Joulukuusi ja joulukinkku pitää molemmat olla kotimaisia. Tätä mieltä on joulukuusia markkinoiva ja kasvattava Olli Ojala, Juhlapuu-yrityksen päällikkötonttu. Juhlapuu myy ainoastaan kotimaassa kasvaneita joulupuita.

Teksti: Reetta Reinman

Kukkilassa asuva Kai Putkonen oli myynyt joulukuusia parikymmentä vuotta oman työnsä ohessa, kun hän ja sisarensa mies, Hollolassa asuva Olli Ojala perustivat syksyllä 2008 Juhlapuu Oy:n eli joulukuusia markkinoivan yrityksen. Ylitonttu Kai ja päällikkötonttu Olli pyörittävät yritystään kahdestaan, perheiden jäsenet toimivat apulaistonttuina.

Joulun aikaan on sesonkityöntekijöitä, koska Juhlapuu myy joulukuusia monessa paikassa, Lahden, Hollolan ja Kouvolan lisäksi näiden lähikunnissa, esimerkiksi Vääksyssä, Orimattilassa ja Kuusankoskella. Kärkkäisen Lahden tavaratalon pihassa Juhlapuu myy joulukuusia tänä vuonna 14.-23.12.2019 välisenä aikana.

Olli ja Kaitsu ovat istuttaneet käsipelillä istutusputken avulla Hämeen alueella muutamalle peltohehtaarille omia joulukuusentaimia. Kuusentaimet istutetaan yleensä noin 1,5 metrin välein.

Juhlapuun omien kuusentaimien kasvamiseen joulukuusimittaan, johon kuusi venyy reilussa kymmenessä vuodessa, menee vielä muutama vuosi. Juhlapuulla onkin sopimusviljelijöitä ympäri Suomen, joilta yritys ostaa myymänsä joulukuuset.

Olli ja Kaitsu käyvät itse merkkaamassa ja kaatamassa jokaisen myymänsä kuusen sopimusviljelijöidensä joulukuusipelloilla. Kuuset he myös kaatavat itse, käsin moottorisahalla. Kaatoaika on itsenäisyyspäivän tienoilla.

– Kelpuutamme myyntiin ainoastaan Suomessa kasvaneita joulukuusia, Olli korostaa.

– Vielä riittää kotimaisia joulukuusia, tosin kuusenkasvattajien keski-ikä alkaa olla huolestuttavan korkea tulevaisuuden kannalta, hän harmittelee.

Ilmastonmuutoskeskustelun aikana Olli muistuttaa joulukuusien kasvatuksen olevan ilmastoteko, koska havumetsät ovat merkittäviä hiilinieluja.

Juhlapuun valikoimissa on monenkokoisia joulukuusia: pöytäkuusista aina kolmemetrisiin kuusiin. Kuusten lisäksi jouluvalikoimissa on havuköynnös, joka on sidottu kuusen, männyn ja katajan oksista.

Kodin joulukuuseksi yleisin valinta on noin 240 senttinen kuusi; siitä voi kotona vielä sahata omaan huonetilaan parhaiten sopivan kuusen.

Tällainen kuusi maksaa Juhlapuulla 50 euron molemmin puolin.

Päällikkötonttu Ollin mukaan suosituin joulukuusi on tavallinen metsäkuusi. Juhlapuu myy joulukuusiksi myös erikoislajikkeita, kuten omorikaa eli serbiankuusta ja mustakuusta.

– Tänä vuonna kokeilemme tuoda myyntiin myös douglaskuusta. Tällä mäntyyn vivahtavalla kuusella on pitkät neulaset, Olli kertoo.

– Myös kaikki valikoimissamme olevat jalostetut erikoiskuuset ovat kotimaassa kasvaneita joulupuita, hän korostaa.

Joulukuusen perinteinen tuoksu on kuitenkin ainoastaan metsäkuusella. Serbiankuusi, mustakuusi, pihtakuusi ja douglaskuusi ovat lähes tuoksuttomia. Ne saattavat mahdollisesti sopia myös kuusiallergisille.

Ollin mukaan vanha pellonpohja on paras joulukuusten kasvatusalusta. Kuuset saavat pellolla hyvin valoa. Myös ravinteita entisessä pellossa on yleensä runsaasti. Kuusten tarvitsemat ravintoaineet selviävät neulasnäytteestä.

Harmia ja lisätöitä joulukuusen kasvattajille tuovat hirvet, peurat, metsäkauriit ja jänikset sekä rehevänä kasvava pintakasvillisuus. Metsän eläimiä pelotellaan pois esimerkiksi puiden ympärillä noin metrin korkealla olevan muovinauhan avulla.

Pintakasvillisuutta vastaan taistellaan ajamalla sitä kuusten välistä matalaksi ruohonleikkurilla.

Joulukuusiviljelyksiä vaanii myös halla.

– Siinä ei auta kuin pyrkiä valitsemaan kuusentaimille sellaisia kasvualueita, jotka eivät olisi kovin hallanarkoja. Eritoten keväällä kasvuvaiheessa olevat nuoret kuuset ovat hyvin hallanarkoja. Paleltuessaan kuuseen tulee mustia kohtia. Hallavaurioita saanutta, mustunutta kuusta ei sinä vuonna voi kaataa myyntiin.

Joskus joulukuusiviljelmille iskee harmittava neulaspistiäinen, joka syö neulasia kuusen latvasta. Sen hävittämisessä joudutaan käyttämään torjunta-ainetta.

– Neulaspistiäinen on siitä hankala tuhohyönteinen, että vaikka se putoaa kuusesta maahan, niin se pystyy talvehtimaan maassa, ja kevään tullen toukat taas mönkivät kuuseen.

– Meillä Juhlakuusen joulukuusimailla ei onneksi ole ollut neulaspistiäistä.

Joulukuusista halutaan kartion muotoisia.

– Muotoleikkauksessa käsitellään kuusen viimeisintä vuosikasvua, puu kierretään leikkaamalla joka puolelta. Kesän ja syksyn mittaan leikkuujäljet katoavat kuusen kasvaessa. Jäljellä jää kaunis kartion muoto.

Kevät on monen joulukuusen viljelijän mielestä parasta leikkausaikaa. Kuusi on silloin lepotilassa ja on vähiten itiöitä. Syksyllä moni välttää leikkaamasta joulukuusia, koska itiöiden määrä on silloin suurimmillaan.

Kun Juhlapuun päällikkötonttu ja ylitonttu ovat kaataneet joulumyyntiin tarvittavat kuuset, he paketoivat ne sukituskoneen avulla ”sukkaan” eli pakkausverkkoon. Sukitetut kuuset viedään Ollin kotipihalla olevalle kentälle. Siellä ne odottavat taivasalla myyntiin lähtöä.

– Säilytämme kuuset siksi ulkona ilman katosta, että ne saavat ilmaa ja kosteutta neulasille sateen - toivottavasti lumisateen - muodossa. Talvella kuusi on lepotilassa, joten se ei ime maasta mitään, sanoo Olli.

Myyntipaikalla kuuset otetaan suojasukastaan pois ja laitetaan kuusenjalkatelineisiin seisomaan, josta asiakkaiden on niitä helppo katsella ja valita mieluinen. Kun ostopäätös on tehty, kuusi sujautetaan sukituskoneen avulla takaisin pakkausverkkoonsa kuljettamisen ja säilytyksen helpottamiseksi.

Kotona joulukuusen sulatus on Ollin mukaan kaikkein tärkein vaihe joulun pääjuhlakalun varisemattoman kunnon varmistamiseksi. Mikäli sisälle lämpimään huonetilaan vie jäisen kuusen, neulaskato on varma.

– Ennen sulatuksen aloittamista kuusen jalkaan tulee sahata uusi imupinta, eli sahata vähintään yksi sentti pois kuusen jalan pituudesta, neuvoo Olli.

Sisälle tuodessa kuusi on Ollin mielestä hyvä viedä esimerkiksi suihkunurkkaukseen, ja laittaa se pakkausverkossaan muoviämpäriin, jossa on kylmää vettä. Sitten vesiämpärissä seisova kuusi suihkutetaan kylmällä vedellä kauttaaltaan märäksi. Näin saadaan nopeutettua sulamista, ja samalla lähtevät mahdolliset, metsästä mukaan tulleet lehdet ja roskat.

– Kuusi on joulukodin tärkein juhlakalu. Ilman muuta se viedään kunniapaikalle suihkun raikkaana! naurahtaa Olli.

Paras sulatuspaikka on puoliviileässä, esimerkiksi autotallissa tai sisällä suihkutilassa. Kuusi sulaa yleensä puoliviileässä parissa päivässä.

Kun kuusi seisoo jalassaan ensimmäistä päivää permannolla, on tärkeä huolehtia, että kuusenjalassa on koko ajan vettä.

– Ensimmäisenä päivänä joulukuusi on varsinainen juoppo. Sitten sen juomishalut vähän laantuvat, mutta koko joulun ajan on huolehdittava kuusen riittävästä veden saannista, korostaa Olli.

Hänen mukaansa raikas vesi riittää joulukuuselle, eikä se kaipaa esimerkiksi sokerinpaloja tai Fairya, joita joulukuuselle joskus annetaan.

”– Vielä riittää kotimaisia joulukuusia, tosin kuusenkasvattajien keski-ikä alkaa olla huolestuttavan korkea tulevaisuuden kannalta.”
”– Ennen sulatuksen aloittamista kuusen jalkaan tulee sahata uusi imupinta, eli sahata vähintään yksi sentti pois kuusen jalan pituudesta.”

MITÄ?

Joulukuusiperinne on lähtöisin 1500-luvulta

* Lähes 60 prosenttia kotitalouksista hankkii joulupuun. Jouluvalot sytytetään vuosittain noin 1,5 miljoonaan puuhun Suomessa. Näistä vähän yli miljoona tulee suomalaisten joulupuunkasvattajien tiloilta, noin 300 000 haetaan omasta tai suvun metsästä ja noin 150 000 tuodaan ulkomailta.

* Vanhan uskomuksen mukaan Martti Luther keksi joulukuusen kulkiessaan Wittenbergissä kotiin pilkkopimeän metsän halki. Taivaalla tuikkivat tähdet saivat kuusenlatvat näyttämään siltä, että ne olisivat täynnä tähtiä. Kotiin päästyään Luther kaatoi pienen kuusen ja toi sen koristamaan kotiaan. Joulukuusiperinteen uskotaan olevan lähtöisin 1500-luvulta.

* Tampereen kauppatorille 18.12.1894 pystytettyä joulukuusta pidetään Suomen ensimmäisenä ulkokuusena. Vastaavasti Helsingin Senaatinorille nousi ensimmäinen sähkökynttilöin koristeltu kuusi Lucian päivänä 13.12.1930.

* 1900-luvun alkupuolella moni näki kansakoulussa joulukuusen ensimmäistä kertaa. Aluksi joulukuusen sai hakea mistä vain, se oli jokamiehen oikeus. Nykyään puu on ostettava kuusikauppiaalta, jollei itsellä tai tuttavalla satu olemaan metsää. Sadassa vuodessa kuusi on levinnyt lännestä ja etelästä kaikkialle Suomeen: kaupungeista, kartanoista, pappiloista ja kouluista lähes kaikkiin kirkkoihin ja koteihin.