Suomalaisten suosikkiyrtit ovat tilli, basilika ja persilja. Muista yrteistä tärkeimpiä ovat ruohosipuli, timjami, korianteri, minttu ja herneenverso.

Kotimaisia yrttejä viljellään vuosittain noin 18 miljoonaa ruukkua. Tästä määrästä tilliä on reilut viisi sekä persiljaa ja basilikaa kumpaakin noin 2,7 miljoonaa ruukkua. Ne muodostavatkin selvän kärkikolmikon. Muita yrttejä tuotetaan noin 7,2 miljoonaa.

– Yrttien suosiota on kasvattanut ennen kaikkea mahdollisuus saada niitä tuoreena lähiruokana vuoden jokaisena päivänä. Myös kiinnostus uusia ruokakulttuureja kohtaan lisää mielenkiintoa uusia yrttejä kohtaan. Erityisesti nuoret testaavat nopeasti jatkuvasti tarjolle tulevia yrttiuutuuksia. Myös halu vähentää suolan käyttöä lisää yrttien käyttöä, selvittää toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.