Latinovieraita Hollo ja Martta -festivaaleille

Yhdeksänpäiväinen Hollo ja Martta -festivaali saa vieraakseen Ballet Folklorico Jalisciensen Yhdysvalloista. San Diegosta kotoisin olevan ryhmän kaikki jäsenet ovat meksikolaistaustaisia.

Meksikolaiset kansantanssit ovat rytmikkäitä ja tulisia. Ilo ja värikylläisyys ovat myös elementtejä, jotka voidaan liittää meksikolaiseen folkloreperinteeseen, festivaalipäällikkö Aimo Hentinen kertoo.

Meksikolaiset kansallispuvut ovat Hentisen mukaan erityisen kauniita.

– Myös miesten zombrerot ovat koristeellisia.

Meksikolaisessa kansantanssikulttuurissa vartalonkierto on merkittävässä osassa koreografiaa.

– Zombreroilla tehtävät kaarteet luovat ilmeikkyyttä tanssien tulkintaan.

Yksi meksikolaisen kansantanssin tunnuspiirre on machomeininki, joka on kuitenkin aina tasapuolista.

– Meksiolainen kansantanssi on parhaimmillaan flirttailevan tyylikästä, jossa myös kuuluu rytmikäs kapionkopse näyttämöllä. Kansantanssi ilmentää aina myös merkityksellisiä asioita maan kansalliskulttuurista.

Unkarin Székesfehérvárista kotoisin oleva Alba Regia Dance Ensemble -ryhmä tulkitsee perinteisestä unkarilaista kansantanssia uusin koreografioin.

– Unkarilainen kansantanssi on aina vauhdikasta ja fyysisesti vaativaa. Se huokuu iloa ja rytmiä, joka kutsuu aina yleisönsä mukaan.

Unkarilaisen kansantanssin rytmiin on Hentisen mukaan helppo samaistua.

– Nopeatempoiset hypyt ja pyörähdykset ovat tunnusomaisia unkarilaisissa kansantansseissa.

Pustan raikkaat ja tummat sävelet ovat merkittävässä osassa unkarilaisten koreografiaa.

– Unkarilainen tanssi sisältää paljon käsirytmityksiä, jotka osuvat reiteen sekä pohkeeseen. Mustantummat saappaat tekevät tanssista vielä äänimaailmaan rytmisemmän.

Edellisen kerran unkarilaiset Alba Regia Dance Ensemblen kansantanssijat vierailivat Hollo ja Martta -festivaaleilla vuonna 2013.

Orivesi All Stars on perustettu perinteisillä Oriveden kansanmusiikin kursseilla vuonna 2011. Tällä hetkellä tätä musiikillista komboa luotsaavat Antti Järvelä sekä Reetta Kuisma.

Tässä ryhmässä ei tehdä eroa siitä, että oletko amatööri, ammattilais- tai harrastesoittaja. Tärkeintä on se, että yhdessä soitetaan mielekästä hyvän meiningin musiikkia. Sen pitää näkyä ja kuulua, kun OAS soittaa.

Orivesi All Stars esiintyy Hollo ja Martta -festivaaleilla pääkonsertissa 2.11.

Hollo ja Martta -festivaalin avajaiskonsertti on Lahden kaupunginteatterin Juhani -näyttämöllä 28.10. Festivaali päättyy samassa paikassa perinteiseen tapaan pyhämiestenpäivänä 2.11 klo 16.

Kansainväliset illat kuuluvat myös juhlavuoden ohjelmistoon. Hollolan keskiaikaisessa kirkossa järjestetään festivaali-vesper 1.11.

MIKÄ?

Hollo ja Martta -festivaali 2019

* Kansainvälinen CIOFF ® kansantanssi- ja -musiikkifestivaali

* 27.10.–3.11.2019 Hollolassa

* Alba Regia Dance Ensemble Unkarista

* Balkan-ryhmä Bulgariasta

* Ballet Folklorico Jalisciense Yhdysvalloista

* Grupo Folclorico & Etnograico Granja do Ulmeino Portugalista

* The artistic group Kamaráti Slovakiasta

* Laulavat Babuskat Venäjän Udmurtiasta

* Festivaaleille osallistuu 150 ulkomaaliasta vierasta. Kotimaisia kansantanssijoita ja -muusikoita on festivaaleilla mukana 1200.