Erikoissukat valttikorttina, pääraaka-aineena merinovilla

Tesema Oy valmistaa vuosittain noin 350 000 sukkaparia. Koko valmistus on yrityksen tehtaalla Nurmeksessa. Jokaisen kutomakoneesta tulevan sukkaparin Tesema saa merkitä Suomalaisen työn avainlippu-tunnuksella.

Jos jokainen suomalainen ostaisi vuodessa yhden suomalaisen sukkaparin, niin sukkien valmistus kaikkien sukkatehtaiden osalta myös säilyisi Suomessa, sanoo Teseman yrittäjä Matti Alatalo.

Teksti: Reetta Reinman

Nurmeksessa toimiva, Matti Alatalon maaliskuussa 1989 perustama suomalainen sukkatehdas, perheyritys Tesema Oy jalostaa vuodessa noin 20 000 kiloa sukkalankaa. Tästä valmistuu noin 350 000 sukkaparia.

Italialaisvalmisteisia, puoliautomaattisia kutomakoneita Teseman tehdassalissa on 35.

– Italia on sukkien valmistuksessa käytettävien kutomakoneiden ykkösvalmistaja. Japanissa tehdään myös hyviä sukankutomakoneita, mutta valuuttana jeni on niin arvokas, että japanilaisia koneita ei kannata ostaa, pohtii omistaja-yrittäjä ja tätä nykyä Tesema Oy:n hallituksen puheenjohtaja Alatalo.

Hänen periaatteenaan on ollut koko Teseman historian ajan hankkia joka toinen vuosi kaksi uutta konetta.

– Tämä vuosi ei ole ”joka toinen vuosi”, ensi vuonna on taas ohjelmassa koneinvestointeja.

Teseman tehdashallissa kaksi työntekijä hallitsee kerrallaan kahtakymmentä puoliautomaattikonetta. Koneesta sukka tulee kärkeä myöten valmiina. Aikaisemmin kärki piti saumata erikseen.

– Mikäli kaikki koneet ovat kerrallaan toiminnassa, valmistuu päivässä viisituhatta sukkaparia, Alatalo kertoo.

Henkilökuntaa Tesemalla on neljätoista.

Yrityksen toimisto ja tehtaanmyymälä ovat tehtaan yhteydessä. Tuotekehittely on osin omissa käsissä, osin sitä ostetaan suomalaisilta suunnittelijoilta.

Teseman käyttämät raaka-aineet, kuten akryyli-, elastaani-, polyamidi-, villa-, puuvilla-, merinovilla- ja bambulangat tulevat kaikki ulkomailta.

– Suomessa ei valitettavasti ole teollisia langanvalmistajia, Alatalo sanoo.

Tesema valmistaa sukkia lapsille, naisille ja miehille: polvi-, nilkka- ja varrettomia sukkia sekä miesten pukusukkia.

– Merseroidusta puuvillasta valmistettu sukka on paras valinta miesten pukusukaksi, toteaa Alatalo.

– Tätä nykyä bambu on syrjäyttämässä puuvillan arkisukkien suosikkimateriaalina. Bambu on ekologista ja hengittävää. Sitä ei tarvitse pelätä, että sukkatehtaat veisivät pandakarhujen ruoat, lankabambu korjataan eri alueita. Se on erittäin nopeasti kasvava ja uudistuva kasvi.

– Kaikki käyttämämme langat ja villat tuotetaan luontoa ja tuotantoeläimiä kunnioittaen, painottaa Alatalo.

– Vastuullinen ja eettinen tuotanto on nykyään hyvin merkittävä kriteeri monelle kuluttajalle siinä, millaisia tuotteita he ostavat, korostaa Teseman myyntipäällikkö Elina Mesiranta .

– Ekologisuutta suomalaisille kuluttajille tukee myös suomalainen valmistus, ei tule pitkiä kuljetusmatkoja ilmastopäästöineen ja kuljetuskustannuksineen, hän jatkaa.

Teseman erityisvahvuus on urheilu- ja erikoissukkamallisto.

– Valikoimassamme on sukkia moniin liikuntamuotoihin, kuten hiihtoon, juoksuun ja vaellukseen. Näissä tärkein materiaali on merinovilla. Lisäksi valikoimastamme löytyy sukkia niin metsästykseen kuin kalastamiseen sekä vaativiin työolosuhteisiin.

– Valikoimissamme on myös kiristämättömiä hopealankasukkia puuvillasta ja merinovillasta. Nämä sukat tuovat hyvinvointia vaativille jaloille, esimerkiksi diabeetikoille.

Suomen armeija on perinteisesti marssinut Teseman sukissa.

– Tänä vuonna ei marssi. Hävisimme hintakilpailussa latvialaiselle sukkatehtaalle. Toivottavasti ensi vuonna saamme taas valmistaa sukat Suomen armeijalle, toteaa Alatalo.

Yrityksen tuotannosta vientiin menee noin 15 prosenttia. Kohdemaana on Japani.

– Vähän sattuman kaupalla japanilainen asiakas löysi meidät vajaat kymmenen vuotta sitten ja ihastui sukkiimme. Japanilaisasiakkaiden sukat Tesema valmistaa asiakkaan väri- ja kuviotoiveiden mukaan. Materiaalit ja mallit ovat samat kuin Suomen markkinoille tehtävissä sukissa.

Japanilaisten sukissa on runsaasti kuvioita ja värejä.

– Suomalaisten ikisuosikit sukkien kuvioinnissa ovat pallot ja raidat, mutta nykyään suomalaisen sukkakuviomaku on yhä monipuolisempaa – villimpää, toteaa myyntipäällikkö Elina Mesiranta.

Sukkaväreinä sininen, harmaa ja musta pitävät Suomessa hänen mukaansa aina pintansa, mutta kuten kuvioissa, myös väreissä on monimuotoisuutta.

– Esimerkiksi nyt syksyllä suosittuja ovat punaisen ja vihreän eri sävyiset sukat sekä oranssit sukat, sanoo Mesiranta.

– Ja nyt sukkatrendeissä on merkittävässä osassa varren pituus, leikitellään asun mukaan pitkällä tai lyhyellä varrella.

Hän korostaa, että sukat ovat nykyään tärkeä osa pukeutumisen kokonaisuutta; pukeutumisen viimeistelijä.

– Mekkomuoti ja mekkoihin yhdistettävät paksut sukkahousut ovat esimerkiksi tuoneet mukanaan sen, että sukkahousun lisäksi naiset suosivat syksyllä ja talvella vielä lisäksi sukkaa, joko harmonisesti kokonaisuuteen istuvaa tai piristävää väriläiskää.

”– Suomalaisten ikisuosikit sukkien kuvioinnissa ovat pallot ja raidat, mutta nykyään suomalaisen sukkakuviomaku on yhä monipuolisempaa ja villimpää.”
”– Valikoimissamme on myös kiristämättömiä hopealankasukkia puuvillasta ja merinovillasta. Nämä sukat tuovat hyvinvointia vaativille jaloille, esimerkiksi diabeetikoille.”