Paasto virkistää, keventää ja kaunistaa. Se toimii mainiona aloituksena terveellisempiin elämäntapoihin. Hidasta vauhtia, kotoile, hemmottele itseäsi muulla kuin ruoalla - ja paastoa.

Teksti: Varpu Tavi

Paastoamistapoja on monenlaisia. Mikäli et ole koskaan aiemmin paastonnut, kuulostele ensin tarkkaan mieltäsi ja kehoasi. Mitä intuitiosi sinulle kertoo? Olisiko viiden päivän mehupaasto sinulle sopivin? Vai ehkä joka toinen päivä mehupaasto? Kaksi paastopäivää viikossa? Pätkäpaasto, jossa paastotaan 16-20 tuntia vuorokaudessa?

Paastoamista ei kannata aloittaa valmistautumatta. Kevennä syömisiäsi ja vähennä kahvinjuontia. Lopeta alkoholinkäyttö ja lihan syöminen, lisää kasvisten ja marjojen määrää lautasella jo ennen varsinaisen paaston aloittamista. Syö höyrytettyjä kasviksia ja vatsaa helliviä kasviskeittoja. Paastoaminen sujuu helpoimmin valmiin paastopaketin avulla, jossa on tarvittavat mehut ja ravintolisät sekä ohjeet. Tällainen on esimeriksi A.Vogelin 5 päivän paastopaketti. Voit myös koota oman paastopakettisi, mutta se vaatii enemmän tietoa ja vaivannäköä.

Mehupaastossa paastotaan nimensä mukaisesti mehujen avulla. Niillä turvataan kehon minimienergiantarve. Paaston aikana juodaan mieluiten luomulaatuisia vihannes- ja muita terveysmehuja noin 4-5 desiä päivässä sekä kasvislientä ja yrttiteetä. Laimenna mehut aina vedellä. Juo lisäksi hyvälaatuista vettä 2-3 litraa päivässä.

Paastotessa paino putoaa, mutta kannattaa olla tietoinen siitä, millä tavoin. Niukkaenergisessä nestepaastossa painonpudotuksesta noin kolmannes on rasvaa ja yli kaksi kolmannesta nestettä ja lihasmassaa. Muutaman päivän mehupaasto on hyvä startti pysyville elämänmuutoksille. Paaston aikana on hyvä hetki miettiä omaa suhdetta ruokaan ja syömiseen. Miten suuri osa .nälästä. on oikeasti tapa- tai tunnesyömistä?

Paaston aikana löytyvät aidot näläntunteet uudelleen. On hienoa havaita, miltä tuntuu todellinen, fyysinen nälkä. Meidän länsimaisten ihmisten nälkä on usein vain kuviteltua, kaikkien ympärillämme olevien ruokaärsykkeiden herättämää mielitekoa.

Tutkimustiedon mukaan jo viiden päivän paastojakso kuukausittain parantaa monin eri tavoin terveydentilaa ja myös nuorentaa. Paastoaminen vauhdittaa solujen aineenvaihduntaa niin kutsutun autofagian avulla. Autofagia on kehon sisäinen kierrätysohjelma, jonka avulla kuona ja turha aines siivotaan soluista ulos, ja tärkeät osat käytetään energiantuotantoon sekä uusien solujen rakennusaineena. Tämä solujen aineenvaihdunta lisää pitkäikäisyyttä ja parantaa yleistä terveydentilaa.

Toinen paaston synnyttämä hyvä vaikutus liittyy ketoosiin. Ketoosi on täysin luonnollinen ja terveelle ihmiselle myös vaaraton tila, jossa elimistön energia-aineenvaihdunta siirtyy käyttämään hyväkseen enemmän rasvaa. Laihtumista ketoosi edistää synnyttämällä nälättömyyden tunteita. Ketoosin on myös havaittu parantavan kehonkoostumusta. Vartalo kiinteytyy, vaikkei paino välttämättä putoaisikaan.

Paastoaminen parantaa insuliiniherkkyyttä sekä vähentää elimistön kroonista tulehdustilaa. Tutkimuksen mukaan paasto lisää terveydelle edullisten faecalibacterium prausnitzii- ja akkermansia muciniphila -bakteerin määrää suolistossa. Muutos ei kuitenkaan ole pysyvä, vaan vaikutus häviää paaston loputtua vähitellen, joten kannattaa pitää säännöllisiä vaikka lyhyempiäkin paastojaksoja.

Paasto ei sovi kaikille. Mikään paasto ei sovi vielä kasvuiässä oleville, odottaville äideille, ykköstyypin diabeetikoille eikä syömishäiriöisille.

Mikäli podet jotakin kroonista sairautta ja olet pysyvällä lääkityksellä, keskustele hoitavan lääkärin kanssa ennen paastokokeilujen aloittamista. Paastoa ei pidä aloittaa huonossa ravitsemustilassa sairauksien tai laihduttamisen jälkeen. Täytä ensin elimistösi ravintoainevarastot syömällä monipuolisesti kasviksia ja marjoja sekä valitsemiasi proteiinilähteitä, kuten lihaa, kalaa, soijaa tai tofua.

Älä koskaan ryhdy paastoamaan masentuneena tai stressaantuneena.

.– On hienoa havaita, miltä tuntuu todellinen, fyysinen nälkä..

MITÄ?

Vinkkejä paaston aloitukseen

. Aloita paasto ajankohtana, jolloin tiedät olevasi rauhallinen ja stressitön.

. Panosta vihannes- ja kasvismehuihin, käytä vähemmän hedelmämehuja. Esimerkiksi granaattiomena-, karpalo-, ananas- ja seljamehut sopivat hyvin.

. Muista .syödä juomasi. hitaasti eli nauti nesteet pureskellen.

. Pidä paastopäiväkirjaa ja seuraa tuntemuksiasi. Paasto antaa mahdollisuuden tarkkailla omia tuntemuksia ja ottaa etäisyyttä tunteitten heittämiin mielitekoihin: Onko esimerkiksi makeanhimosi tunteellista vai fyysistä?

. Nälän tunteita ei pidä pelästyä. Juo iso lasillinen vettä ja nälän tunne menee tavallisesti ohi.

. Älä säikähdä mielialan tai unirytmin muutoksia, nekin kuuluvat asiaan.

. Kuuntele kehoasi. Ota sen viestit vakavasti. Päänsäryt, huonovointisuus ja ummetus saattavat vaivata paaston alussa. Ne ovat hyvin tavallisia oireita, mutta jos olo menee todella huonoksi, muuta paastosuunnitelmaasi.