Frisbeegolf elää nyt nousukautta
Perinteinen Kärkkäinen Open 2020 –frisbeegolfkilpailu keräsi yli 150 kilpailijaa Ylivieskan liikuntapuistoon
Yhdeksäs Kärkkäinen Open 2020 frisbeegolf -kilpailu oli perinteinen myös ilmoittautumisen suhteen. Kun ilmoittautumislistat avattiin netissä, ne olivat minuutissa täynnä.
Niin kilpailijoiden tason kuin palkintojensa suhteen Kärkkäinen Open frisbeegolf -kilpailu tunnetaan yhtenä Suomen parhaimmista.
Teksti: Reetta Reinman
Ylivieskan Frisbeekarhut ry:n ja Kärkkäinen Oy:n yhteistyössä järjestämä Kärkkäinen Open 2020 frisbeegolf-kilpailu miteltiin tämä vuonna tuttuun tapaan Ylivieskan liikuntapuiston frisbeegolf-radalla lauantaina ja sunnuntaina 8. ja 9. elokuuta. Kilpailuväyliä radalla oli 19. Ylivieskan Frisbeekarhut ry huolehti kilpailun käytännön järjestelyistä. Sponsorina toimiva tavarataloketju Kärkkäinen yhteistyökumppaneineen hoiti palkinnot ja pelaajien 35 euron osallistumismaksua vastaan saaman pelaajapaketin sisällön. Pelaajapaketissa oli muun muassa Kärkkäinen Open -logolla varustettu frisbeegolfkiekko.
Sallittu osallistujamäärä kilpailussa oli 152.
– Se täyttyi heti minuutissa, kun ilmoittautumislistat avattiin juhannuksen jälkeen, kertoo kilpailujärjestetyissä mukana oleva Tomi Visuri Ylivieskan Frisbeekarhuista.
Kisassa oli kuusi eri sarjaa: sarjat miehille, naisille ja alle 18-vuotiaille junioreille. Kilpailuihin vaadittiin Suomen frisbeegolfliiton eli SFL:n lisenssi.
Kärkkäinen Openin vuosittainen suosio on Visurin mukaan monen tekijän summa.
– Kilpailu on Keski-Pohjanmaan alueella merkittävä ja suuri tapahtuma. Kilpailurata on mielenkiintoinen, ja sitä kehitetään koko ajan, joka vuosi tulee jotain uutta. Yksi hyvin tärkeä kilpailuun houkutteleva asia on palkintopöytä. Palkinnot Kärkkäinen Openissa ovat aina olleet erinomaiset, ja niin ne olivat tänäkin vuonna.
Palkintoja Kärkkäinen Oy on joka vuosi lahjoittanut yhteistyökumppaneidensa kanssa runsaasti. Palkintojen kokonaisarvo oli tänä vuonna yhteensä noin 7500 euroa.
Ylivieskan liikuntapuiston frisbeegolf-rata on myös yleisöystävällinen. Yleisön on helppo ja mukava seurata pelien kulkua. Kisapaikalla oli yleisön iloksi myös tänä vuonna Kärkkäisen kisakioski, josta sai ostaa kahvia ja teetä, pientä naposteltavaa ja pelivälineitä.
Yleisöä oli satakunta. Turvavälit oli helppo pitää laajalla alueella. Sää salli sekä lauantain että sunnuntain kilpailua; aurinko paistoi täydeltä terältä.
Harrastuksena frisbeegolf elää nousukautta.
– Korona on houkutellut ihmisiä luontoon liikkumaan, niin myös frisbeegolfradoille. Suomessa on runsaasti hyväkuntoisia frisbeegolfratoja, joissa lajia saa harrastaa ilmaiseksi. Lajia voi harrastaa ympärivuotisesti. Harrastus on helppo aloittaa. Lajin pariin pääsee tutustumaan hyvin pienillä kustannuksilla ja parilla kiekolla. Frisbeegolf sopii kenelle vaan ikään katsomatta ja kilpailemaankin pääsee kaikissa ikäluokissa, mutta lajia voi harrastaa ihan vain omaksi ilokseen, Visuri pohtii lajin suosion syitä.
Suomessa kilpailumielessä frisbeegolfia harrastavien taso on Visurin mukaan kova, ja kesää vertailun maailman frisbeegolfhuippujen kanssa.
– Suomen parhaimmisto on maailman parhaimmiston tasolla, hän toteaa.
– Kärkkäinen Openissa oli mukana Suomen parhaimmistoa. Aivan terävin Suomen kilpailijakärki oli SM-kisoissa, jotka olivat samana viikonloppuna, Visuri sanoo.
Kokkolassa syntynyt, tätä nykyä Kuortaneella asuva keihäänheittäjä, 36-vuotias Teemu Wirkkala nähtiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kärkkäinen Open frisbeegolfkilpailussa. Kokonaistuloksissa hän oli yhdeksäs. Keihäänheittotausta on hänen mukaansa erinomainen avu frisbeegolfissa.
– Vallankin kämmenheitto on hyvin samantyylinen tekniikaltaan kuin keihäänheitto.
Frisbeegolfissa Wirkkalan kämmenheiton ennätystulos on 190 metriä.
– Ennätystuloksellani olen aika lähellä kämmenheiton maailmanennätystä, joka on 200 metriä.
Frisbeegolfin Wirkkala sanoo olevan kilpailulajina henkisesti keihäänheittoa rankemman.
– Keihäänheitossa on kuusi kierrosta, ja kukin kilpailija on ”kisalavalla” vain oman suorituksensa aikana. Frisbeegolfissa suoritus kestää yhtäjaksoisesti koko radan kiertämisen ajan.
Wirkkalan mukaan hänellä riittää vielä tavoitetta saada kilpailujännitys hallintaan.
Keihäänheitossa Wirkkalan tämän kesän ainoa kilpailu oli elokuun puolivälin SM-kilpailut eli Kalevan Kisat Turussa 13.-16. elokuuta. Wirkkalan ennätys on vuonna 2009 Joensuussa heitetty 87,23 metriä
– Kunto on kohtuullinen, ja olen harjoitellut hyvin, Wirkkala kertoo tästä kaudesta.
Hänen harjoitusohjelmassaan on säännölliset lajitreenit eli keihäänheittoharjoitukset.
– Heittoharjoitusten tavoitteena on saada itse heittoa tekniikaltaan ja tyyliltään paremmaksi.
Heittoharjoitusten lisäksi hän tekee voima-nopeustreeniä sekä huolehtii peruskunnon ylläpidosta.
– Frisbeegolf on erinomainen oheisharjoittelumuoto keihäänheittäjälle, toteaa Wirkkala.
Wirkkala on ammatiltaan hieroja ja yleisurheiluvalmentaja. Korona on nitistänyt työtilannetta.
– Kesällä olenkin tehnyt jonkin verran töitä eri puutarhaviljelmillä, hän kertoo.
Keihäänheitossa Toholammin Urheilijoita edustava Teemu Wirkkala voitti vuonna 2001 alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden Unkarin Debrecenissä tuloksella 76,18 (700 gramman keihäs). Seuraavana vuonna hän oli seitsemäs alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Jamaikan Kingstonissa. Vuonna 2003 hän voitti alle 20-vuotiaiden Euroopan-mestaruuden Tampereella tuloksella 79,90.
Pekingin olympialaisissa 2008 Wirkkala sijoittui viidenneksi tuloksella 83,46. Seuraavana vuonna hän oli yhdeksäs Berliinin MM-kilpailuissa. Barcelonan EM-kilpailuissa 2010 hän sijoittui viidenneksi tuloksella 81,76. Helsingin EM-kilpailuihin 2012 hän pääsi mukaan varamiehenä Antti Ruuskasen sairastuttua, mutta joutui nilkkavaivaisena keskeyttämään karsintakilpailun ensimmäisen heittonsa jälkeen ja jäi ilman tulosta. Moskovan MM-kilpailuissa 2013 hän karsiutui loppukilpailusta.
Kalevan kisoissa Wirkkala on voittanut kultaa Espoossa 2009, hopeaa Kajaanissa 2010 ja pronssia Lappeenrannassa 2007 sekä Vaasassa 2013. Hän voitti Pihtiputaan keihäskarnevaalit vuosina 2007 ja 2013.
Keihäänheittoa Teemu Wirkkala on harrastanut pikkupojasta. Parhaimpina ominaisuuksinaan hän pitää notkeutta, liikkuvuutta ja hyvää heittotekniikkaa.
”– Lajin pariin pääsee tutustumaan hyvin pienillä kustannuksilla ja parilla kiekolla.”