Elämän merkityksellisyys on iso aihe kiittää
Värejä rakastava, äänestään nauttiva ja äänellä itseään ilmaiseva Sirkka-Liisa Ypyä maalasi monet vuodet sielunmaisemansa mustalla. Ääntään hän arasteli. Kulki ryhti lysyssä. Luontaiset hoitomuodot avasivat kehon ja mielen padot. Nyt elämän yllä loistaa kiitollisuus. Kaikella koetulla on tarkoitus. Erityiskiitoksen saa aviomies.
Teksti ja kuvat: Reetta Reinman
Kannuksessa asuvan Sirkka-Liisa Ypyän , 57, tie luontaishoitajaksi on kulkenut omien terveysongelmien siivittämänä. Hän sai avun, ja haluaa auttaa nyt muita. Alavieskasta kotoisin oleva Sirkka-Liisa opiskeli nuorena pukuompelijaksi. Hän oli töissä tekstiilitehtaassa reilun vuoden ja jatkoi sitten opiskellen kudonnan suunnittelija-ohjaajaksi. Niitä töitä hän ei kuitenkaan ehtinyt tehdä, kun rakkaus kuljetti Kannukseen karjatilan emännäksi.
Lapsia syntyi kaksi. Pojat ovat nyt 31- ja 29-vuotiaat. Lasten syntymä nosti Sirkka-Liisalla pintaan vaikeita asioita hänen omasta lapsuudesta ja nuoruudesta. Oloa helpotti runojen kirjoittaminen ja uusi harrastus, kuvataide. Öljyvärimaalauksesta tulikin hänelle tärkeä väylä purkaa sisintään. Haaveissa oli jopa taidemaalarin ammatti.
Helpotusta sekä kehon että mielen pahaan oloon Sirkka-Liisa haki eri luontaishoidoista, osaan myös kouluttautui. Ensimmäinen oli Helena Luukkosen väriterapiakurssi, sitten Esko Jalkasen luonnon voiman opit sekä Lauri Siiralan kursseja. Hän sai apua myös Rosen-terapiasta, homeopatiasta, osteopatiasta sekä reikistä.
– Käänteen tekevä juttu oli, kun vuonna 2008 menin opiskelemaan Kälviälle, jossa AK Luontaisterapiaopisto koulutti luontaishoitajia. Löysin merkitystä elämälle ja kaikelle kokemalleni. Kehon ja mielen lukkoni alkoivat avautua. Vuonna 2011 valmistuin sekä Horstmann diplomiterapeutiksi että LogoArt taideterapiaohjaajaksi. Konkreettisestikin aloin kasvaa omaan mittaani. Ryhti, jonka kanssa minulla oli ongelmia, suoristui, kun tunnelukkoja avautui kehossa. Sain pituutta kolme senttiä lisää.
Luontaishoidoista Sirkka-Liisa on itse saanut eniten apua Horstmann-tekniikasta.
– Horstmann-tekniikka on mielestäni hyvä, lempeä perushoito. Siinä yhdistyy sopivalla tavalla fyysinen hoito ja energeettinen, energioita tasapainottava hoito. Hoito antaa elimistölle tilaa ja energiaa, kun jumittavat ja väsyttävät fyysiset ja henkiset kuona-ainekeräytymät vapautuvat. Hoidon lopussa tehtävä lantion vapautuksen piste tasapainottaa kehon kaikilla tasoilla.
Omassa hoitotyössään Sirkka-Liisa yhdistää tarvittaessa asiakkailleen Hortsmann-tekniikkaa ja muita hoitoja. Taideterapiaohjaajakoulutuksen lopputyössään hän tutkikin LogoArtin ja Horstmann-tekniikan käyttämistä yhdessä asiakastyössä.
Sirkka-Liisa ohjaa Hoitavan äänen piiriä, jossa äänen hoitavaan voimaan voidaan yhdistää myös käsimudria ja joogaa. Lapsuuden äänimuistot eivät ole Sirkka-Liisalla suinkaan hoitavia. Lapsuuden perheen uskomus: meistä kukaan ei osaa laulaa oli ja pysyi, ja jokainen koulun yksinlaulukoe sitä vielä voimisti. Luontaishoitojen myötä Sirkka-Liisa löysi hoitavan äänen ja moninaiset kansainväliset tutkimukset äänen vaikutuksesta kehon ja mielen terveyteen sekä myös sen, miten paljon ääneen kätkeytyy ja siitä kuuluu, sekä miten vahva hoitaja ääni on.
– Koko kehon tila on kuultavissa äänestä. Samoin nähtävissä. Kauniisti soiva, lempeä, kehossa vahvasti resonoiva ja selkeästi ilmaistu ääni rentouttaa koko kehoa ja jopa kaunistaa kasvot. Hyvä ääni on erinomainen kasvohoito!
Ruumiin temppelistä huolehtiminen on Sirkka-Liisalle tärkeää. Siinä jooga on hänelle oiva väline.
– Jooga on monipuolisesti hoitava. Lihakset pysyvät vahvoina ja elastisina ja muun muassa aineenvaihdunta paranee. Jooga antaa sisäisen rauhan ja tasapainon. Joogassa yhdistyy mahdollisuus samassa hoitaa sekä kehoa että päätä.
Sirkka-Liisa suosittelee kokeilemaan luontaishoitoja avoimesti ilman kohtuuttomia odotuksia. Hoitojen tavoitteena on koko kehon luonnollinen tasapaino. Se saavutetaan vähitellen tai tapauksesta riippuen osittain.
– Esimerkiksi stressaantuneena on haastavaa pystyä rauhoittumaan hoitoon. Kynnys uskaltaa heittäytyä hoidettavaksi voi olla korkea. Vaatii omalla tavallaan rohkeutta, että antaa hoitaa itseään, että kohtaa oman pelkonsa. Terve järki on aina hyvä olla mukana. Ei pidä kokeilla sitä, mikä ei kutsu ja päinvastoin. Rohkeus kasvaa uskaltaessa, Sirkka-Liisa pohdiskelee.
Hänellä on ollut vuodesta 2011 saakka Kannuksessa oma yritys, Luontaishoitola, Rento & Virkeä, www.rentojavirkea.fi
Hoitokerta uuden asiakkaan kanssa alkaa aina haastattelulla, jossa jutellaan, mitä asiakas toivoo ja minkä vuoksi hän on hakeutunut hoitoon. Sitten Sirkka-Liisa ehdottaa, mitä hoitoja hänen mielestään asiakas voisi kokeilla. Hän iloitsee siitä, miten upeita selviytymistarinoita hän on saanut olla pukkaisemassa käyntiin; kun kehon tasapainoa vahvistetaan, niin keho alkaa hoitaa itse itseään. Sirkka-Liisa hoitaa aikuisten ohella myös vauvoja, erityisesti koliikista kärsiviä vauvoja, joille vyöhyketerapia tuo usein nopeasti avun. Raskaana olevat äidit saavat myös apua hänen hoitolassaan. Asiakkaidensa lääkärin määräämiin lääkkeisiin hän ei koskaan puutu, vaan korostaa nimenomaan tarjoavansa täydentävää hoitoa.
Omassa ruokavaliossaan Sirkka-Liisa välttää valkoista sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja, hiivaa ja lisäaineita. Kodin puuhellan uunissa hautuu kasvisvoittoista ruokaa. Lihaakin hän valmistaa kohtuudella, usein se on perheen luomulammastilan lammasta. Heillä on satakunta uuhta lammastilallaan. Tuorepuristetut vihannes- ja juuresmehut porkkanasta, punajuuresta, varsiselleristä, omenasta ja parsakaalista ovat mieluisia.
Marja- ja hedelmäsmoothieihin Sirkka-Liisa blendaa myös varsiselleriä ja kaalia. Aamuvesi on tärkeä aamurutiini. Raikkaan veden joukkoon hän lisää aina ruususuolaa alhaisen verenpaineen takia, sitruunanmehua ja pienen lorauksen omenaviinietikkaa, ja silloin tällöin lisäksi MSM:ää tai kollageenia. Päivällä hän syö tuorepuuron, jossa on tattari- ja hirssihiutaleita, kauraleseitä, pellavansiemeniä, macajauhetta, saksanpähkinää sekä puolukkaa tai mustikkaa ja joskus myös raakakaakaojauhetta. Puurossa on paljon suolistolle tärkeitä entsyymejä, kun se on lionnut muutaman tunnin. Maitotuotteita Sirkka-Liisa ei käytä. Maito kerää hänellä limaa. Vuohenjuusto sopii, ja sillä hän silloin tällöin herkuttelee.
Ravintolisistä hän käyttää D-vitamiinia, omegakolmosta, B12-vitamiinia ja Q10:ta ja magnesiumia, flunssan uhatessa sinkkiasetaattia. Ravintolisät hän hankkii omalta paikkakunnalta tai usein myös Kärkkäiseltä. Sieltä hän löytää myös tuotteet kodin homeopaattiseen apteekkiin.
Tupakkaa Sirkka-Liisa ei ole koskaan maistanut. Hänen mielestään on tärkeä helliä itseään säännöllisellä ulkoilulla ja hyvällä unella. Silmin nähden loistavasti voiva, säteilevä Sirkka-Liisa on kiitollinen kaikesta kokemastaan, myös synkistä vuosista. Ne ovat entisestään kirkastaneet hänen nykyistä hyvinvointiaan. Timantiksi hioneet. Erityiskiitoksen hän antaa aviomiehelleen, joka on aina kannustanut Sirkka-Liisa opiskelemaan ja toteuttamaan kiinnostuksen kohteitaan.
”– Koko kehon tila on kuultavissa äänestä. Samoin nähtävissä.”
”– Kun keho voi hyvin, ihmisellä on mahdollisuus olla sielukkaampi. Ja toisin päin, kun sielu voi hyvin, on rohkeutta olla kehollisempi.”