Pientalossa taajama-alueen ulkopuolella asuvalle pitkän linjan rakennusmiehelle Kalle Koivuselle aggregaatin hankkiminen tuli ajankohtaiseksi pahojen myrskytuulien jälkeen.

Rakentaja Kalle Koivunen tekee vielä eläkepäivinään pienimuotoisia rakennustöitä. Omassa talossaan maaseudulla asuva Kalle perheineen on joutunut monien sähkökatkosten uhriksi.

– Suuret myrskyt pari vuotta sitten pimensivät pirtit haja-asutusalueilla. Ihminen on monella tavalla avuton, kun virta katoaa. Päätin hankkia aggregaatin varavoimalaksi eikä sitä ole tarvinnut katua.

– Sähkömies teki tarpeelliset asennukset ja opasti laitteen käyttöön. Nyt kelpaa odotella millaista myräkkää tahansa. Tarvitsen aggregaattiani myös työkoneiden voimanlähteeksi. Se on helppo liikuteltava auton peräkärryssä sähköttömiin työpisteisiin.

– Täällä kotona laitteen sijainnin ja valmiuden tulee olla sellaisen, ettei tarvitse tehdä muuta kuin laittaa kaapeli seinään. Sähkökatkos on kiusallinen häiriö, joka voi tulla yllättävän kalliiksi.

Emännällä on ensimmäiseksi huoli, miten käy pakastimen ruokien, kuinka saadaan aamukahvit tai valoa kodin pimeyteen.

Sähkömies voi asentaa liitännän myös mittarin yhteyteen. Varajärjestelmä käynnistyy automaattisesti, jos aggregaattia varten on hankittu tarpeelliset lisälaitteet.

Ei pienintä ja halvinta

Sähkökatkos voi tuhota kodin sähkölaitteita. Vesijohdot ovat talvella vaarassa jäätyä, kun pumput eivät pyöri eikä lämmitys toimi. Kunnollinen aggregaatti on hyvä varavoimala.

Kuinka tehokas aggregaatin tulee olla pientalon tarpeisiin?

– Se täytyy selvittää ennen laitteen hankintaa. Lähtökohtana on niiden sähkölaitteiden määrä, joihin aggregaatilla tuotetaan virtaa. Minä annan sellaisen neuvon, ettei aivan pientä eikä sitä halvinta laitetta kannata hankkia, Kalle Koivunen opastaa.

Pientalon peruslaitteita ovat lämmitysjärjestelmän pumput, vesipumppu, valaistus. Virtaa kaipaavat myös keittiön laitteet, televisio, radiot ja muu kodin tekniikka.

– Nykyaikaiset televisiot ovat arkoja sähkövirran vaihtelulle. Joskus kannattaa harkita, kytkeekö arimpia laitteitaan kotiverkkoon, johon virta tulee aggregaatista.

– Nykyään markkinoilla on niin paljon erilaisia laitteita, että paras on pyytää asiantuntijalta opastusta. Erityisesti on varmistuttava siitä, että kytkennät on tehty oikein eikä yhteyttä sähköyhtiön verkkoon ole päällä.

Inverterillä tasaisempaa sähköä

Jokaisella sähkölaitteella on oma sähköntarpeensa. Laite tarvitsee tietyn määrän sähköä, jotta se käynnistyy. Aggregaatin maksimiteho on aina suurempi kuin sen tuottama jatkuva teho. Suurin määrä virtaa tarvitaan käynnistyshetkellä. Jatkuvassa käytössä sähköntarve laskee.

Herkimpiä laitteita varten tarvitaan aggregaatti, jossa on digitaalinen invertteri. Sen avulla tuotetaan tasaisempaa sähköä, joka sopii nykyaikaisille laitteille. Ilman invertteria esimerkiksi herkät tietokoneet saattavat vaurioitua.

– Mielestäni pientaloon tarvitaan vähintään 3,0 kW:n aggregaatti, Kalle sanoo.

– Minulla on 5,5 kW:n laite. Se on 3-vaiheinen tarvitsemieni työkoneiden vuoksi. Tällä hetkellä markkinoilla on tarjolla suuri valikoima aggregaatteja. Jokainen varmasti löytää omaan tarkoitukseensa sopivan laitteen. Asennuksineen meidän laite tuli maksamaan noin 600 euroa.

Dieseliä tai bensiiniä

Aggregaateissa käytetään polttoaineena joko dieseliä tai bensiiniä. Bensiini on kalliimpaa kuin diesel, mutta bensiinikäyttöisen laitteen hankintahintahinta on dieseliä edullisempi.

– Eri valmistajat kertovat kulutushinnoista niin monimutkaisesti, ettei siitä aivan helpolla selvää saa, Kalle Koivunen naurahtaa.

– Minulle on tolkutettu, että diesel-aggregaatti tulee ajan mittaan halvemmaksi. Käyttökustannukset riippuvat aggregaatin koosta ja polttoaineesta. Tuttavan laskelmien mukaan 4 kW:n diesel-aggregaatti kuluttaa 3 000 tunnin aikana 3 500 litraa polttoöljyä, joka maksaa noin 2 000 euroa.

– Kokonaisuudessaan minulla on aggregaatista pelkästään hyviä kokemuksia. Laitevalmistajat voisivat laatia selvempiä esitteitä ominaisuuksista ja käyttökustannuksista. Liian monimutkaiset esitteet tyssäävät hyvänkin laitteen kaupanteon siihen, Kalle sanoo päättäväisesti.

Nykyään markkinoilla on niin paljon erilaisia laitteita, että paras on pyytää asiantuntijalta opastusta.

Mikä?

Siirrettävä varavirtalähde

– Aggregaatti on laite, joka tuottaa sähköä esimerkiksi bensiini- tai dieselmoottorin voimalla. Aggregaatti on useimmiten siirrettävä ja sen tyypillisiä käyttökohteita ovat alueet, joihin sähköverkko ei ulotu. Aggregaattia tarvitaan myös silloin, kun sähkönjakeluun tulee häiriöitä. Myrskyt aiheuttavat usein katkoksia kesämökkien, maatilojen ja omakotitalojen sähkönjakeluun.

– Aggregaatti voi toimia itsenäisenä varavirtayksikkönä, mikäli siinä on automaattinen jännitteensäätö ja herätystoiminto sähkökatkon sattuessa.

– Sähköä voidaan tuottaa myös traktorikäyttöisellä generaattorilla. Nämä generaattorit tuottavat sähköä tyypillisesti muutamia kymmeniä kilowatteja. Traktorigeneraattorit ovat yleisiä maaseudulla ja maatalouskäytössä.