Kevät puhkeaa kukkaan Minna Immosen suunnittelemissa postimerkeissä

Minna L. Immonen on yksi Suomen johtavista korttitaiteilijoista. Hänen pensseleistään syntyy vuosittain noin 300 uutta kuvaa. Kevään ja kesän onnitteluihin ja kutsuihin Immonen suunnitteli kaksi värikästä kukka-aiheista postimerkkiä.

Teksti ja kuva: Tarja Lehtola

Postilta otettiin yhteyttä Minna Immoseen ja kerrottiin, että kakkosluokan merkeistä puuttuvat merkit, jotka sopivat kaikkeen kevään ja kesän juhla-aikaan liikkuvaan kirjepostiin.

Kätevän haitarimallisen Kukkaloistoa-arkin fuksianpunaisiin postimerkkeihin Immonen on kuvannut Suomen teiden varsilta ja pihoilta tutun villiruusun ja hienostuneemman viljellyn orkidean. Samoista aiheista on tehty myös kortit, joita voi käyttää onnittelemisen lisäksi vaikka kutsukortteina.

Kukat ovat Immoselle erityisen läheinen aihe.

– Teen noin 300 postikorttikuvaa vuodessa, joista noin puolet esittää kukkia.

Immonen on suunnitellut myös vuoden 2009 joulupostimerkit ja vuoden 2001 ystävänpäiväpostimerkit. Postikorttien ja -merkkien lisäksi hänen pensseleistään on syntynyt kuvia mm. kalentereihin ja julisteisiin sekä useisiin tuotteisiin Arabialle.

– Värit ovat vahvistuneet aika lailla siitä, kun 80-luvulla aloitin maalaamisen. Silloin pinnalla olivat pehmeät pastellisävyt, ja ne miellyttivät omaakin silmään. Nykyisin käytän paljon rohkeammin värejä. Painotekniikkakin on kehittynyt niin, että värit toistuvat sellaisena kuin haluaa eikä niistä tule liian räikeitä.

Jo lapsena mummolassa Minna kiipesi uuninpankolle piirtämään, kun toiset lapset lähtivät ulos leikkimään. Alas hänet sai usein tulemaan vasta maanittelujen jälkeen.

– Opin kirjoittamaan ja lukemaan neljävuotiaana, joten aika kului kynien ja värien kanssa itsekseen.

Paperista ei kotona ollut pula, sillä vanhemmat pitivät ruokakauppaa. Siihen aikaan ostokset vielä käärittiin paperiin, jota Minna sai ottaa mielin määrin kaupasta omiin tarkoituksiinsa.

– Sain ensimmäiset öljyvärit 13-vuotiaana, ja se olikin iso juttu.

Vuotta myöhemmin Minna piti ensimmäisen taidenäyttelynsä paikallisessa pankissa. Hän myös keräsi rahoja Amerikan matkaa varten kaupittelemalla taulujaan opettajanhuoneessa.

Opiskelujen jälkeen Minna löysi puolisonsa Lauri Laukkasen , jonka kanssa hän on perustanut Minnakortti-yrityksen, joka työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä, sesonkiaikoina enemmänkin.

– Minulle yksityiskohdat jäävät helposti mieleen, imen itseeni vaikutteita monista asioista. Luonto tulee vuosi vuodelta tärkeämmäksi, viime vuonna 50 vuotta täyttänyt taiteilija kertoo.

Aluksi Immonen piirsi ainoastaan kortti- ja julistekuvia. Myöhemmin tuoteperhe on kasvanut magneeteista kuvakirjoihin. Tänä keväänä Paletti on tuonut markkinoille Immosen kuvittamia muistikirjoja, kirjepaperisettejä, lahjakasseja, tarroja, lahjapaperirullia, magneettivihkosia ja aforismeilla sanoitettuja magneetteja. Vuosittain hän kuvittaa puolikymmentä runokirjaa.

Erilaisia kirjoja on putkahtanut painokoneista jo yli 50.

Aiheet tulevat elämästä, kaikesta, mitä ympärillä näkyy. Luovuus ei ole ehtynyt, vaikka taiteilija tuottaa esimerkiksi joka jouluksi 50 erilaista joulukorttia.

Vuodenaikojen kierto näkyy myös korteissa ja niiden värien käytössä.

– Kevään valo inspiroi ja helpottaa työtä. Valoa riittää iltaan saakka ja sävyt erottaa parhaiten luonnonvalossa.

Kevät on muutenkin Minna Immosen onnen aikaa. Hän toteaakin käyvänsä aurinkoenergialla.

”Kevään valo inspiroi ja helpottaa työtä.”
”Värit ovat vahvistuneet aika lailla siitä, kun 80-luvulla aloitin maalaamisen.”