Viisi askelta tietoisempaan arkeen

Ruuhkavuosiaan elävien arki on minuutintarkkaa aikatauluttamista, jossa pysähdyksille on harvoin aikaa. Miten rauhoittaa tahtia edes hieman? Henkisen hyvinvoinnin valmentaja Eevi Minkkinen opastaa alkuun.

Itsetuntemukseen ja hetkessä elämiseen kannattaa uhrata ajatus uuden vuoden alussa.

– Monen elämä pyörii usein tuttujen kaavojen mukaan kuin autopilotilla, ja elämä alkaa muuttua suorittamiseksi ja otsa helposti kurtistua. Tulemalla tietoiseksi itseäsi ohjaavista toimintamalleista ja tunteista on mahdollista tehdä tilaa uudelle ja rennommalle tavalle elää ja olla, sanoo nettijoogapalvelu Yoogaiassa mindfulness-harjoituksia ohjaava Eevi Minkkinen .

Moni ruuhkavuosissaa n kiirehtivä haluaa muutosta ja tyytymättömyys heijastuu paitsi omaan myös läheisten hyvinvointiin. Vastuu painaa ja harva kykenee laskemaan lankoja käsistään.

– Elämänmuutokseen lähdetään tavallisesti uudenvuodenlupauslistan kanssa rinta rottingilla, liian nopein harppauksin. Kohti rauhallisempaa arkea kannattaa edetä pienin askelin. Sinun ei tarvitse lähteä Intiaan muuttaaksesi elämääsi.

Minkkinen korostaa kehoa ja mieltä kokonaisuutena. Säännöllisen liikunnan avulla hyvinvointi lisääntyy. Ruuhkavuosien keskellä aikaa liikunnalle ei aina tunnu löytyvän.

– Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia liikuntamuotoja, ja jos säännöllisyydestä ei heti voi pitää kiinni, pitää muistaa olla itselleen armollinen. Joskus paras lahja, jonka itselleen voi antaa, on vaikkapa kymmenen syvähengitystä. Tärkeintä on liikkua oman kehonsa ehdoilla: kova rääkki voi aiheuttaa hyvin stressaantuneelle lisää stressiä rauhoittumisen sijaan, Eevi Minkkinen muistuttaa.