saanut glögikakku, ja pääsiäisen ajan herkkukakku oli mangomoussekakku.

Millaisia erilaisia täytekakkuja teillä on tarjolla?

– Kermatäytekakkuja 10 hengen kakuista aina 72 hengen levykakkuihin. Täytevaihtoehtojamme näihin on useita: mansikka, vadelma, kuningatar ja appelsiiniomena. Päälle voi valita joko kinuskin, marjoja/hilloa tai suklaarouheen. Koristelut kuuluvat kakun hintaan. Moussekakkujakin löytyy 8-20 hlö:n kakkuja, makuvaihtoehtoina valkosuklaa, mansikka, vadelma sekä suklaa, sekä lisäksi valikoimiimme kuuluvat sesonkikakut.

Millaiseen tarjoilutilanteeseen sopii mielestäsi juustokakku?

– Juustokakut sopivat kaikkiin tilanteisiin, niin arkeen kuin juhlaan. Juustokakkuja meiltä ostetaan paljon esim. työpaikalle työkavereiden iloksi tai sitten synttäreille.

Millaisia juustokakkuja valikoimissanne on?

– Juustokakkuja valmistamme 10 ja 12 hengen kokoina. Makuvaihtoehtoina ovat 3-suklaa sekä kuningatar.

Millaisia voileipäkakkuja teillä on valikoimissanne?

– Valikoimissamme on 15 hengen pyöreä voileipäkakku sekä 30 hengen suorakulman mallinen voileipäkakku. Makuvaihtoehtoina näihin ovat kinkku sekä lohi.

Mikäli teiltä tilaa juhliin tarjoilut, niin miten aikaisin tilaus pitää olla?

– Tilauksen olisi hyvä olla vähintään kaksi päivää ennakkoon tiedossa ja isommat määrät sitten mielellään vielä vähän aiemmin; tällöin puhutaan esim. 10 levykakun tilauksesta.

Millainen on Pirjon Pakarin historia?

– Pirjon Pakari on lähtöisin Honkajoelta vuonna 1985. Pirjon Pakareita on Suomessa tätä nykyä 6 leipomoa, joista tuorein on vuoden vanha Ylivieskan Pirjon Pakari. Pirjon Pakarin omistaa Hannu Malmivaara.

Mitä kaikkea Ylivieskan Pirjon Pakari leipoo?

– Ylivieskan Pirjon Pakarilla leivomme monipuolisesti leipää, käytännössä kaikki ne Pirjon Pakarin leivät, mitä löydät kaupasta, paitsi gluteenittomat leivät, jotka tehdään Kauhajoen ja Honkajoen Pirjon Pakarilla. Eli ruisleipää, reikäleipää, vaaleaa siivutettua leipää, rieskaa sekä nyt uusimpana tuotteena mahtavan suosion saavuttaneet Riiviruis ja Riivikaura revityt täysjyväleivät, joihon asiakkaamme saivat itse ehdotella nimeä, ja eräs seinäjokilainenhan sen sitten keksikin loistavan nimen.

Mikä on suosituin tuotteenne ja miten paljon vuosittain sitä leivotte?

– Suosituimmat tuotteemme tällä alueella ovat ehdottomasti vahvan jalansijan saaneet rieskat sekä Rehevä-pitkomme, jonka nimi muuttuu pian Pullapitkoksi. Myös ruislimppumme on edelleen suosittu. Lisäksi Pirjon Pakarin perinteikkäät reikäleivät ovat saaneet jo vahvan kannatuksen Ylivieskan alueella. Ennen Pirjon Pakaria tällä alueella ei juurikaan ollut reikäleipiä myynnissä. Reikäleipien tullessa tänne markkinoille ovat myös muut lähistöllä olevat leipomot huomanneet reikäleipien suosion ja myöskin kehitelleet omia reikäleipiään.

Missä tuotteenne ovat myynnissä?

– Tuotteitamme löytää lähes joka kaupasta. Ylivieskan leipomolta toimitamme tuotteita noin 150 km säteellä. Niitä saa niin S-kaupoista, K-kaupoista kuin Halpa-Halleista. Lisäksi meidän ns. irtotuotteitamme, joita ovat mm. munkit, viinerit ja pullat, löytyy jo yhä useammasta liikennemyymälästä.

Teiltä saa tehdä myös verkkokauppatilauksen, miten sen toimittaminen asiakkaalle tapahtuu?

– Tuotteitamme voi ostaa myös verkosta, jolloin tuotteet tulevat matkahuollon kautta tai noutaen myymälästämme Seinäjoen, Ylöjärven tai Nurmijärven myymälöistä.

Mitä jauhoja käytätte gluteenittomissa tuotteissanne?

– Tattari-, hirssi- sekä riisijauhot ovat näistä yleisimpiä. Gluteenittomat tuotteemme tehdään Honkajoella ja Kauhajoella olevissa leipomoissamme.

Miten tuotantotiloissanne varmistetaan, että gluteenittomat leivonnaiset eivät pääse kosketuksiin muiden tuotteiden kanssa?

– Meillä on oma leipomo, joka tekee gluteenittomat leivät Kauhajoen sekä Honkajoen leipomon tiloissa. Kahvilassamme teemme gluteenittomat täysin puhdistetuissa tiloissa sekä säilytämme ne eri tiloissa.

Miten paljon Ylivieskan Pirjon pakarissa jalostatte vuosittain ylipäätään kaikkia jauhoja?

– Pelkästään vehnäjauhoja meidän Ylivieskan leipomossamme kuluu noin 130 000 kiloa vuodessa.

Miten paljon Ylivieskan Pirjon Pakarissa on henkilökuntaa?

– Noin 20, hoidamme itse kuljetukset, eli myös kuskit ovat omia työntekijöitämme. Tämä on koko Pirjon Pakari konsernin yhteinen toimintaperiaate, näin saamme mahdollisimman tehokkaasti tietoa myös tuotteitamme myyvistä kaupoista, mikäli on jotain uutta asiaa tai toiveita tuotteittemme tai toimintamme suhteen. Pohjanmaan leipomon lopettaessa oli huolta siitä, että lähtee työpaikkoja, mutta olemme saaneet hyvin työllistettyä lisää työntekijöitä sen jälkeen.

Minkä kokoiset toimitilat teillä on Ylivieskassa? Miten paljon on varsinaista leipomotilaa?

– Laajennuksen jälkeen leipomon pinta-alaa on noin 1500 neliötä ja kahvilassa noin 100 neliötä.

Millaista konekantaa leipomossa tarvitaan?

– Taikinan paloittelu/muotoiluun käytettäviä koneita, pinnavaunu-uuneja, pakkauskoneita sekä erilaisia kylmälaitteita.

Miten paljon kahvila-konditoriassanne on asiakaspaikkoja?

– Noin 40.

Miten Pirjon Pakari on otettu Ylivieskassa vastaan?

– Maaliskuussa 2019 vuoden täyttänyt leipomomme on otettu erittäin hyvin vastaan. Kiitos Ylivieskan ja lähialueen kaupat, jotka ovat ottaneet meidät hienosti vastaan, myös esimerkiksi urheiluseurat ja yritykset hakevat meiltä paljon tuotteita.

Onko teillä tulossa uudistuksia/uusia investointeja lähiaikoina?

– Toteutamme laajennuksen kesällä. Laajennamme leipomoa. Meille tulee jauhosiilot, jotka auttavat vähentämään nosteluita, näin säästyy leipurin selkä sekä samalla jauhopöly vähenee ja roskat vähenevät. Tarkoituksena on tehdä investointeja tänä vuonna jopa 300 000 euron edestä, investoinnit helpottavat toimivuutta ja työskentelyä. Yhtenä investointina on mahdollisesti näkkileipäkoneen hankkiminen, alamme mahdollisesti tekemään kotimaista näkkileipää, joka mahdollisesti lisää myös työpaikkojen määrääkin. Kahvilamme täällä Ylivieskassa käy jopa ahtaaksi, sen takia laajennamme myös myymäläämme.

Millainen Ylivieskan leipomonne liikevaihtonne on?

– Viime vuonna liikevaihto oli miljoona, jolloin tavoitteena oli nostaa 1,5 miljoonaan. Ensi vuonna tavoitteena on 2 miljoona. Toiminnan aloitettuamme täällä Ylivieskassa tuli voimakas liikevaihdon kasvu, osaltaan siihen vaikutti Antellin lopettaminen Oulussa. Koko syksyn oli kovaa leivänmyynnin kasvua. Nyt vielä Fazer lopettaa Oulusta, joten kasvutavoitteet ovat myös sen takia näin kovat.

”– Juustokakut sopivat kaikkiin tilanteisiin, niin arkeen kuin juhlaan.”