Teksti: Reetta Reinman

Pyhtäällä toimiva ammattikalastaja Hannu Hellsten , 61, kalastaa kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä aloitti silakan eli hailin kalastamisen Tytärsaaressa. Keväällä hylkeenpyynti oli Tytärsaaressa merkittävää. Tämä itäisen Suomenlahden ulkosaari jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle Moskovan rauhassa 1940. Tytärsaari oli erillinen Viipurin lääniin kuulunut Suomen kunta vuodesta 1899 alkaen, jolloin se erosi Suursaaren kunnasta. Kotkaan Suursaaresta on matkaa 75 kilometriä. Tytärsaarelaiset sijoittuivat sodan jälkeen pääsääntöisesti Pyhtäälle ja Loviisaan Suomenlahden rannikolle Kymenlaaksoon.

Hannun isä jatkoi isänsä tavoin kalastamista, ja vartuttuaan myös Hannu.

– Isä kalasti verkolla, rysällä ja troolilla. Minä kalastan pääsääntöisesti rysällä ja verkoilla.

Viikoittaiset silakkasaaliit ovat Hellstenillä tuhannen kilon luokkaa.

– Kesäaikaan Pyhtään Koukkusaaresta saa rysällä hyvinkin runsaita silakkasaaliita.

Hellsten kalastaa silakkaa ympäri vuoden. Muut tärkeät saaliskalat ovat siika, kuha, ahven sekä tammi-helmikuussa made. Talvella hän kalastaa verkoilla.

– Syyskuun jälkeen, kun vedet alkavat kylmetä ja siika lähtee jokiin kutemaan, silakkarysään tarttuu hyvin siikaa, jopa sata kiloa viikossa. Siiat myyn suoraan tuoreena.

– Taimentakin Pyhtään seudun vesistä nousee, mutta taimenen kalastamisessa saalismäärät jäävät vähäisiksi, koska rasvaevälliset joutuu laskemaan takaisin veteen. Verkolla taimensa saa joulukuun kylmistä vesistä jopa 50 kiloa. Ne myyn suoraan kuluttajilla.

Pääsääntöisesti Hellsten jalostaa silakkasaaliin maustesilakoiksi isän ja äidin resepteillä. Jonkin verran hän myy rysäsilakkaa suoraan rannasta kuluttajille ja vallankin kesäaikaan myös tukkuliikkeille.

Hellstenillä on kotinsa yhteydessä terveystarkastajien hyväksymät ja EU-luvat täyttämät, hygieniset tuotantotilat. Maustesilakoiden teossa vaimo auttaa.

Hellsten on maustesilakoidensa kanssa tuttu näky silakkamarkkinoilla ja muilla markkinoilla. Helsingissä Stadin silakkamarkkinoilla hän on ollut jo viitisenkymmentä kertaa. Hänen maustesilakkansa on monesti valittu niiden kilpailuissa parhaimmistoon. Tämä vuonna Stadin Silakkamarkkinoilla Hellsten tuli toiseksi Vuoden Maustekala -sarjassa. Pääpalkinnon voitti Vento Aalto Pyhämaalta. Kolmanneksi sijoittuivat Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta.

Hellstenin 33- ja 31-vuotiaat pojat eivät ole innostuneet jatkamaan isänsä kalastajan ammattia.

– Nykyään EU-säädökset tuovat monenlaista harmia ammattikalastajille. Esimerkiksi ainoastaan Vin-rekisterissä olevalla veneellä saa kalastaa myytäväksi tarkoitettuja kalasaaliita, ei lainkaan R-rekisterissä olevalla veneellä, se luokitellaan huviveneeksi, pohdiskelee Hellsten ja näkee monimutkaiset ja kaventavat säädökset yhtenä merkittävänä ammattikalastajien vähenemisen taustatekijänä.