Teksti: Ari Stenius

Ranttinen, kuten apulaisrehtori Minna Niemi itseään kutsuu, hengästyttää energisyydellään. Nelostie on kuumaa, kun mersu vie naista Kempeleestä Rantsilaan, Rantsilasta Kempeleeseen, Kempeleestä Ouluun – ja loppuviikosta Talviriehaan Iihin Kärkkäiselle. Niin, antaa ranttisen kertoa itsestään ja arjestaan.

– Olen ranttinen, luokanopettaja nelosluokkalaisille ja harrastan paljon mukavia asioita, joista viimeisimpänä olen tutustumassa CYR-rengaskurssiin, sanoo Niemi, jonka työarkeen kuuluvat myös apulaisrehtorin tehtävät Rantsilan Aleksanterin ja Gananderin kouluilla.

Iin Kauppojen yössä marraskuussa ”reksi-Minna” kävi Velho-oppilaana.

– Mukavaa oli. Olen löytänyt sirkus- ja taikamaailman jokin aika sitten. Parasta siellä on kiva porukka, hymyt ja hyväntuulisuus, sanoo Minna ja lupaa samaa ilmettä viikonlopun Talviriehaan.

– Ilon ja hymyn mausteena on hämmästystä, kuten aina taikamaailmassa. Taikuus hämmästyttää kummastuttaa ihan jokaista, mutta erityisen ihanaa on nähdä lasten into ja aidot reaktiot – niitä saimme viimeksi ihanan paljon, hymyilee Minna.

Velho-oppilaan mukana Iissä ovat tälläkin kertaa Taikonautti ja Taikuri Elias. Taikonautti Urho Vähänen, Tirehtööri, joutui aikuisiällä taian lumoihin 30 vuotta sitten ja on edelleen yhtä innostunut hämmästyttämään. Elias Kvist on nuorimies, joka näki taikalaatikon ennen kouluikää – ja se oli menoa. Nyt Elias osaa yllättää sekä lava- että lähitaikuudellaan.

– Minä olen taikatriomme innokas Velho-oppilas, joka on oppinut pikkuruisen lisää sitten marraskuun ja jotakin aion kyllä taikoa, lupaa Minna, Taikatyttö, joka on luvannut ihan oman juonellisen taikaesityksensä heinäkuuksi – Oulun päiville.

Eliaksen esityksiä arkisilla välineillä, Tirehtöörin halu hämmästyttää ja Velho-oppilaan ilmapalloeläimet kirkastavat perjantai-illan (18.3.) Talviriehaa – eikä siinä kaikki.

– Ja lauantaina (19.3.) tulee kuulemma Taikuri Kari, tietää Minna.

Kari Vuokila on perjantain taikatrion tavoin tuttu näky taikaväen harjoitussalilla Värtön Tähtisirkuksella.

Kari vierailee Iissä lauantaina Studio-Salaman tiloissa, jossa lapset pääsevät kuvauttamaan itsensä taikurin ja eläinilmapallojen kanssa.

Arkisin Minna Niemi nauttii työstään opettajana, vaikka päivät saattavat venyä.

– Kaikkea oppii kun tekee, kaikenlainen askartelu on hauskaa, muistuttaa Minna ja innostuu kuullessaan Talviriehaan tulevan ”ammattiaskartelijoita”.

Handmade askartelukirjan koonnut Heini Ruha on luvannut opettaa Kärkkäisen asiakkaille askartelua kädestä pitäen.

– Olemme itse kokeilleet nämä kirjan askarteluohjeet. Kannattaa tulla katsomaan ja tekemään kaikkea kivaa, kannustaa ompelu- ja neuleartesaani Heini Ruha.

Ranttinen reksi – Minna Niemi – tekee omia esiintymisvaatteitaan ja nauttii kasvomaalauksesta.

– Tykkään kasvomaalauksesta, olen käynyt koulussakin näyttäytymässä lapsille eläinkasvomaskeissa, nauraa Minna.

Koulussa kerhot ja leikit antavat vapaamman mahdollisuuden puhua lapsille elämän asioista.

– Paljon siellä jutellaan, kaiken näköistä, myöntää Minna, joka kuitenkin aina välillä joutuu olemaan ”tuima” reksi.

– Joskus pitää pyytää puhutteluun. Siinä sanotaan muutamat tiukat sanat, mutta sen jälkeen voidaan halatakin. Ihanaa, hymyilee Minna ja villkaisee kelloaan.

Taitaa olla ilma-akrobatian tai CYRin aika.

– Riekkumista renkaissa, se on ilma-akroa ja CYR on rautarenkaan sisällä pyörimistä, selventää Minna.

Niinpä, normihommaa...

”– Kaikkea oppii kun tekee, kaikenlainen askartelu on hauskaa.”