Kultainennoutaja Martti tuli Jenni Saarenpään perheeseen 4-vuotiaana. Sopeutuminen sujui hyvin.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jenni Saarenpää

Kultainennoutaja Martti tuli ylivieskalaisen Jenni Saarenpään ja hänen 9- ja 11-vuotiaiden poikiensa iloksi maaliskuussa 2019. Martti oli tuolloin neljävuotias.

– Vanhemman pojan luokkakaverin perheessä oli useampi koira. Martista he olivat ajatelleet luopua, kunhan sille löytyy uusi koti. Me taas olimme jo sopineet, että otamme koiran, kunhan sopiva tulee kohdalle.

Niin Martti tuli taloon, ja sopeutui heti erittäin hyvin. Nimi Martti sillä oli tullessaan. Joskus Marttia kutsutaan myös lempinimellä Mauri.

– Sopeutumista helpotti se, että Martti on kasvanut lapsiperheessä, Jenni toteaa.

Luonteeltaan Martti on kiltti ja ihmisrakas.

– Tosin se on aina kova jännittäjä, esimerkiksi pitkillä automatkoilla se ei tahdo uskaltaa heittäytyä pitkälleen ja nukkua, mutta alkutalven Lapin reissun automatkat menivät oikein hyvin. Mökille meillä ei ole kuin reilun tunnin automatka, sen ajan Martti jaksaa olla hyvin rauhallisena autossa, istuu ja tarkkailee liikennettä, Jenni kertoo.

Autossa Martti kiinnitetään valjaista turvavöihin. Valjaat ja pannat Martille hankitaan Kärkkäiseltä, samoin kuivaruokanappulat ja makupalat löytyvät Kärkkäiseltä eli Jennin työpaikan valikoimista. Kuten myös pelastusliivi, johon Martti puetaan, kun perhe lähtee veneilemään. Martin koirapeti on sekin Kärkkäiseltä.

Ylivieskassa asuva, 36-vuotias Jenni on ollut Kärkkäisellä töissä reilut kahdeksan vuotta. Nykyään hän toimii Kärkkäisen konserniin kuuluvan maahantuonti- ja tukkuyrityksen, Suomi Trading Oy:n tuontisihteerinä. Aikaisemmin hän oli Kärkkäisen ostossa ostoassistenttina sekä verkkokaupassa. Ostoassistenttina Jenni on ollut muun muassa Kärkkäisen remontti-, työkalu- ja autotarvikeosastoilla.

Martti on sileäkarvainen kultainen noutaja, joten sen turkki ei takkuunnu. Koiraa pestään tarpeen mukaan, muttei liian usein. Pesuaineina Jenni suosii luonnonmukaisia aineita.

– Martti on ollut hyvin terve koko ajan. Eläinlääkärissä ei ole tarvinnut käydä kuin hampaiden puhdistuksessa. Pentuna sitä on purrut kyykäärme kuonon nokkaan, muilta haavereilta Martti on välttynyt.

Säännöllinen liikunta pitää Martin hyvässä kunnossa. Aamu- ja iltapissatusten lisäksi Jenni tekee lähes päivittäin koiran kanssa viiden kilometrin kävelylenkin, joskus he ovat pyöräilylenkillä.

– Viime kesänä olimme Kolilla, ja Martti nautti, kun se sai olla meidän mukana pyöräilemässä, juoksi fleksissä pyörän vierellä.

Noutajakoiraksi epätyypillisesti Martti ei vielä osaa tuoda esimerkiksi heitettyä keppiä tai palloa takaisin.

– Se kyllä lähtee juoksemaan niiden perään, mutta ei palauta niitä. Tätä täytyy vielä harjoitella, Jenni toteaa.

Vedettävistä leluista Martti tykkää kovasti.

– Yksi sen suosikki on Kärkkäisen Sikapäiviltä hankittu possu-vetolelu! Jenni naurahtaa.