Raahe-opiston historiikkipiiriläiset kirjoittavat Palonkylän, Mettalanmäen ja Ollinsaaren historiikin

Ajallisesti historiikki päätetään vuoteen 1973, jolloin Saloisten kunta liitettiin Raahen kaupunkiin. Historiikin sivumääräksi tulee 400-500 sivua. Se sisältää kantatilojen historiikit, muisteluksia, karttoja sekä alueen yleistä historiaa.

Teksti: Marja Halmetoja

Historiikkipiiri on kokoontunut kaksi talvea kerran kuukaudessa Raahe-opiston opintopiirinä Palonkoululla. Ahkerimpia kirjoittajia on kymmenkunta. Osa on osallistunut tuomalla valokuvia ja ottamalla osaa keskusteluihin.

Kirjoittajien kesken on ollut vilkasta sähköpostiliikennettä, kun tekstejä on lähetelty toisten arvioitaviksi ennen lopullista muotoa. Lisäksi monet muualle muuttaneet ovat kirjoittaneet ja lähettäneet muisteluksiaan kirjaan. Nyt kirjan teko alkaa olla loppusuoralla. Piirin vetäjänä ja kirjan toimittajana on Marja Halmetoja .

Palo eli nykyinen Palonkylä on ollut muinaisen Salon emäseurakunnan vanhimpia kyliä. Jo 1500-luvulla Paloon on kuulunut 11 kantatilaa, kärrytie on kiemurrellut Raahen rajalta Mattilanperälle. Osa kylän torpista, mäkituvista ja maista on kuulunut Ollinsaaren kartanolle sekä Mettalan ja Similän tiloille, mistä syystä myös nämä alueet päätettiin ottaa mukaan kirjaan.

Alueen keskelle sijoittuu vanha Palonkoulu. Kylien historiaa on käsitelty Raahen Tienoon historia -sarjassa, mutta varsinaista omaa historiikkia ei ole aiemmin kirjoitettu.

Ajallisesti kirja päätetään vuoteen 1973, jolloin Saloisten kunta liitettiin Raahen kaupunkiin. Sitä uudemmat asiat päätimme jättää seuraavien sukupolvien tallennettavaksi.

Historiikin sivumääräksi tulee 400-500 sivua. Se sisältää kantatilojen historiikit, muisteluksia, karttoja sekä alueen yleistä historiaa.

Vuodelta 1960 tehtiin talokartta, josta löytyy talojen sen aikaiset asukkaat. Monista mielenkiintoisista henkilöistä on muisteluksia.

Kirjoittajat ovat antaneet suuren työpanoksen työn onnistumiseksi. He ovat kulkeneet kylillä, tehneet haastatteluja ja keränneet valokuvia. Palonkylältä kotoisin oleva, nykyisin Kalajoella asuva nuori taiteilija Sanna Heikkilä on maalannut vanhaa kylämaisemaa esittävän öljyvärimaalauksen, joka tulee kansikuvan aiheeksi.

Vanhojen tietojen esiin kaivaminen ei ole helppoa. Vanhat kirkonkirjat ja muut asiakirjat on kirjoitettu ruotsinkielellä ja vanhalla kirjoitustavalla, joka vielä vaihtelee eri vuosisatoina. Tulipalojen ja sotien takia on asiakirjoja myös hävinnyt.

Onneksi joukossamme on ollut mukana monta hyvää ja innokasta ”tutkijaa”, ja paljon vanhaa tietoa saadaan nyt tallennettua. Lisäksi näitä vanhoja asiakirjoja on paljon digitoitu, joten tietoja ei enää tarvitse hakea ko. virastoista, vaan homma hoituu useimmiten kotona tietokoneella.

Myös vanhoista sanomalehdistä löytyy tietoa 1800-luvun lopulta lähtien. Esimerkiksi kaikki ilmestyneet Raahen Lehdet ja Raahen Seudut löytyvät mikrofilmattuna Raahen kirjastosta.

Historiikin tekoa suunnitteleville voisimme antaa muutamia vinkkejä. Kirjan rakennetta ja sisällysluetteloa kannattaa suunnitella pääkohdittain jo etukäteen. Samoin kannattaa miettiä aikataulu, jolla edetään ja osuudet, mitä kukin kirjoittaa sekä yhteiset kirjoitusmallit.

Aikataulu saattaa venyä, koska mukana on aina erilaisia henkilöitä. Toiset kirjoittavat nopeasti ja toisilla käy homma hitaammin. Lisäksi ihmiset kokevat eri asiat tärkeinä ja kaikesta pitäisi päästä yhteisymmärrykseen.

Meidän ryhmäämme sattui hyviä kirjoittajia ja innostus on ollut suuri. Kokoontumiskerrat ovat venyneet aina paljon pitemmiksi kuin opintokerraksi varattu aika. Siitä päätellen menneitten asioitten muistelu on hauskaa.

Myös entiset ja nykyiset kyläläiset ovat olleet innolla mukana toimittamassa aineistoa, mikä on antanut lisävoimaa kirjoittajille.

Kirjan kustantaminen on tietysti yksi historiikkien tekijöiden huolenaihe. Historiikkimme taitto ja painatus tapahtuu Ylivieskassa. Saimme Kordelinin säätiön apurahan, ja hyvissä aloitettu ennakkomyynti on tuottanut tulosta. Palonkylän asukasyhdistys toimii julkaisijana. Kirjan hinnaksi tulee 35 e, mutta ennakkoon tilattuna ja maksettuna hinta on 30 e. Jos haluaa tilata kirjan ennakkoon, sen voi tehdä maksamalla 30 e Palonkylän asukasyhdistyksen tilille Raahen OSP FI18 5381 0320 2225 63. Maksajan nimi, osoite ja mielellään myös puhelinnumero on mainittava tilisiirrossa.

Jos kirja lähetetään postitse, niin posti- ja paketointikuluja varten pitää lisätä 8 e. Historiikin julkaisu ajoittunee loka-marraskuun tienoille. Asukasyhdistys järjestää sitten kaikille avoimen julkaisu/kahvitustilaisuuden, jossa jaetaan etukäteen maksetut kirjat.

”– Kokoontumiskerrat ovat venyneet aina paljon pitemmiksi kuin opintokerraksi varattu aika.”