Reteko kierrättää metalliromun, niin saunankiukaat kuin ruohonleikkurit

Käsitelty romu palautuu terästeollisuuteen ja jatkaa elämää uusina tuotteina.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Reteko Oy

Lojuuko kartanon takana ikivanha autonromu? Olisiko allasi oleva auto jo syytä vaihtaa uuteen? Toimitusjohtaja Samuli Sirkkunen kehottaa ottamaan yhteyttä romuautoja sekä kaikkea muutakin metalliromua vastaanottavaan Retekoon.

– Hoidamme puolestasi auton koko romutus- ja kierrätysrumban paperitöineen. Poistamme ajoneuvosi rekisteristä virallisen kaavan mukaan. Saat meiltä romutustodistuksen, joka vapauttaa sinut kaikista ajoneuvoon liittyvistä vastuista, kuten veroista ja vakuutusmaksuista, hän vakuuttaa.

Reteko on romuautojen virallinen vastaanottopaikka eli se kuuluu Autokierrätyksen verkostoon. Reteko myös hakee autoromun asiakkaan pihalta hänen niin halutessaan.

– Vielä liikenteessä olevista vanhoista autoista luopuminen on myös merkittävä turvallisuus- ja ympäristöteko. Vanhojen autojen turvallisuusratkaisut ovat uusiin autoihin nähden hyvinkin puutteelliset ja päästöt suuria, huomauttaa Sirkkunen.

Romuautojen lisäksi Reteko ottaa vastaan muitakin ajoneuvoja, kuten moottoripyöriä ja -kelkkoja, mönkijöitä, traktoreita, työkoneita ja perävaunuja.

– Otamme vastaan myös akkuja ja katalysaattoreita. Sähköautojen akkujen kierrätys on tällä hetkellä aluillaan. Sähköpolkupyörien ja myös esimerkiksi sähköporakoneiden akut olisi hyvä tuoda kierrätykseen ilman varausta, sanoo Sirkkunen.

Retekon vastaanottopisteisiin tuoduista romuautoista sekä muusta romumetallista eli kupari-, messinki- ja alumiiniromusta ja ruostumattomasta teräksestä maksetaan asiakkaan tilille päivän hinta. Hinta vaihtelee markkinoiden mukaisesti. Hyvityksen saa yli sadan kilon romumetallimääristä, aivan pieniä määriä ei hyvitetä rahallisesti. Osviittaa hyvityksen määrästä saa Retekon nettisivuilla olevan hintalaskurin avulla.

Retekon hankintapäällikkö Sirpa Räsänen kannustaa viemään Retekolle autoromujen lisäksi kaikkea kotitalouden metalliromua.

– Tällaista ovat esimerkiksi vanhat polkupyörät, saunankiuas, metalliputket, kaasugrilli, ruohonleikkuri, tikkaat, kattopelti, alumiinivanteet, vanhat kattilat, tyhjät maalipurkit tai veneen moottori.

Kodin keittiöremontin yhteydessä Reteko ottaa vastaan kaiken metalliromun hellasta ja tiskialtaista sähkövatkaimeen ja kahvinkeittimeen.

Retekolla on myös noutopalvelu.

– Tuomme sopivan kierrätyslaatikon paikan päälle, johon kodin metalliromua voi kerätä sitä mukaa, kun sitä tulee eteen. Kun laatikko on täysi, noudamme sen pois.

Kotitalouksien ohella yritykset voivat toimittaa kaikenlaista metalliromua Retekoon tai sopia noutopalvelusopimuksen.

– Esimerkiksi teollisuusyrityksissä metalliromua kertyy suuriakin määriä hallien, rakennusten ja tuotantolinjastojen purkutöiden yhteydessä. Noudamme metallipurkujätteet, metallirakenteet, koneet ja tuotantolaitteet alta pois sitä mukaa kun niitä puretaan. Siistimpi työmaa on aina myös turvallisempi, korostaa Räsänen.

Vuosittain Retekon kautta kiertää romumetallia jatkokäyttöön noin 40 000 tonnia.

Reteko käsittelee romumetallin kansainvälisten standardien mukaisesti: lajittelee metalliromun oikeisiin jakeisiin ja polttoleikkaa sen jatkojalostuksen tarpeisiin sopivaksi. Esimerkiksi teräs- ja autoteollisuus käyttävät Retekon keräämää ja käsittelemää romumetallia raaka-aineena.

Retekolla on kymmenisen romumetallin vastaanottopistettä ja käsittelypihaa eri puolella Suomea.

– Jatkossa kasvatamme vastaanottopisteiden määrää valtakunnallisesti, toimitusjohtaja Sirkkunen kertoo.

Vastaanottopisteet ovat sekä miehitettyjä että etäohjattavia.

– Reteko kehittää toimintaansa jatkuvasti. Tulevaisuuden vastaanottopisteet ovat nykytekniikan avulla hallittavissa etänä, sanoo Sirkkunen.

Vuonna 2004 perustetussa Reteko Oy:ssä on henkilökuntaa parisenkymmentä.

.– Kodin keittiöremontin yhteydessä Reteko ottaa vastaan kaiken metalliromun hellasta ja tiskialtaista sähkövatkaimeen ja kahvinkeittimeen..