Mervi Hongisto korostaa, että ruoka on jokaisen ihmisen tärkein terveysteko.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Forum Sauna

Saunaterapeutti Mervi Hongisto näkee saunan hyvänä ja tarpeellisena vaihtoehtona monille lääkeresepteille.

– Kun ihminen kipuaa lauteille ja antaa mielen rauhoittua, sauna hoitaa loput: Aineenvaihdunta vilkastuu, keho alkaa puhdistua ja ihohuokoset avautuvat.

Mielikin saa saunan lämmössä kaipaamaansa hoitoa. Saunassa pestään mieli puhtaaksi kaikesta pahasta.

– Jos aina kantaa mukanaan pahoja ajatuksia eikä päästä niistä irti, sairastuu. Pitää oppia luovuttamaan asioita, ja se onnistuu parhaiten juuri saunassa.

Toisinaan lääkäri on saattanut kieltää vanhukselta saunomisen eri syihin vedoten.

– Onhan se totta, että vanhus ei välttämättä pääse yksin saunatiloihin, jolloin sinne ei ole turvallista mennä. Vanhuksella voi myös olla niin paha sydänvika, että rasitus on liikaa. Vanhukset kuitenkin aina nauttivat saunomisesta, ja se on ainakin meillä päivän kohokohta. Puhtaus on puoli ruokaa!

Mutta siinä ei ole Hongiston mielestä mitään järkeä, että vanhukselle annetaan täydellinen saunomiskielto.

– Ikänsä saunoneelle vanhalle ihmiselle kielto on kuin kuolemanisku.

– Itse tuon asiakkaalle saunatuolin, jos tiedän, että en saa häntä yksin lauteille tai sieltä turvallisesti alas. Jalat laitetaan lämpimään suolajalkakylpyyn, ja myös pesu ja vihtominen onnistuvat hyvin siinä tuolissa. Aina pitäisi keksiä joku muu vaihtoehto, eikä suoraa kieltää.

Kaikille, jotka eivät jaksa saunoa kovin kauaa, Mervi vinkkaa helpottavan niksin:

– Upota lauteilla ollessasi jalat viileään tai kylmään suolajalkakylpyyn.

Nyt 66-vuotias Mervi Hongisto on aloittanut Forum Saunan pyörittämisen Turun Kupittaalla vuonna 1988. Mervin suvun omistuksessa Forum Sauna on ollut vuodesta 1965. Saunaterapia tuli Mervin palvelutarjontaan mukaan 1990-luvulla, kuppauksella tuolloin aloitettiin. V uonna 2005 hän kehitti parkanolaisen Merja Pihlajamäen kanssa saunaterapiakoulutuksen.

– Saunaterapeutin urani alkoi oikeastaan jo 10-vuotiaana, kun olin aina mukana isäni omistamassa, vuonna 1927 Turussa toimintansa aloittaneessa Forum Saunassa. Varsinaisesti kaikki kuitenkin sai alkunsa yhdessä Merjan kanssa kirjoittamastamme Saunan salaisuus -kirjasta, jossa perehdytään hoitoihin ja kansanperinteeseen sekä saunan historiaan.

Kävi ilmi, että lukijat kaipasivat lisää tietoa.

– Saunaterapia lähti tarpeesta. Kun kirja ilmestyi, ihmiset kyselivät, tahtoivat tietää enemmän. Meille se sopi; olimmehan tehneet perinnesaunojen kanssa töitä, ja halusimme viedä tätä perinnettä eteenpäin.

– Rekisteröity saunaterapiakoulutuksemme jakautuu itsenäisiin jaksoihin, ensimmäisen jakson suoritettuaan voi edetä seuraavaan. Koulutukseen kuuluu myös peruslääketieteen tietojen itsenäistä opiskelua, kuten anatomiaa, fysiologiaa ja tautioppia. Kaikkiaan koulutus kestää 550 tuntia.

Mervi uskoo, että saunaterapeuttien kysyntä kasvaa kaiken aikaa.

– Kun matkailukeskuksiin rakennetaan hienot saunat ja allasosastot, niissä on tarvetta myös saunaterapeuteille.

Hän kuitenkin korostaa, että jokaisen paras sauna löytyy omasta sydämestä.

– Paras sauna on voinut olla lapsuusajan mummolassa, oma kotisauna tai mökkisauna. Paras sauna voi vaihdella myös olosuhteiden ja ajankäytön mukaan.

Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi. Perimätiedon mukaan näin lausui Hippokrates Kosilainen (n. 460 – 377eaa), jota pidetään länsimaisen lääketieteen isänä. Mervi Hongisto on samaa mieltä.

– Ruoka on tärkein omatoiminen terveystekomme, muistuttaa Mervi.

– Itse olen ketoillut eli syönyt vähähiilihydraattista ruokaa vuodesta 2019. Olen todennut ketoilun itselleni sopivaksi elämäntavaksi. Paino on pudonnut 12 kiloa, ja se on myös pysynyt.

Myös monia asiakkaitaan Mervi vinkkaa minimoimaan tai kokonaan karsimaan tärkkelyspitoiset hiilihydraatit: perunan, leivän, pullan, riisin ja pastan. Ruokalautaselle hän kehottaa kasaamaan runsain määrin värikkäitä vihanneksia, kasviksia ja juureksia sekä kotimaisia marjoja. Kivennäisaine-, omega-3-rasvahappo-, kuitu- ja proteiinirikkaat siemenet ovat myös erinomaisia valintoja.

– Ne maistuvat viilin tai jogurtin päällä, pirtelöissä, salaatissa sekä vaikkapa munakkaassa ja kehittämässäni . leivänkorvikkeessa ., Mervin mantelileivässä.

Reilun vuoden Mervi on käyttänyt ruoanvalmistuksessa AirFryeriä, ja ihastunut sen mahdollisuuksiin.

– AirFryer eli ilmafriteerauskeitin on terveellinen tapa valmistaa rapeaa ja herkullista ruokaa. Kuuman öljyn sijaan ruoka kypsyy ja rapeutuu keittimessä ilman vaikutuksesta. Airfryerin avulla saa täydellisen lopputuloksen: rapeaa päältä, mutta mehevää sisältä. Siellä voi paahtaa ja grillata. Täydellinen laite ketoiluun! ylistää Mervi.