Kärkkäisen Lahden tavaratalossa on monen lahtelaisen mielestä kaupungin kattavin valikoima erilaisia teelaatuja. Luontaistuoteosaston myyjä Päivi Liikosen mukaan suomalaiset kokeilevat rohkeasti erilaisia teemakuja.

Yhä edelleen naiset ostavat enemmän teetä kuin miehet.

Teksti ja kuvat: Petri Görman

Kärkkäiselläkin myydään enemmän pussi- kuin irtoteetä.

– Teen nauttiminen pitää olla helppoa. Sen vuoksi ihmiset suosivat yhä enemmän pussiteetä, Päivi-myyjä Lahden Kärkkäisen luontaistuoteosastolta toteaa. Teet löytyvät Kärkkäisellä luontaistuoteosastolta.

Teeharrastajat puolestaan haluavat ostaa irtoteetä. He myös haluavat tehdä teenautinnosta kokonaisvaltaisemman prosessin erilaisine haudutuskuvioineen.

– Teevalikoimassamme on pääasiassa luomuteetä ja myös reilun kaupan vaihtoehtoja. Suomalainen kuluttaja on laatutietoinen. Hänen nauttimansa tee pitää olla tuotettu eettisesti kestävällä tavalla.

Kärkkäisen teevalikoimista on mahdollisuus löytää useiden kansainvälisten tuottajien teelaatuja. Suosittuja tuotemerkkejä ovat muun muassa Numi, Pukka ja Yogi-tee.

– Suomalainen kuluttaja kokeilee rohkeasti erilaisia teemakuja. Raikkaus ja erilaiset teen mausteet, kuten inkivääri, kurkuma ja lakritsi ovat suosiossa. Myös inkivääri-sitruuna sekä kurkuma-latte maut ovat suomalaisen kuluttajien suosikkeja. Aasialaistaustaiset, mausteiset teeladut kiinnostavat nekin.

Useat yrttiteet ovat kofeiinittomia.

– Ne sisältävät myös tulehduksia hillitseviä ainesosia.

Muutama vuosi sitten pakurikäävästä valmistetut uutejuomat olivat suosittuja, mutta kuluttajat ovat selvästi vähentäneet näiden juomien käyttöä.

– Pakuriteen avulla haettiin vahvistusta elimistön puolustuskyvylle ja keskittymisvaikeuksille.

Kofeiiniton rooibos-tee oli kymmenisen vuotta sitten erittäin trendikäs juoma. Sen jälkeen kofeiinittomien vaihtoehtojen määrä on kasvanut paljon, kun useat kansainväliset tuottajat ovat lisänneet valikoimiinsa kofeiinittomia vaihtoehtoja. Erityisesti yrttiteet ovat sellaisten kuluttajien suosiossa, jotka haluavat kofeiinittoman vaihtoehdon.

Eettiset asiat ovat kuluttajille tärkeitä.

– Suurin osa laajasta teevalikoimastamme on luomutuotettua, ja hyllyriveiltämme löytyy myös reilun kaupan teetä.

Suomalainen kuluttaja on Kärkkäisen teeasiantuntijan mielestä vaativa oikealla tavalla. Hänelle ovat merkityksellisiä myös eettiset asiat teenviljelyssä.

– Näihin asioihin meillä kiinnitetään suurta huomiota. Haluamme, että kuluttajalla on mahdollisuus ostaa sellaisia teelaatuja, jotka on tuotettu kestävällä tavalla ympäristöä kunnioittaen.

Teeasiantuntijan oma suosikki on yrttitee. Hänen mielestään teetuottajalla pitää olla aina myös luomuvaihtoehto kuluttajalle.

– Kärkkäiselle kannattaa tulla teeostoksille, koska meillä on laaja valikoima erilaisia teelatuja ja aina iloinen palveluasenne. Taloustavaraosastollamme on kattava valikoima erilaisia haudutuskannuja sekä teesiivilöitä.

– Tähän aikaan vuodesta on mukava käpertyä ison teekupin kanssa viltin alle ja nauttia samalla lämmöstä, jonka tee luo kehoon.