Jättilihapiirakka on yksi Mytäjäisten kotileipomon suosikkiherkku. Suolaisia ja makeita lähileipomon tuotteita saa nyt myös Lahden Kärkkäiseltä.

Teksti: Reetta Reinman

Mytäjäisten kotileipomon suolaisia ja makeita leivonnaisia saa nykyään Lahden Kärkkäisen tavaratalon aulassa olevasta kotileipomon myymälästä, joka on avoinna arkisin kello 10-18 ja lauantaisin kello 10-17.

– Lauantaisin venytämme hieman aukioloaikaamme, jos meillä on vielä myymättömiä tuotteita hyllyssä, lupaa Mytäjäisten kotileipomon yrittäjä Ari Huovila .

– Kärkkäisen toimipisteessämme on reilun seitsemän metrin pituinen myyntitiski, johon saamme tuotteet selkeästi esille, ja asiakkaan on siitä helppo rauhassa valita haluamansa leivonnaiset.

Lahden Kärkkäisen lisäksi Mytäjäisten kotileipomolla on yhdeksän myyntipistettä.

Viitisen vuotta toiminut Mytäjäisten kotileipomo valmistaa kaikki tuotteensa itse omassa leipomossa Heinolassa. Leipomo on Valonlinnassa eli entisen Heinolan reumasairaalan tiloissa, joissa nyt toimii kaupungin lisäksi kymmenkunta yritystä. Työntekijöitä Mytäjäisten kotileipomossa on seitsemäntoista, joista kuusi leipoo täysipäiväisesti.

Ruokaleivistä perussuosikki on juureen ilman hiivaa leivottu, 100-prosenttisesti ruista sisältävä täysjyvälimppu.

– Hyvin suosituiksi ovat nousseet herkutteluleipämme eli Sipulileipä ja Gourmet. Sipulileipää maustaa paahdettu sipuli. Gourmet-leivässä on runsaasti siemeniä.

Valikoimissa on myös runsaasti muita vaaleita leipiä: limppuja, vuokaleipiä, sämpylöitä ja patonkeja sekä pasteijoita ja käsin rypytettyjä riisi- ja perunapiirakoita.

Yksi klassikkoherkku Mytäjäisten kotileipomon ruokaisissa leipomotuotteissa on muhkean kokoinen jättilihapiirakka.

– Lihapiirakkamme resepti on tullut meille leipurimestarimme Jukka Westmanin myötä. Hänen mukanaan se on kulkenut vuosikymmeniä, Huovila kertoo.

Hän paljastaa lihapiirakan yhdeksi salaisuudeksi lihamyllytuoreen naudan jauhelihan.

– Lihapojat jauhavat sen samassa Valonlinnan kiinteistössä kuin missä me toimimme, eli tulee läheltä!

Muutoinkin Mytäjäisten kotileipomo suosii mahdollisuuksien mukaan kotimaisia ja mieluusti lähiraaka-aineita. Jauhoja leipomossa kuluu vuodessa kaiken kaikkiaan noin 50 000 tonnia.

Pullapuolella Mytäjäisten kotileipomo tarjoaa peruspullat, kuten kristallipullat, korvapuustit, voisilmä-, voi- ja rahkapullat. Lisäksi leivotaan viinereitä, makeita piirakoita ja erilaisia kakkuja.

– Kausipullat, kuten nyt Runebegin tortut olivat niin suosittuja, että jatkamme niiden myyntiä maaliskuulle, kertoo Huovila.

Makeista Mytäjäisten leivonnaisista asiakkaat fanittavat erityisesti kermapullaa ja mustikkamunkkia.

Vapun aikaan munkkien painikkeeksi kotileipomo valmistaa myös simaa.

Mytäjäisten kotileipomosta on mahdollisuus tilata normaalivalikoiman lisäksi täytekakkuja ja voileipäkakkuja vaikkapa kodin juhliin.

– Niiden hinnastot ovat jokaisessa liikkeessämme. Siellä voi tehdä tilaukset, paria kolmea päivää ennen h-hetkeä riittää, sanoo Ari Huovila.