Ekologinen ja kierrätettävä, ilman kemiallisia pintakäsittelyjä

Satoi tai paistoi, uudesta Uhallan mallistosta löydät käyttötarkoitukseesi sopivat ulkoiluvaatteet.

Joustavat materiaalit ja toiminnallisuutta tukeva kaavoitus mahdollistavat, että Uhalla-vaatteissa koko vartalo liikkuu vapaasti, myös laajoja liikeratoja vaativissa lajeissa, kuten esimerkiksi melonnassa.

Teksti: Reetta Reinman

Huolellisesti valitut, äärimmäisissä sääolosuhteissa testatut, korkealaatuiset tekniset materiaalit maksimoivat ekologisen Uhallan vapaa-ajanvaatemalliston takkien, housujen, hupparien ja T-paitojen toiminnallisuuden. Uhalla vaatteiden materiaalit on testattu laboratorioissa niin kulutuskestävyyden kuin veden- ja kosteuden läpäisykyvyn osalta. Materiaalien ja rakenteiden toimivuus on testattu satojen, erilaisissa sääolosuhteissa vietettyjen tuntien aikana.

Uhallan mallistossa on eri aktiviteettien tarpeisiin sopivia tuotteita, joista saa koottua eri tilanteisiin ja sääolosuhteisiin sopivat asukokonaisuudet. Voit suojautua tuulelta ja sateelta haluamallasi tavalla, ottaen huomioon myös sen, että kosteutta tulee yhtä lailla vaatteiden sisältäkin.

Uhalla-malliston vaatteet on suunniteltu siten, että niiden muoto- ja värimaailma tukevat toisiaan ja asukokonaisuus näyttää tyylikkäältä, vaikka eri materiaaleista ja erilaisiin olosuhteisiin tehtyjä Uhalla-tuotteita kerrospukisi päälleen yhtä aikaa.

Raikkaiden sesonkivärien ohella Uhalla-mallistossa hurmaa vaihtoehtona aina tyylikäs värivalinta, klassinen musta-valkoinen.

Tiukat ekologiset standardit täyttävät Uhalla-vaatteet valmistetaan ilman kemiallisia PTC-pintakäsittelyjä. Uhalla-malliston tuotteet, joissa on Sympatex-kalvo, ovat kierrätettäviä.

– Näiden Uhallan ekologisissa ja vedenpitävissä, Sympatex-kalvollisissa tuotteissa käytettävän kankaan päällikangas ja kalvo sekä vuorikangas on tehty kierrätetystä polyesteristä, kertoo Uhalla-sarjan pääsuunnittelija Maarit Pihlajamaa .

Kierrätetyn polyesterin yleisin raaka-ainelähde on käytetyt PET-muovipullot. Yhteen Uhalla-vaatteeseen käytettävään kierrätyspolyesteriin jalostetaan keskimäärin 30 PET-muovipulloa

Uhalla-vaatteiden teknisten kangas- ja kalvomateriaalien suhteen Maarit oli tarkka siitä, että ne ovat suojaavia, mutta ohuita ja eleettömiä, ja mahdollistavat hyvän liikkuvuuden.

Uhalla ulkoilutakkien ja –housujen eleetön liikkuvuus varmistetaan käyttämällä niissä materiaalina muun muassa maailman ohuinta, ympäristöystävällistä Sympatex-tekstiilikalvoa sekä myös muita joustavia tekstiilikalvoja.

– Sympatex-kalvon venyvyys on noin 300 %, minkä ansioista kyseinen kalvo antaa vaatteille erittäin paljon liikkumisvapautta, ja on erittäin mukava ihoa vasten, toteaa Maarit.

Ehdoton kriteeri Maaritille oli, että Uhalla-vaatteiden materiaaleissa ei ole PFC-yhdisteitä. Kemialliset perfluoratut yhdisteet eli PFC-yhdisteet ovat yleisesti käytössä niin ulkovaatteiden sisällä olevissa vedenpitävyyskalvoissa kuin myös tekstiilien päällä vettä ja likaa hylkivissä käsittelyissä. Samoja yhdisteitä käytetään muissakin tuotteissa, esimerkiksi paistinpannuissa, suksivoiteissa ja einesten pakkausmateriaaleissa.

Jo vuosia ulkoiluvaatevalmistajat ovat pyrkineet välttämään PFC-yhdisteitä. Niiden tilalle on kehitetty ympäristöystävällisempiä tapoja tekstiilien käsittelyyn, esimerkiksi DWR-lämpö- ja WR-kyllästysainekäsittelyt, joita käytetään myös Uhalla-sarjan materiaaleissa.

DWR-lämpökäsittely uudelleen aktivoi kyllästeaineen 60 asteen lämmössä. Uudelleen aktivoituminen tapahtuu lämmittämällä vaatetta esimerkiksi kuivauskaapissa 60 asteen lämpötilassa muutaman minuutin ajan.

– Voit myös tehdä lämpökäsittelyn varovasti silitysraudalla matalalla lämmöllä, kunhan vaatteen ja silitysraudan välissä on pyyhe, Maarit sanoo.

WR-kyllästys- ja hoitoaineiden ensisijainen tehtävä on tehdä materiaalista vettä ja likaa hylkivä, mutta niiden vaikutus ulottuu pintaa syvemmälle. Kyllästysaineet myös ”voitelevat” kankaiden kuituja, vetoketjujen osia ja pikalukkoja siten, että kuluminen vähenee ja käyttö helpottuu ja nopeutuu.

Osassa Uhalla-vaatemallistossa käytettyjen kankaiden tuotantoketju on bluesign®-standardoitu, ja se on erikseen mainittu kunkin tuotteen kohdalla.

– Bluesign® on ratkaisu kestävään ja vastuulliseen tekstiilituotantoon. Kun vaatteessa käytetään bluesign® -merkkittyä kangasta, siitä tietää, että kankaan koko tuotantoketju on valvottu.

Uhalla-vaatteet valmistetaan pääosin aasialaisissa tehtaissa, joissa on viimeisin tietotaito valmistaa nykyaikaisia aktiviteettivaatteita sekä paras konekanta tuotantoon.

– Osaava ja ammattimainen henkilökunta ja laadukkaiden tuotantolaitteiden käyttö näkyy niin tuotteiden laadussa kuin tuotannon tehokkuudessakin.

Uhalla-ulkoiluvaatteissa, huppareissa ja T-paidoissa toteutuu myös aito tasa-arvo. Hinnaltaan Uhalla-mallisto ei rajaa asiakkaita.

Uhalla-mallisto on syntynyt sen pääsuunnittelija Maarit Pihlajamaan ja tuotepäällikkö Marja Haaston systemaattisen ja huolellisen tuotekehittelyn tuloksena.

Naisilta on vierähtänyt kymmentuntinen jos toinenkin, kun he ovat yhdessä pohtineet, miten he saavat kaikki innovatiiviset ideansa mukaan kehittelemäänsä, täysin uudenlaiseen vapaa-ajanvaatesarjaan, Uhallaan.

Maarit tallensi läppärilleen, mutta ennen kaikkea sydämeensä hänen ja Mallan (Marja Haaston) keskustelut, ja sai niiden ytimen kiteytettyä yhdessä mallimestarin kanssa.

Syntyi sporttinen, raikas ja ajaton vapaa-ajanvaatemallisto teknisistä materiaaleista, joiden raaka-aineet ja tuotantotavat täyttävät tiukatkin ekologiset vaatimukset. Ennen kaikkea Uhalla-vaatteissa on hyvä olla – kaikenikäisten ja kaikenkokoisten. Maaritin sanoin Uhalla-vaatteet ovat niin mukavat päällä, ettei niiden olemassaoloa edes huomaa.

– Tässä olennaisia asioita ovat kankaiden joustavuus, kaavoitus ja mitoitukset, hän korostaa.

Uhalla-malliston housut ja takit huomioivat myös eri vartalotyypit. Esimerkiksi miesten housuissa on sekä lyhyttä että pitkää lahjetta eri vyötärönympäryksille. Naisten housuissa on useita eri vyötärömittoja ja kurvikkaat vartalot huomioivia muotoja sekä myös erityisen lyhyellä lahkeella olevat housut. Uhallan curved-mallinen Savanna-takki istuu sulavasti kurvikkaammankin naisen päällä.

Ydintiimin lisäksi Uhallan tuotekehityksessä on mukana lukuisa joukko asiantuntijoita sekä urheilullisia ja luonto-orientoituneita harrastajia, jotka antavat oman panoksensa tuotteiden laatuun ja käytettävyyteen. Ensiarvoisen tärkeä kriteeri tiimille on, että Uhalla-vaatteiden materiaalit, rakenteet ja muotoilu toimivat aktiivisessa menossa.

– Kuuntelemme herkällä korvalla käyttäjien kokemuksia ja kehittämistoiveita. Palaute on pääsääntöisesti ollut ylistävää, iloitsee Maarit.

Uhalla-nimi kuvastaa sekä suomalaista luonnossa liikkujaa että Uhalla-vaatemalliston periksi antamatonta suunnittelu- ja tuotekehitystyötä. Se tehdään, mitä halutaan.

Malliston nimi, suomenkielinen uhalla-sana on kunnianosoitus suomalaisuudelle ja Suomen luonnolle. Ollaan ylpeästi suomalaisia. Aidosti sitä, mitä ollaan.

Tutustu lisääuhalla.com

”– Uhalla-vaatteet ovat niin mukavat päällä, ettei niiden olemassaoloa edes huomaa.”
”– Suomenkielinen uhalla-sana on kunnianosoitus suomalaisuudelle ja Suomen luonnolle. Ollaan ylpeästi suomalaisia. Aidosti sitä, mitä ollaan.”