Minähän osaan piirtää!
Moni vuosikymmenet piirtämättä ollut aikuinen on innostunut uudesta tavasta ilmaista itseään Kaisa Sipposen ideoiman, verkossa toimivan piirustuskurssin kautta.
Hän muistuttaa, että piirtäminen on myös loistava keino rauhoittaa ja hiljentää mieltä.
Teksti: Reetta Reinman
Jo ensimmäisen piirustukseni jälkeen olin ällistynyt osaamisestani, toteaa Kaisa Sipposen kehittämään, verkossa toimivaan Tikku-ukosta taiteeksi - Opi piirtämään -piirustuskouluun osallistunut Mia Seppälä .
– Harjoittelun edetessä kehitystä tapahtui koko ajan. Itseluottamukseni kasvoi kohisten. Oli ihana huomata, että myös aikuisena oppii sellaisia taitoja, joita ei ole ikinä uskonut oppivansa, hän jatkaa.
Ennen verkkopiirustuskurssia Mialla ei ollut kokemusta piirtämisestä. Hän halusi oppia piirtämään, koska ajattelee, että erityisopettajan työssään piirustustaidosta on varmasti hyötyä.
– Ennen kurssille osallistumista ei tarvitse ollakaan piirustuskokemusta. Ei tarvitse osata piirtää lainkaan. Jokainen pystyy aloittamaan kurssin omalta tasoltaan, kannustaa kaikenikäisiä nauttimaan piirtämisen ilosta Tikku-ukosta taiteeksi -verkkokurssin ideoija, Asikkalassa asuva Kaisa Sipponen.
Kurssi rakentuu videoista, joilla jokaisella on oma teemansa. Piirustustekniikassa edetään yksi opeteltava asia kerrallaan. Harjoitusvideoita edeltää johdantovideo.
Niin ikään Tikku-ukosta taiteeksi -verkkokurssille osallistuneen Kirsi Järvenpään mukaan videoiden avulla oli helppo edetä taidoissaan, koska opetusvideot etenivät helposta haastavampaan.
Kirsi tykkäsi lapsena piirtämisestä, mutta ei mielestään ollut siinä kovin hyvä.
– Aikuisiällä en ole piirtänyt. Tikku-ukosta taiteeksi -kurssin myötä opin piirtämään, ja samalla opin uuden tavan rentoutua, hän sanoo.
Kaisa Sipponen painottaakin, että piirtäminen tarjoaa erinomaisen tavan rentoutua.
– Piirtäminen on loistava keino hiljentää ja rauhoittaa mieltä. Moni kokee kurssin harjoitukset jopa meditaationa. Monet verkkokurssin käyneet ovat antaneet palautetta paitsi taitojensa kehittymisestä, myös piirtämisen ja harjoitusten mieltä rauhoittavasta vaikutuksesta, Kaisa iloitsee.
Hänen mukaansa piirtämisen taito on pitkälti näkemisen taitoa.
– Uskomuksen ”Toiset vain ovat parempia piirtäjiä kuin toiset” voisi muokata muotoon: ”Toiset ovat parempia näkemään kuin toiset.”
Hän on sitä mieltä, että näkemisen taitoa jokainen voi kehittää.
– Monesti vanhat tavat nähdä ja katsoa asioita häiritsevät myös piirtämistämme ja estävät sen kehittymistä.
Aivot jakautuvat vasempaan ja oikeaan puoliskoon.
– Aivojen oikea ja vasen puolisko säätelevät eri toimintoja ja käsittelevät informaatiota eri tavoin. Vasenta aivopuoliskoa on sanottu järjen ja oikeaa intuition puoliskoksi. Jako on hyvin karkea, eikä ihan näin yksiselitteinen. Tämä karkea jako kuitenkin auttaa meitä ymmärtämään myös sitä, miten kehittyä hyväksi piirtäjäksi, Kaisa toteaa.
Hän korostaa, että nykymaailma hyödyntää ja kehittää monesti lähinnä vasemman puoliskon vahvuuksia.
– Vasen aivopuolisko on meillä usein hallitsevampi.
– Olenkin suunnitellut Tikku-ukosta taiteeksi -kurssin harjoitukset siten, että ne auttavat kurssille osallistujaa hyödyntämään oikeaa aivopuoliskoaan. Harjoitukset on suunniteltu antamaan aivoille tehtäviä, jota vasen aivopuolisko ei osaa tai halua tehdä. Tämä auttaa piirustustaidon kehittymisessä.
Ennen verkkokurssin kehittämistä luokanopettajana työskentelevä Kaisa käytti hyödyntämäänsä menetelmää pääasiassa oppilailleen. Sittemmin hän kokosi sen verkkokurssiksi kaikkien saataville.
Käyttämänsä menetelmän perusteet hän on opetellut Betty Edwardsin kirjasta Luovan piirtämisen opas -käytä oikeaa aivopuoliskoasi.
– Kirja on loistava opas, mutta harvan motivaatio riittää sen läpikäymiseen, mikä vaatii todellista pitkäjänteisyyttä ja paneutumista. Kokemukseni kautta olen tiivistänyt ja muokannut menetelmästä oman yksinkertaisen versioni, jota olen käyttänyt lähinnä lasten kanssa jo toistakymmentä vuotta.
– Alussa oikein hämmästyin, miten nopeasti lapset oivalsivat menetelmän ytimen, ja miten onnellisia he olivat piirustuksistaan. Ajattelin, että tämä helppo, yksinkertainen ja hyvin motivoiva menetelmä täytyy saada iloksi ja hyödyksi kaikille.
Tikku -ukosta taiteeksi - Opi piirtämään -verkkokurssi kestää seitsemän päivää. Kurssilla on kolme eri harjoitusta. Kolmen päivän välein osallistujat saavat uuden tehtävän ja videon avulla ohjausta. Jokainen osallistuu kurssille itsenäisesti.
Kaisa suosittelee, että kurssilaiset treenaisivat piirtämistä noin 15-30 minuuttia päivittäin.
Sekä Mia Seppälän että Kirsi Järvenpään mukaan kurssille osallistuminen oli helppoa.
– Campwire.com nettisivuilta tehtiin ostos kurssista. Sitten sähköpostiin tuli linkki, jonka kautta kirjauduttiin ohjelmaan, jossa olevilta videoilta katsottiin ohjeet piirtämiseen, Kirsi kertoo.
Molemmat Mia ja Kirsi kiittävät Kaisan opetustyyliä selkeäksi, rauhalliseksi ja kannustavaksi.
Seitsemän päivän verkkokurssi maksaa 29,90 euroa. Elokuun ajan sen saa vielä kesähintaan 24,90 euroa. Kurssille osallistumiseen tarvitaan lyijykynä, kumi ja paperia.
– Lisäksi on hyvä, jos kurssilaisella on mahdollisuus tulostamiseen, mutta ilmankin pärjää, sanoo Kaisa.
Kurssi löytyy facebookista ja google haulla: Tikku-ukosta taiteeksi ja Campwire Tikku-ukosta taiteeksi.
”– Vasen aivopuolisko on meillä usein hallitsevampi. Olenkin suunnitellut kurssin harjoitukset siten, että ne auttavat hyödyntämään oikeaa aivopuoliskoa.”
”– Alussa oikein hämmästyin, miten nopeasti lapset oivalsivat menetelmän ytimen, ja miten onnellisia he olivat piirustuksistaan.”