Hevonen on viime vuosikymmeninä muuttunut raskaan työn tekijästä harrastuskaveriksi.

Heinän ja sen säilöntätapojen sekä hevosen täydennysrehujen laatu on samalla parantunut huimasti.

Ruokavaliossa hevosen hyvinvointia uhkaa liiallinen energian ja etenkin tärkkelyksen saanti.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Biofarm Oy

Myyntipäällikkö Tuomo Ojala hevosille täydennysrehuja valmistavasta Biofarm Oy:stä korostaa, että hevosten ja ponien ravitsemuksen perustana tulee olla hyvälaatuinen heinä, jota annostellaan vähintään 4-5 kertaa vuorokauden aikana.

- Heinäruokinnan lisänä hevoset ja ponit tarvitsevat hevosille tarkoitetun peruskivennäisen sekä suolakiven.

Tätä perusruokintaa voidaan muokata lisäämällä siihen tarvittaessa väkirehuja. Niiden tarve määräytyy hevosen käyttötarkoituksen, liikunnan määrän, rodun, iän ja rehunkäyttökyvyn mukaisesti.

Hevonen juo vuorokaudessa noin 40-50 litraa vettä.

- Hevosille tulee olla jatkuvasti tarjolla raikasta ja puhdasta vettä.

Vallankin harrastehevosia vaivaavat tänä päivänä samat ongelmat kuin ihmisiä. Ruokavaliosta saadaan liiallisesti energiaa ja etenkin tärkkelystä.

- Liika energia ja tärkkelys aiheuttavat hevosille liikalihavuutta sekä monia terveysongelmia, kuten kaviokuumetta sekä lihas-, suolisto- ja vatsaongelmia, Ojala sanoo.

Hän toteaa, että ravihevosten sekä kovassa kilpailukäytössä olevien ratsujen suurimmat ongelmat puolestaan liittyvät usein vatsahaavaan ja siihen liittyviin ruokinnallisiin ongelmiin.

Perusheinäruokinnan täydentäjäksi Ojalan mielestä parasta ja turvallisinta olisi valita kaikille hevosille ja poneille suunniteltu peruskivennäinen, jossa kivennäis- ja hivenaineet sekä tarvittavat vitamiinit ja aminohapot ovat oikeassa suhteessa.

- Hevosille tarkoitettu kivennäinen eroaa oleellisesti nautakarjalle tarkoitetusta kivennäisestä, huomauttaa Ojala.

- Esimerkiksi Biofarmin Black Horse -sarjan kivennäinen on varmasti yksi Suomen myydyimmistä ja maistuvimmista hevosen peruskivennäisistä. Sen voi lisätä ruokintaan muun rehun joukkoon tai tarjota hevoselle ja ponille sellaisenaan, kertoo Ojala ja jatkaa:

- Biofarmin suunnittelemat ja valmistamat Black Horsen rehut ovat suunniteltu erityisesti Suomessa olevien hevosten ja ponien tarpeisiin. Valikoimasta löytyy varmasti sopiva rehu kaikkiin hevosen elämänvaiheisiin varsasta veteraaniin sekä harraste- että kilpahevosille.

Hevosen suoliston optimaalisen toiminnan kannalta on Ojalan mukaan tärkeintä huolehtia, että hevonen saa päivittäin tarpeeseensa nähden riittävästi korsirehua. Ruokintavälit tulee olla riittävän tiheät. Suoliston kannalta on tärkeää, että hevoselle annettavat väkirehumäärät pidetään kohtuullisina.

- Väkirehua suositellaan maksimissaan kaksi litraa ruokintakertaa kohden.

- Olennaista on myös säännöstellä hevosen saamaa sokerin ja tärkkelyksen määrää. Niiden saanti tulee suhteuttaa hevosen liikunnan määrään.

Hevosen luusto tarvitsee tasapainoisen määrään kalsiumia ja fosforia sekä kivennäis- ja hivenaineita.

- Niin meillä ihmisillä niin hevosillakin liikunta lisää luuston tiheyttä ja kestävyyttä, muistuttaa Ojala.

Hevosen lihakset tarvitsevat kehittyäkseen ja vahvistuakseen liikunnan lisäksi monipuolista ravintoa, valkuaisaineita, vitamiineja ja aminohappoja.

- Biofarmin Black Horse Premium sarjan Amino Booster on kehitetty hevosen lihasmassan kasvattamiseen sekä lihasten optimaalisen toiminnan tukemiseen kilpailu- ja valmennuskaudella.

B-vitamiinit ylläpitävät hevosen hermoston toimintaa, ja ovat välttämättömiä myös aivojen toiminnalle.

- Magnesium on erittäin tärkeä kivennäisaine hermoston lisäksi hevosen sydämelle ja lihaksille, sanoo Ojala.

- Magnesiumin ja B-ryhmän vitamiinien riittävästä saannista tulisi huolehtia varsinkin, jos hevonen on herkkä reagoimaan erilaisiin stressitekijöihin, hän huomauttaa.

Ojala muistuttaa B-vitamiinilisän tärkeydestä myös hevosen karvanvaihdoksen yhteydessä.

- Biotiini ja sinkki yhdessä aminohappo DL-Metioniinin kanssa vahvistavat hevosen ihoa ja parantavat kavioiden sekä karvapeitteen laatua. Näitä pitää kuitenkin antaa pitkinä kuureina.

- Monet kesäihottumasta kärsivät hevoset hyötyvät varhain keväällä aloitetusta sinkki- ja biotiinikuurista.

Karkkilassa , läntisellä Uudellamaalla toimivan Biofarm Oy:n tuotevalikoimiin kuuluvat eläinten terveyttä ja hyvinvointia ylläpitävät tuotteet.

Tuomo Ojala kertoo, että myynti jakautuu hyvin tasaisesti eri eläinryhmien (tuotantoeläimet, hevoset, lemmikit), tuoteryhmien (täydennysrehut, täysrehut, hoitotuotteet, lääkkeet) sekä asiakasryhmien (maatalouskauppa, erikoisliikkeet, apteekit, eläinlääkärit) välille.

Biofarm on perustettu keväällä 1988 kuuden yksityishenkilön toimesta. Perustajista kaksi on eläinlääkäriä. Perustajajäsenet (joista yksi perikunta) omistavat edelleen Biofarmin. Lisäksi nykyään omistajiin kuuluu kaksi henkilöä yrityksen toimivasta johdosta. Biofarmilla on tätä nykyä henkilökuntaa 25. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli noin 11 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta viennin osuus on noin 10 prosenttia.

Biofarmin valikoimissa on yli 600 tuotetta. Näistä noin puolet ovat omavalmisteisia. Biofarmin koko tuotanto on Karkkilassa.

Tuotekehitystä tekee yrityksen oma tuotekehitysryhmä.

- Lisäksi seuraamme jatkuvasti eläinravitsemusalan kehitystä Suomessa ja ulkomailla. Asiakkailtamme saamamme palaute on erittäin tärkeää. Saamme heiltä paljon tuoteideoita, joita testaamme tuotteiden loppukäyttäjillä eli hevosilla, muilla tuotantoeläimillä ja lemmikeillä, Ojala sanoo.

Tuotannossa tehdään jatkuvasti uusia laiteinvestointeja.

- Myyntien noustessa tasaisesti meillä on kohta edessä varastotilojen laajentaminen. Onneksi toimitilamme ovat omalla tontilla, jossa rakennusoikeutta vielä riittää, toteaa Ojala.

”- Magnesiumin ja B-ryhmän vitamiinien riittävästä saannista tulisi huolehtia varsinkin, jos hevonen on herkkä reagoimaan erilaisiin stressitekijöihin.”