Toimittajalegenda Ari Steniuksen kirja

Kärpän raapaisu julkaistiin 28. marraskuuta.

Teksti: Paavo Nurmi Kuva: Tomi Hänninen

Oulun Kärpät tunnetaan läpi jääkiekkoilevan Suomen. Seuran historia on värikäs konkursseineen, korpivaelluksineen ja dynastioineen. Kahdeksan Suomen mestaruutta voittanut Kärpät herättää vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Kannattajilleen Kärpät on sydämen asia. Oululainen toimittaja Ari Stenius on kulkenut Kärppien mukana 80-luvulta lähtien. Hän tietää seuran taustat, tarinat ja pelaajat läpikotaisin. Kärppien kannattajat puolestaan tuntevat Steniuksen Kärppien äänenä, onhan hän selostanut pikkupetojen pelejä radioon jo neljällä vuosikymmenellä.

– Kärpät ei ole mikä tahansa jääkiekkoseura. Kärppien menestys merkitsee kannattajille valtavasti ja tappiot tuntuvat erityisen raskailta. Vaatimustaso seuran edustusjoukkuetta kohtaan on korkea, kenties korkeampi kuin missään muualla Suomessa, koska Kärpistä välitetään aidosti. Kärpät on tarjonnut kannattajilleen vuosien saatossa niin suurta riemua kuin riipaisevaa tuskaakin, Stenius tähdentää.

Kärpän raapaisu -kirjassa Stenius päästää ääneen Kärppien intohimoiset kannattajat. Hän on kasannut teokseen 34 erilaista Kärppien kannattajien kertomusta, joissa fanit kuvaavat suhdettaan seuraan.

Kirjassa kertomuksensa kertovat muun muassa Sentenced-yhtyeestä tuttu Sami Lopakka , toimittaja Lyly Rajala , hiihtäjälegenda Juha Mieto ja toimittaja-mediapersoona Aki Linnanahde . Omasta matkastaan Kärppien rinnalla avautuvat myös tähtihyökkääjä Juhamatti Aaltosen Matti -isä sekä hokkarinsa naulaan ripustanut, intohimoisesti Kärppiin suhtautuva Lasse Kukkonen .

– Kirjasta löytyy paikallisia oululaisia faneja, Oulussa kasvaneita mutta etäältä Kärppiä seuraavia henkilöitä ja ihmisiä, jotka ovat ihastuneet Kärppiin muuten vaan. Kertomukset tulvivat iloa ja surua, mutta selkeästi suurin asia usealle Kärppien kannattajalle oli liiganousu keväällä 2000. Nousulla oli toki valtava merkitys. Siitä alkoi Kärppien kasvu suomalaisen jääkiekon jättiläiseksi. Osa vanhemmista faneista vaalii silti eniten kevään 1977 nousujuhlaa. Tuolloin Kärpät kapasi ensimmäisen kerran liigakartalle, Stenius taustoittaa.

Stenius on kiitollinen kirjaan panoksensa antaneille faneille. Hän on ylpeä päästyään avaamaan Kärppien tarinaa myös kannattajien näkökulmasta.