Autokatoksen rakentamisen aloittamista varten tulee hoitaa naapurikuulemiset, viranomaisten tekemät katselmukset tulee olla tehtyinä ja rakennuslupa haettuna.

Teksti: Tapio Pelkonen Kuvat: Kymppitallit Oy

Autokatoksen rakentaminen on helposti raskas ja loputtomalta tuntuva projekti, mutta siihenkin on olemassa helppo ja nopea lähestymistapa.

Kymppitallit Oy on Etelä-Pohjanmaalla, Kauhajoella toimiva yritys, joka valmistaa pienelementtejä yli 40 vuoden ja yli 6500 toimitetun piharakennuksen kokemuksella.

– Tällä hetkellä tuotantomme painottuu autotallien, autokatosten, hevostallien ja muiden pienrakennusten suunnitteluun ja toteutukseen, tarkentaa toimitusjohtaja Harri Nokso

Elementtirakentamisessa on omat etunsa paikalla rakentamisen suhteen.

Rakennusmateriaalit voidaan käyttää tehokkaasti, hyvissä olosuhteissa tapahtuva valmistus mahdollistaa tehokkaan laadunvalvonnan. Työ nopeutuu ratkaisevasti rakentamisen kriittisimmässä vaiheessa. Ulkoisten sääolosuhteiden haittavaikutukset pienenevät.

Lisäksi rakentaminen voidaan tehdä helposti ja nopeasti muulloinkin kuin kesäaikaan.

Autokatosprojektiin lähtiessä tulee projektia varten hankkia vastaava mestari ja pääsuunnittelija.

– Toimitamme myös rakennuslupakuvat asemapiirrosta lukuunottamatta, joten lupakuvia ei kannata teettää muualla etukäteen, Nokso alleviivaa.

– Lisäkustannusten lisäksi muualla teetetyt lupakuvat voivat hankaloittaa suunnittelua, eivätkä elementit välttämättä ole soviteltavissa valmiisiin mittoihin, hän jatkaa.

Kymppitallit toimittaa rakennuselementit pienelementteinä, jotka voidaan pystyttää kahden henkilön voimin. Elementit toimitetaan valmiina 1,2 metrin levyisinä kokonaisuuksina.

Halutessaan elementit voi ottaa eristettyinä, mutta tarvittaessa eristäminen onnistuu helposti jälkeenpäinkin.

Ulkoverhouksen suunnalla tai katon mallilla ei ole väliä: persoonallisetkin suunnitelmat on mahdollista toteuttaa.

– Suunnittelun kanssa mallistomme on muunneltavissa sopiviin mittoihin ja pihaympäristöön sopivaksi, suunnittelusta vastaava Marianne Peltola kertoo.

Kuten muissakin isommissa rakennusprojekteissa, autokatoksen rakentamisen aloittamista varten tulee hoitaa naapurikuulemiset, viranomaisten tekemät katselmukset tulee olla tehtyinä ja rakennuslupa haettuna.

Kun perustukset on tehty ja lattiavalu on valmiina, on aika aukaista Kymppitallin toimittamat säältä suojatut paketit ja ryhtyä töihin.

Toimituksen mukana tulevan asennusohjeen avulla projektin vie maaliin kokemattomampikin. Jos ajatus kesäpäivän viettämisestä vasaran varressa hirvittää, löytyy siihenkin ratkaisu:

– Meiltä tallit saa myös asennettuina, Nokso muistuttaa.

”– Asennusohjeen avulla projektin vie maaliin kokemattomampikin.”

MITÄ?

Hyvä tietää

• Pienelementeillä rakentaminen onnistuu nopeasti vuodenajasta riippumatta

• Elementit toimitetaan säältä suojattuina

• Asennus onnistuu helposti kahdestaan