Keittoon, salaattiin tai kuohuvaksi juomaksi
Kuusenkerkkiä voi poimia keväästä alkukesään. Kuusenkerkät sopivat sellaisenaan salaattiin. Niiden mieto, makeahko maku antaa hienon vivahteen keittoihin, muhennoksiin tai siirappiin. Kuusenkerkistä voi hauduttaa piristävää teetä tai niistä voi tehdä kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa.
Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kuusenkerkästä valmistettua siirappia on käytetty perinteisesti yskänlääkkeenä sekä keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Kuusenkerkkien pureskelun on uskottu vaikuttavan suun ja hampaiden hyvinvointiin sekä flunssaan.
Kuusenkerkkää voi säilöä pakastamalla tuoreet silmut. Kuivattuina ne sopivat hyvin teen valmistamiseen läpi talven.