Käsityönä valmistuvat lihapiirakat ja possumunkit pyörähtävät lähituottajien raaka-aineista

Lahtelaiset Sanna ja Tero Jaakkola ostivat Helenan Kotileipomon kymmenen vuotta sitten. Lokakuussa he avasivat tytäryrityksen Helena’s Goodiesin Nairobiin.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Helenan Kotileipomo

Maltti on valttia, vastaa Helenan Kotileipomon yrittäjä Tero Jaakkola , 39, kysyttäessä pehmeiden lihapiirakoiden ja possumunkkien salaisuutta.

– Ratkaisevia tekijöitä taikinan onnistumisessa ovat oikeanlaisen hiivan käyttö, riittävän pitkä kohotusaika sekä juuri oikea paistolämpötila, Jaakkola jatkaa.

Taitoakin tarvitaan sekä hyviksi todetut reseptit. Sanna , 37, ja Tero Jaakkola leipovat Helenan Kotileipomon perustajan, Helena Lohkon resepteillä.

Lohko perusti Helenan Kotileipomon 1987. Jaakkolat ostivat sen 2005. Heitä ennen omistaja oli vaihtunut kahdesti. Kymmenessä vuodessa Jaakkolat ovat kolminkertaistaneet liikevaihdon puoleen miljoonaan euroon.

Lahtelaissyntyinen , kokiksi valmistunut Sanna Jaakkola työskenteli 16-vuotiaasta alkaen koulunkäynnin ohella Helenan Kotileipomossa ja sittemmin vakituisesti. Iitissä syntynyt Tero Jaakkola on alkuperäiseltä ammatiltaan kirvesmies.

– Ostimme vaimon työpaikan kymmenen vuotta sitten, 1.1.2005, Tero kertoo.

Jaakkoloilla on 12-vuotias tytär ja 7-vuotias poika.

– Suutarin lapsilla ei ole kenkiä; muiden perheiden lapset leipovat varmasti enemmän kuin meidän lapsemme! Tero naurahtaa.

Perheen lasten ollessa pieniä heidän yöunensa jatkuivat usein leipomossa, koska vanhemmat kiiruhtivat leipomaan kahdelta, kolmelta yöllä. Edelleen leivotaan entisen Keskon pukutehtaan naisten pukuhuoneeseen remontoidussa leipomossa.

Sanna ja Tero Jaakkolan lisäksi Helenan Kotileipomossa on kesäaikaan nelisentoista työntekijää. Talvikausi pärjätään yrittäjäpariskunnan lisäksi 5–7 työntekijällä.

– Meillä on paljon kesäkahviloita asiakkaina. Tuotteiden menekki ja sitä kautta työvoiman tarve vaihtelevat suuresti vuodenajoittain, Tero Jaakkola kertoo.

Helenan Kotileipomolla on sesongista riippuen myös kahdesta neljään omaa myyntipistettä. Helenan Kotileipomo hoitaa tarjoilut useimmissa Lahden Messujen tapahtumissa.

Uppopaistetut omenapossumunkit ja lihapiirakat ovat Helenan Kotileipomon suosituimmat tuotteet.

– Possumunkkeja leivotaan kesäaikaan parisentuhatta päivässä, talven hiljaisimpina aikoina kaksisataa päivässä, Tero Jaakkola kertoo.

Paistorasvaa Helenan Kotileipomossa kuluu nelisen tuhatta kiloa vuodessa. Paistorasvana käytettävä palmuöljy tulee Mauste Sallisen kautta Ruotsista. Suomessa ei enää valmisteta palmuöljyistä paistorasvaa.

– Raisio siirsi palmuöljypohjaisen paistorasvan valmistuksen Tanskaan, samassa laatu heikkeni merkittävästi, Jaakkola toteaa.

Sanna ja Tero Jaakkola suosivat lähiseudun raaka-aineita.

– Lihapiirakoissa käytämme orimattilalaisen Maatila-Liha Merosen rasvatonta, 100-prosenttista naudan jauhelihaa, jauhot tulevat Vääksyn Myllystä, mausteet ovat lahtelaisen Mauste Mestan, Tero Jaakkola kertoo.

Helena Kotileipomon kaalipiirakka sopii kasvissyöjille ja vegaaneille. Kaalin Jaakkolat ostavat tukusta.

– Kaikki tuotteemme ovat laktoosittomia, maidottomia ja kananmunattomia. Tuotteissamme ei käytetä säilöntäaineita, Tero Jaakkola kertoo.

Helenan Kotileipomo leipoo myös korvapuusteja, niitä pääsääntöisesti tytäryrityksessän Helena’s Goodiesissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa, siellä maasainkorvien nimellä.

Maasiankorvia ja etenkin Nairobin leipomon päätuotetta, vehnäistä ruokaleipää Helena’s Goodiesissa valmistaa kolme leipuria.

Leipomon perustaminen Nairobiin sai alkusysäyksensä viime tammikuussa, kun Jaakkolat olivat perheineen safarimatkalla Nairobissa. Matkan palautekeskustelussa he pohtivat juoksija-kirjailija Wilson Kirwan kanssa Kenian kahvilakulttuurin mahdollisuuksia.

– Leipomo Nairobiin oli aluksi vitsi, lokakuussa siitä tuli täyttä totta,Tero Jaakkola toteaa.

Omistajina Nairobissa toimivassa leipomo-kahvilayrityksessä ovat Sanna ja Tero Jaakkolan lisäksi Wilson Kirwa sekä Kirwan kenialainen ystävä.

Nairobissa liikesuhteet ovat laajenemassa. Nairobia valtaava kahvilaketju ottaa valikoimiinsa Helena’s Goodiesin tuotteita. Yhteistyöstä neuvotellaan myös suositun kauppakeskuksen kanssa.

”Leipomo Nairobiin oli aluksi vitsi, lokakuussa siitä tuli täyttä totta.”
”Ostimme vaimon työpaikan kymmenen vuotta sitten, 1.1.2005.”