Viipurilaisen Kotileipomon jalostama leipävilja on kasvanut lähipellossa ja jauhettu lähimyllyssä Vääksyssä

Ruisleipä on Viipurilaisen päätuote. Täysjyväruisjauhoja leipomossa leivotaan vuosittain ruisleiviksi noin 250 000 kiloa. Päivittäin kiviarinauuneissa paistuu tuhatkunta ruisleipää.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Viipurilaisen Kotileipomo

Vuosi sitten Lahdesta Vääksyyn muuttaneen Viipurilaisen Kotileipomon juuret ovat Viipurissa. Siellä 1924 perustettu leipomo toimi nimellä Siikasen Konditorialiike Ky.

Lahteen leipomo muutti sodan jaloista 1940. Vuoteen 1990 saakka Viipurilainen oli perustajasuvun omistuksessa. Tuolloin omistajasuku myi sen ulkopuolelle, kun jatkajaa ei löytynyt omasta perheestä. Konkurssin leipomo teki 1996.

Leipuri Teppo Ylä-Hemmilän perheelle Viipurilainen tuli ikään kuin sattumalta.

– Isämme halkaisi 1996 juhannuspöydässä Viipurilaisen kuuluisia Konstan sämpylöitä ja sanoi, että nämä ovat nyt sitten viimeiset, koska Viipurilaisen toiminta loppuu. Pikkuveljeni, tuolloin 8-vuotias Tuomas sanoi, että isä osta se leipomo, Teppo Ylä-Hemmilä muistelee.

– Niinpä isämme, hetki sitten koneinsinöörin työstä irtisanoutunut, neljän kasvavan pojan isä mietiskeli, mitä rupeaisi isona tekemään ja sai ”pähkähullun” ajatuksen, hyppäsi tyhjän päälle ja osti Viipurilaisen Kotileipomon.

– Hän ajatteli, että pystyy työllistämään itsensä ja yhden leipurin sekä siten tuomaan leivän perheen pöytään.

Veikko Ylä-Hemmilä ohjaksissaan Viipurilainen aloitti vielä samana vuonna, vuoden 1996 syksyllä.

– Isämme osoitti insinöörilogiikkaa ja otti leipomon valikoimiin alussa ainoastaan sen kolme myydyintä tuotetta: Kotilimppu-ruislimpun, Knuutinpoika sekaleivän, joka tunnettiin nimellä Siikasen sekaleipä sekä Konstan sämpylät, Teppo kertoo.

Nyt valikoimissa on enemmän leipiä, ja omaan myymälään leivotaan myös kahvileipiä ja konditoriatuotteita. Varsinaisesti konditoriatalo nykyinen Viipurilainen ei kuitenkaan ole, kuten oli edeltäjänsä.

Tällä hetkellä isä-Veikko, 63, on edelleen toimitusjohtaja, mutta seuraava sukupolvi on jo hyvän aikaa jakanut vastuuta. 33-vuotias Timo , 31-vuotias Teppo, 28-vuotias Tuomas ja 24-vuotias Joonas ovat luvanneet isän eläkepäivien koittavan syksyllä 2015.

Viipurilainen työllistää vakituisesti 16 työntekijää. Leipomon tuotteita on myynnissä Lahden seudulla, Hämeenlinnassa ja pääkaupunkiseudulla. Vuosi sitten leipomon muuttaessa Vääksyyn, Asikkalan keskustaajamaan, sen yhteyteen avattiin kahvila-myymälä.

Ylä-Hemmilän leipurisuku on kotoisin Asikkalasta.

– Meillä kotiseuturakkaus näkyy esimerkiksi siinä, että käyttämämme ruis ja kaura viljellään tässä lähellä ja jauhetaan jauhoiksi muutaman kilometrin päässä Vääksyn myllyssä, jossa jauhoissa ei käytetä lisä- eikä säilöntäaineita, Teppo Ylä-Hemmilä kertoo.

Vehnän Viipurilainen ostaa Fazerilta.

Ruisleipä – reikäleivät ja limppu – ovat Viipurilaisen päätuotteita. Täysjyväruisjauhoja leipomossa leivotaan vuosittain ruisleiviksi noin 250 000 kiloa. Päivittäin kiviarinauuneissa paistuu tuhatkunta ruisleipää. Lisäksi Konstan ruissekasämpylät ovat pitäneet leipurit kiinni leivässä.

Ruisleivän juuri on peräisin leipomon toiminnan alusta eli vuodelta 1924 Viipurista.

– Ruisleipään lisäämme hitusen hiivaa, kun pyöritämme taikinat, kuten tehtiin Viipurissakin. Tätä ennen ruisraski on käynyt 12 tuntia tasaisessa lämpötilassa. Maku rukiiseen syntyy nimen omaan raskituksesta ja juuresta, Teppo kertoo.

– Ruisjuureen leivotut vehnä- ja ohraleipämme ovat täysin hiivattomia, hän sanoo.

Suomalaiset innostuivat muutama vuosi sitten karppaamaan eli karttamaan hiilihydraatteja, kuten leipää ja perunaa.

– Ääri-ilmiöt menevät ja tulevat. Tosiasia on, että suomalaiset ovat leipää syövä kansa, Teppo toteaa.

– Isämme osoitti insinöörilogiikkaa ja otti leipomon valikoimiin alussa ainoastaan sen kolme myydyintä tuotetta.