Tärkeintä on ennen paistamista pitää kinkkua riittävän kauan huoneenlämmössä, jotta lihassyyt avautuvat ja liha ei sitkisty.

Teksti: Reetta Reinman

Kivikylän Kotipalvaamon Harri Järvinen valitsee omaan joulupöytäänsä tuoresuolatun kinkun.

– Se paistuu pakastettua kinkkua mureammaksi. Pakastekinkun liha jää jotenkin kosteammaksi, mutta nämä ovat makuasioita.

Viljapossun maukas ja vähänrasvainen liha on Järvisen mieleen.

– Voi huh niitä entisajan laskisikoja, joissa oli kymmenen sentin ihrakerros!

Tärkeintä Järvisen mukaan kinkunpaiston onnistumisessa on ottaa kinkku ennen paistamista hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

– Yleisin asia, millä moni pilaa liharuoan, vaikkapa pippuripihvin, on laittaa pihvi suoraan jääkaapista pannulle. Lopputulos on kuiva ja sitkeä, koska lihassyyt eivät ole avautuneet, kuten huoneenlämmössä pitkään olleessa lihassa.

Paistettu kinkku tulee säilyttää huolellisesti kylmässä.

– Alle kuusi astetta on hyvä paistetun kinkun säilytyslämpötila. Älä unohda kinkkua lämpimälle tarjoilupöydälle pitkäksi aikaa, paitsi jos syöt koko komeuden kerralla.

Harri Järvinen on Kivikylän myyntiauton kanssa Kärkkäisen Lahden tavaratalon parkkipaikalla ennen joulua perjantaisin 11.12 ja 18.12. aamuyhdeksästä iltaviiteen.

– Kinkkujakin saa tilauksesta, mutta myyntiautossa säilytystilat asettavat rajoituksensa. Tutut leikkeleet ja lihahyytelö ovat aina valikoimissa. Joulupöytään sienisalaattimme on hyvin suosittua. Meiltä saa tilauksesta myös joululaatikoita.

Joulukinkun paisto-ohje Kivikylän tapaan

Ohje on Kivikylän Kotipalvaamon tuoreille kinkuille.

Ota kinkku ajoissa huoneenlämpöön. Ihannetilanne on, jos kinkun sisälämpötila on noin +10°C ennen paistamisen aloittamista.

Poista kinkku pakkauksestaan. Voit huuhdella sen kylmällä vedellä. Jätä verkko paikoilleen, jos sellainen on kinkussa.

Nosta kinkku uuniritilälle silavapuoli ylöspäin ja siirrä uuniin. Laita ritilän alle uunipannu tai -pelti ja kaada siihen vettä, joka pitää uunin kosteana. Lämpötilan kohoamista on helpompi seurata, kun käännät mittarin asteikon uunin suuluukkuun päin.

Paista kinkkua alhaisessa lämmössä n. + 125°C (kiertoilmauunissa +80 °C). Kinkun arvioitu paistoaika on 60-70 minuuttia lihakiloa kohti.

Lopputulos on mehevä, kun sisälämpötila on 72–75 astetta. Täysin kypsä kinkku on sisältä noin 82 astetta.

Kinkun kuorrutus:

Myös palvikinkun voit kuorruttaa tämän ohjeen mukaisesti.

Poista kinkusta verkko. Sivele kinkku sinapilla. Ripottele pintaan korppujauhot ja haluamiasi mausteita. Vaikkapa perinteinen neilikkaruudukko kokonaisista neilikoista.

Kuorruta kinkku 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.