Ylivieskan Kärkkäisellä työskentelevä Moona Alila naurahtaa, että hänen jackrussellinterrieriensä ovat oikeita ”kärkkäiskoiria”. Inna ja Jade ovat lahtelaiselta kasvattajalta, jonka mies on töissä Lahden Kärkkäisellä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Moona Alila

Ylivieskassa asuvalla Moona Alilalla on kaksi jackrussellinterrieriä. Narttukoirista Inna on 6-vuotias ja Jade 3-vuotias. Nimensä Inna on saanut toisinpäin Radio Suomi Popin Anni-juontajasta. Jade-nimi johtaa vadelmahillopurkkiin.

Moona harrastaa molempien koiriensa kanssa agilityä.

- Inna ja Jade ovat rodullensa tyypillisesti energisiä ja nopeita oppimaan. Miellyttämisen haluisina ne tykkäävät leikkiä ja touhuta ihmisen kanssa. Nämä koirien ominaisuudet ovat hyväksi agilityssä, kuten myös niiden sporttinen ruumiinrakenne. Agility on myös fyysisesti hyvin vaativa harrastus.

Agilityssä koirat pääsevät kilpailemaan vajaan kahden vuoden ikäisinä. Suomessa kilpailuluokkia on 3. Moonan Jade-koira on nyt toiseksi parhaassa eli 2. luokassa, 3. luokka on paras. Inna on 1. luokalla. Sen kanssa Moonalla on tähän mennessä ollut yksi kilpailustartti.

- Tulevaisuudessa olisi hieno päästä koirieni kanssa edustamaan Suomea agilityssä, ja ainakin päästä kymmenen parhaan joukkoon SM-kisoissa, Moona pohdiskelee.

Tavallisesti Moona käy koiriensa kanssa treenaamassa agilityä Sievin Kennelkerhon harjoitustiloissa. Koronan vuoksi yhteiset tilat on suljettu. Ravikeskus Keskisen raviradan kentällä on saanut harjoitella koirien kanssa. Ja päivittäiset aamu- ja iltalenkit kuuluvat jokaiseen päivään.

- Kevättalven ja kevään aikana olemme harjoitelleet paljon kotona. Jumppa on hyvää treeniä koirien fysiikalle. Kärkkäiseltä olen hankkinut koirilleni tasapainotyynyjä, pujottelukeppejä sekä esteitä, joiden avulla on turvallista ja tehokasta harjoitella kotona.

Juoksu- ja lajitreeniä Moonan koirilla on 3-5 kertaan viikossa.

Moona työskentelee Ylivieskan Kärkkäisen Fresh Burger -ravintolassa. Kun se on ollut koronan vuoksi suljettu, Moona on ollut Kärkkäisen verkkokaupan puolella.

Innan ja Jaden ravintona on pääsääntöisesti kotimaiset kuivanappulat, joista koira saa proteiinin, rasvan sekä vitamiinit ja kivennäisaineet.

– Jos tulee tarvetta, niin Inna ja Jade saavat kuuriluonteisesti lisäravinteita.

Koiratarvikkeiden ja -ruoan lisäksi Moona hankkii Kärkkäiseltä koirilleen agilitykilpailuissa kätevät Back on Trackin loimet.

– Loimien sisäpinnassa materiaalina käytetty keraaminen aine heijastaa koirasta haihtuvaa ruumiinlämpöä takaisin koiraan. Tämä on tärkeää, kun agilitykilpailuissa odotusajat eri suoritusten välillä ovat monesti hyvinkin pitkiä. Lämpimänä pysyminen estää lihasvaurioita.

Lihashuolloksi ja lihasvaurioiden ennaltaehkäisyksi Moona vie koiriaan säännöllisesti hierojalle.

- Agility on fyysisesti vaativa laji, siksi koirien lihaksista ja nivelistä on pidettävä jatkuvasti hyvää huolta. Jaden kanssa olemme käyneet tänä keväänä myös kiropraktikolla, ja fysioterapeutti on etsinnässä.

Innan ja Jaden kasvattaja toimii niiden agilityvalmentajana.

- Tosin pitkän välimatkan vuoksi tapaamme aika harvoin. Nyt olemme ideoineet videovalmennuksen. Otan koiristamme videokuvaa, kun ne harjoittelevat. Valmentaja analysoi koirien harjoittelun ja vinkkaa kehityskohteista, ja lisäksi saamme kotitehtäviä, Moona kertoo.

Ennen koiraharrastusta nyt 23-vuotias Moona Alilla panosti aikaansa esteratsastukseen ja sen valokuvaamiseen. Hän on harrastanut myös ampumahiihtoa ja jalkapalloa.