Satu Markkanen tietää tehokkaan keinon, miten huolehtia vatsan hyvinvoinnista

Tanssinopettaja Satu ”Sutu” Markkanen on ollut äärettömän liikunnallinen koko ikänsä. Hän on harrastanut pienestä pitäen muun muassa ratsastusta, pyöräilyä ja purjehdusta. Hän kouluttautui nuorena tanssijaksi ja tanssinopettajaksi. Hänet tunnetaan parhaiten hänen kehittämistään Bailatino- ja DanZatu- tanssiliikuntamuodoista, joiden uusia ohjaajia ja tanssijoita hän kouluttaa.

Viisikymppinen Satu Markkanen on aina huolehtinut liikkumisestaan ja yleiskunnostaan ahkerasti, mutta hänen isänsä taannoin saama aivoinfarkti herätti hänet tutkiskelemaan tarkemmin ruokavaliotaan, elimistönsä mahdollisesti tarvitsemia elämäntapamuutoksia sekä muutosta tukevia, hyödyllisiä ravintolisiä.

Satulle tarjoutui mahdollisuus osallistua Nordic Genex Oy:n geenitestaukseen, jonka avulla selvitetään perimän mahdollisia vaikutuksia ihmisen terveydentilaan. Geenitestien tulkitsijan Maili Lepolan mukaan geenitestiä voisi sanoa terveyden swot-analyysiksi (lyhenne sanoista: strengths, weaknesses, opportunities, threats), jonka avulla saa selville oman elimistön vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat sekä miten näihin voi elämäntavoilla vaikuttaa.

Sadulle tehtiin DNA Health ja DNA Diet -testit.

– Testeissä selvisi, että minulla on niin sanottu luolamiehen geeni, joka saa elimistön varastoimaan energiaa. Olen kuin karhu, joka haluaisi mennä välillä talviunille. Onneksi testeissä ei löytynyt esimerkiksi Alzheimerin taudille altistavaa geeniä.

– Olen myös erityisen hajuherkkä. Kestän esimerkiksi eläinten hajuja, mutta huonommin ihmisten pahoja hajuja. Tällainenkin herkkyys näkyi geenikartaltani.

Geenitestien lisäksi verikokeista löytyi mahdollinen kilpirauhasen vajaatoiminta.

Satu kertoo, että hänelle syömisen sudenkuoppia ovat olleet epäsäännöllinen syöminen sekä liian niukka veden nauttiminen.

– Olen ehkä liikaa nautiskellut myös juustoja, joita rakastan.

Satu ei ole kuitenkaan mikään pullahiiri tai erityisen sokerihimoinen. Hän ei tupakoi eikä käytä paljon alkoholiakaan.

– Eräs paheeni on ollut Pepsi Maxin juominen. Muutama vuotta sitten join sitä ainakin 1,5 litraa päivässä. Nyt olen ollut viitisen vuotta ilman. Hiljattain maistoin Pepsi Maxia. Se maistui jo pahalta.

Elämäntaparemontin yhteydessä Satu tutustui myös vatsan toimintaa tasapainottavaan Oxytarm-valmisteeseen. Oxytarm on yhdistelmä magnesiumhydroksidia, C-vitamiinia ja bioflavonoideja.

Oxytarm voi helpottaa vaikeaakin ummetusta, kun suolen solut ja ulostemassa kosteutuvat ja suoliston motoriikka vauhdittuu. Nimensä mukaisesti Oxytarm tuo suoleen happea, jolloin haitallisten bakteerien ja hiivojen määrä vähenee. Se myös tasapainottaa luontaisesti suoliston hyvää bakteerikantaa sekä poistaa suolen seinämän kuonakerroksia, jolloin ravintoaineiden ja vitamiinien imeytyminen puhtaasta suolesta tehostuu.

Magnesiumhydroksidi on ollut jo yli sadan vuoden ajan käytössä vatsalääkkeenä. Magnesiumhydroksidi vähentää liikahappoisuutta, torjuu mahakatarria ja ilmavaivoja, sitoo sappihappoja ja toimii lempeänä laksatiivina.

Satu Markkanen aloitti Oxytarmin käytön viime keväänä ja huomasi nopeasti sen myönteisen vaikutuksen. Hänellä on tapana ottaa koko suositeltu 4 tabletin päiväannos yhdellä kertaa illalla ennen nukahtamista.

– Aamulla vatsassa on hyvä olo, suolen toiminta on hyvin säännöllistä ja päivittäinen elämänrytmi ihanteellinen.

Jossakin vaiheessa Satu piti kahden viikon tauon Oxytarmin käytössä ja huomasi heti, että vatsa ei lainkaan pitänyt muutoksesta.

– Jatkoin Oxytarmin säännöllistä käyttöä, ja vatsa on siitä lähtien ollut erinomaisessa kunnossa.

Toinen Sadun luottotuote on Oxytarm Enzymes -entsyymi-maitohappobakteeri-magnesiumvalmiste.

– Oxytarm Enzymesin avulla ruoka lähtee vatsalaukusta eteenpäin ja turvotusfiilikset katoavat. Ihan parasta, kiittää Satu.

”– Aamulla vatsassa on hyvä olo, suolen toiminta on hyvin säännöllistä ja päivittäinen elämänrytmi ihanteellinen.”

MITÄ?

Vinkkejä vatsalle

* Vauhtia vatsalle juomaan tarvitset: 2 kiiviä, 1/2 avokadoa, 2 dl ananasmehua, 1 tl sitruunamehua, vähän vettä.

Sekoita blenderissä tasaiseksi.

* Kuiturikas tuorepuuro lempeytyy yön aikana jääkaapissa. Siihen tarvitset 1/2 dl kauralesettä, 2 rkl spettihiutaleita, 1 rkl pellavansiemeniä, 1 rkl gogimarjoja, 3 luumua, vähän vettä.

Anna seistä jääkaapissa yön yli. Soseuta tehosekoittimella tasaiseksi. Nauti marjojen ja kauramaidon kanssa.

* Vitamiini- ja kivennäisainerikas sellerimehu pistää vipinää elimistöön. Sellerimehu syntyy mehupuristimessa juuriselleristä, varsiselleristä sekä omenasta. Halutessa makua voi piristää sitruunalla tai limellä.

* Liikunta on tehokasta ummetuksen ehkäisyä. Laiskan kuntolenkille ehtii, vaikka olisi kuinka kiireinen, myöskään sää ei muodosta tekosyytä. Asetu selinmakuulle polvet 90 asteen kulmassa. Nosta siitä vuorotellen kumpaakin jalkaa ylös ja takaisin polven korkeudelle. Vähintään sata nostoa molemmille jaloille.