Pelituntuma säilyy ympäri vuoden
Frisbeegolfia voi harrastaa myös talvella, nastakengät tärkeät
Kesäaikaan Tommi Heikkinen harjoittelee frisbeegolfia noin 3–4 kertaa viikossa. Talviharjoittelu on pääsääntöisesti kuntosalitreeniä. Loppiaisena hänellä oli talvikauden ensimmäiset kilpailut. 25 asteen pakkanen ei kilpailuissa haitannut, kun varusteet olivat kunnossa.
Teksti: Reetta AholaKuvat: Antti Ylikitti
Ylivieskalainen Tommi Heikkinen on harrastanut frisbeegolfia reilut neljä vuotta. Ensimmäisen kerran hän kokeili lajia kesälomallaan 2011.
– Ystäväni Pasi Pennanen sai tuolloin houkuteltua minut mukaansa kiertämään Ylivieskan Frisbeegolf-radan. Pasi oli harrastanut lajia jonkin verran pidempään.
Frisbeegolfia voi harrastaa myös talvella, ja talvisin järjestetään myös kilpailuja. Loppiaisena Tommi osallistui Oulussa Winter Games 2016:n ensimmäiseen osakilpailuun. Hän sijoittui kilpailussa toiseksi pro-sarjassa. Loppiaisen kilpailuissa pakkanen paukkui 25 asteen lukemissa, mutta se ei pitänyt poissa innokkaita kilpailijoita, joita oli saapunut paikalle vajaat 90.
– Minulla oli hyvät varusteet, joten pakkaset eivät haitanneet, Tommi kertoo.
Winter Games 2016 sisältää seitsemän osakilpailua, joista kuuden parhaan osakilpailun pisteet lasketaan kunkin pelaajan loppupisteisiin. Kisat ovat kaikille avoimet, eli lisenssejä ei tarvita.
Nykyisinä vähälumisina talvina frisbeegolfia pystyy Tommin mukaan harrastamaan lähestulkoon kuin kesällä.
– Talvisin monien ratojen layoutia muutetaan talviystävällisemmäksi lyhentämällä väylien mittaa.
Tärkeintä on varustautua hyvin.
– Kengissä on oltava hyvä pito, joko erilliset liukuesteet kenkiin taikka kunnolliset nastakengät.
Talviväylille Tommi suosittelee varrellisia nastakenkiä, joihin mahtuvat hyvin villasukat väliin tarvittaessa. Lyhyempivartisten kenkien kanssa käytössä näkee myös paljon erillisiä säärystimiä, jotka pitävä hyvin lumen pois kengistä. Alusasuksi hänen mielestään paras valinta on merinovillainen kerrasto, joka siirtää hyvin kosteuden. Välikerroksissa Tommi suosii fleecea ja päällä vaikkapa tuulen pitäviä laskettelutakkia ja -housuja.
Kiekot kulkevat repussa. Päällystakin kosteudenpitokyvyllä on väliä, ettei selkä kastu ja palellu, jos repun selkämys lumettuu ja lumi sulaa selkää vasten.
Kiekkoa heitetään aina paljain käsin.
– Kädenlämmittimet ovatkin tärkeä talvivarusteet lämpimien kintaiden ohella.
– Talvikauteen on kehitetty kiekkoja, joiden muovi on pehmeämpää. Kiekot eivät kovetu pakkasessa niin helpolla ja pito säilyy paremmin, Tommi kertoo.
Frisbeegolfissa Tommia viehättää se, miten paljon kaikkea mukavaa laji tarjoaa.
– Ympärivuotinen harrastus tämä todellakin on. Vaikka talvella kilpailut ovatkin pääasiassa hauskanpitoa, niin pelituntuma pysyy hyvin yllä talven ajan. Tarkoitukseni olisikin osallistua tänä vuonna kaikkiin Oulun Winter Games -osakilpailuihin. Tämä järjestettävä kilpailusarja onkin järjestäjältä nappisuoritus, osallistujamäärät kertovat siitä kaiken tarpeellisen, ja kysyntä on todellinen.
Tommi kertoo, että frisbeegolfharrastuksensa alussa hän kiersi viikkokilpailuja.
– Niissä oli hyvä opetella lajin pelisäännöt sekä sen, miten kilpailuissa käyttäydytään.
Suomen frisbeegolfliiton erilliskilpailuin hän osallistui ensimmäisen kerran vuonna 2012.
– Ensimmäinen liiton alainen kilpailu on paikallinen Kärkkäinen Open -kilpailu Ylivieskassa.
Viime kesä oli Tommille uransa paras. Hän pääsi Lahden SM-kilpailuihin, sekä karsintojen kautta heinäkuun puolivälissä Nokialla pelattuun European Openiin, joka on yksi maailman kovatasoisimmista frisbeegolf-kilpailuista. European Open kerää lajin huippukilpailijoita kaikkialta maailmasta. Kesän kilpailukausi alkaa huhti-toukokuussa.
Tommi sanoo Ylivieskassa olevan tarvetta isompien kilpailujen järjestämisessä vaaditulle frisbeegolfradalle.
– Liikuntakeskuksen puistorata alkaa käymään kilpailujen järjestämiseen pieneksi, sekä jatkuvasti ympärillä vellovien muutospaineiden tuoma epävarmuus aiheuttaa harmaita hiuksia harrastajien keskuudessa. Tiedän, että Huhmarkallion ulkoilualutta ollaan kehittämässä. Sieltä löytyisi uudelle radalle täydelliset puitteet, Tommi vinkkaa kaupungin suuntaan.
Kesäaikaan Tommi harjoittelee noin 3–4 kertaa viikossa pelaamalla lähialueiden radoilla.
– Talvisin lajiharjoittelen satunnaisesti ulkona, mutta seuramme salivuorolla tulee käytyä ja pidettyä putti-peliä yllä kerran pari viikossa. Pääasiallisesti talviharjoitteluni on kuntosalitreeniä.
Tommi sanoo, että frisbeegolfharrastuksen aloittamiskynnys on matala. Rahallisesti alkuun pääsee noin 30 euron kiekkopaketin hankkimisella. Frisbeegolfissa aloittamiseen tarvitaan 1–3 kiekkoa.
– Helpoimmalla pääsee varmasti, kun ostaa aluksi kaupasta kiekkosetin.
– Jos pelaat paljon, niin laukku tai reppu kannattaa hommata. Se säästää selkää ja liikkuminen radalla on mukavampaa, Tommi vinkkaa.
”Kengän hyvä pito korostuu erityisesti heitossa, ettei tukijalka luista.”
KUKA?
- 37-vuotias.
- Työskentelee ostoassistenttina J. Kärkkäinen Oy:ssä.
- Asuu Ylivieskassa.
- Elää parisuhteessa.
- Harrastaa frisbeegolfia, kaukalopalloa sekä yleensäkin liikuntaa.
- Seura Ylivieskan Frisbeekarhut ry.