Pesiksen superpaikkakunta Kempele:

Kempeleen Sarkkirannan ”Sinisellä laguunilla” ja sen seutuvilla on odottava tunnelma: miten kunnan pesäpalloylpeys Kiri pärjää. Hyvin, vähän odotuksista riippuen.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Markku Kovalainen

Kempeleessä on hyvä olla pesäpalloilija. Kaikki toimii, ja miehetkin ovat taas Superissa, hehkuttaa Kirin naisten joukkueen pelaaja Jutta Myllyniemi.

Oulun eteläpuolella ”Kempeleesä” on aina osattu tarttua mailaan. Joskus on voinut talouspuolella räpylä vuotaa, mutta ei enää vuosiin. Virheistä on osattu ottaa oppia.

– Urheilussa Kiri on Kempeleen lippulaiva. Kunta on ollut vahvasti mukana pesiksessä, ja täällä on loistavat olosuhteet olla ja elää pesäpalloilijana, komppaa Kirin miesjoukkueen lukkari Jani Lassila naisjoukkueen Myllyniemeä.

Kirin miesjoukkue putosi katkerasti Superista toissa vuonna, mutta seura palasi pompulla takaisin.

– Meillä on jo jonkun aikaa ollut teemana ”Matka jatkuu”, ja se jatkui, vaikka pudottiin. Tulimme takaisin entistä vahvempana, luottaa Lassila.

Superissa pelaa 14 joukkuetta ja nousijajoukkue Kiri tähtää kahdeksan joukkoon ja playoffiin.

– Meillä on nuori joukkue, mutta yhtenäisessä hyvähenkisessä ryhmässä on tekemisen meininki. Kyllä me uskallamme kertoa tavoitteemme ääneen, sanoo Lassila.

Kirin itseluottamukselle teki hyvää halli-SM-pronssi.

– Voitimme kovat Sotkamon Jymyn ja Pattijoen Urheilijat. Hallipelit ovat hallipelejä, voi joku sanoa, mutta ei siellä kukaan mitään anna. Kaikki on itse otettava ja tehtävä, muistuttaa Lassila.

Pattijoella pesäpalloperheessä kasvanut Lassila, 27, on löytänyt kotinsa toisesta pesäpallopitäjästä – Kempeleestä.

– Pattijoella pesis on jokaisen DNA:ssa, ja samaa se on täällä Kempeleessä, ei siis ongelmia, naurahtaa lukkari, jolle pesäpallo on aina ollut se juttu.

– Joukkuepeli, jossa tilanteet vaihtelevat ja muutenkin pesäpallo on monipuolinen laji. Siitä on helppo tykätä, sanoo Kirin lukkari ja etenijä.

Superin kausi alkaa Kirillä toukokuun puolivälin tuntumassa.

– Hyvä niin, sillä kovasti on odotettu, että päästään pelaamaan parhaiden kanssa Superiin.

Jos odottaa miesjoukkue ensimmäisiä hutunkeittojaan, niin samaa voi sanoa Kirin naisten joukkueesta.

– Intoa ja taisteluhenkeä. Pelaamisen halu ja riemu on vahvasti läsnä tässä joukkueessa. Uskon, että se näkyy myös katsomoon. Tulkaa ihastumaan asenteeseemme, houkuttaa Jutta Myllyniemi.

Vaihtajan ja kotiuttajan roolissa sisäpelissä sekä polttolinjassa ulkona häärivä Myllyniemi on nuoresta iästään, 22, huolimatta ehtinyt kiertää Suomea.

Myllyniemi on kuitenkin palannut lähes juurilleen, Kempeleeseen.

– Kotona olen, sanoo nuori nainen painokkaasti ja muistaa hyvin ”uransa” alkuaikoja Oulunsalosta.

– Takapihalla papan ja veljen kanssa pelattiin pesistä. Jalkapallo ja hiihtokin kuuluivat harrastuksiin, mutta pesikseen paloin kiinni, naurahtaa Jutta.

Kirin naiset tähtäävät mitalipeleihin.

– Sijat 4-5 ovat pelattavissa ja siitä neljän joukkoon ja mitalipeleihin, uskoo Jutta.

Kirin naisjoukkue aloitti sarjan vieraspeliviikonlopulla, mutta 18. toukokuuta ”kirittäret” syöksyvät Sarkkirannan laguunille, jonne vieraaksi tulee sarjanousija Mynämäen Vesa.

”– Pattijoella pesis on jokaisen DNA:ssa, ja samaa se on täällä Kempeleessä.”
”– Täällä on iso yhteisö lajin ja seuran takana. Talkooväkeä, erinomainen juniorityö ja hyvä seurahenki.”