Oman satalukunsa Suhonen:

Teksti: Ari Stenius

Heikki Suhonen teki jalkapallon mestaruussarjassa 206 maalia ja se on rikkomaton ennätys.

Kolmisen vuotta sitten Suhonen meni naimisiin ikuisessa kaupungissa Roomassa – päivämäärä oli 20. 6.

Luvuissa on magiikkaa, samat numerot kuin turkulaisen maalitykin ennätyksessä.

– Syntymäpäiväni on 21. kesäkuuta ja ajattelin, että ei sitä enää kuusikymppinä mennä naimisiin, naureskelee Suhonen.

Heikki ja Merja rakastavat Roomaa ja halusivat mennä naimisiin juuri Espanjalaisilla portailla.

– Tuttu turkulainen varatuomari vihki meidät ja paikalla oli 15 läheistä vierasta. Herätimme valtavaa huomiota ja pääsimme varmasti monen turistin kuva-albumiin, sanoo Suhonen.

Suhonen on viimeistä vuottaan töissä Turun kaupungin haastemiehenä.

– Ensi kesänä tulee 64 vuotta ikää ja 39 vuotta haastemiehenä, siihen loppuu arkityön kilometrit ja lähden eläkkeelle. Vaimo pääsee helmikuun ensimmäisenä, sanoo Suhonen.

Matkustaminen on Heikin ja Merjan mieliharrastus.

– Kävellään ja ulkoillaan paljon, mutta matkustaminen on meidän intohimomme. Rooma ja Barcelona suosikkipaikkojamme, vaikka käymme mielellämme uusissa paikoissa, pian lähdemme New Yorkiin, kertoo entinen maalitykki, jolle jalkapallo on edelleen rakas.

– Elämääni on aina kuulunut jalkapallo ja kuuluu varmasti aina. Paikat eivät kestä edes pelailua ja valmentaminenkin saa olla, mutta ahkerasti seuraan – edelleen, sanoo Suhonen.

Kesän maailmanmestaruuskisat Brasiliassa lumosivat hyökkäyspeliä ihailevan Suhosen.

– Jalkapallo menee hyvään suuntaan. Erittäin voimakas hyökkäyspeli ja aggressiivinen karvaus heti pallonmenetyksen jälkeen sekä halu voittaa pelejä, se ihastutti, huokailee ”Hese”.

– Liian monet kisat on varmisteltu ja pelätty tappioita, nämä kisat olivat kunnon potku eteenpäin. Varmistelu oli pois, sanoo Suhonen.

Suhosta ilahdutti mm. Costa Rican, Chilen ja Kolumbian ennakkoluulottomuus.

– Valmentajat olivat rohkeita taktiikassaan ja näissä kisoissa pelattiin vahvasti joukkueilla eikä eletty yksilöiden varassa. Positiiviset kisat kaiken kaikkiaan, paketoi Hese.

Maalitykin suosikkijoukkue ei Brasiliassa onnistunut eikä finaalissakaan Hesen joukkue juhlinut.

– Espanja (ja Barcelona) ovat minun suosikkejani, nyt Espanja floppasi. Argentiinaa toivoin finaalissa, mutta pelimiehenä on annettava kunnioitus Saksan kisapelaamiselle – jäätävä suoritus, 23 tuon luokan äijää, kehuu Suhonen maailmanmestareita.

Yhteensä yli 400 ottelua ja 206 maalia pääsarjassa kolmella vuosikymmenellä urakoinut Suhonen nautti peliaikanaan maalinteosta niin paljon, että hän sanoi vielä 1990-luvullakin muistavansa kaikki maalinsa…

– Melkein, melkein kaikki muistan vieläkin, naurahtaa Suhonen asiasta muistutettaessa.

Suhonen pelasi uransa yhtä kautta lukuun ottamatta Turun Palloseurassa, joten ikimuistoisimmat osumat syntyivät mustavalkoisissa väreissä.

– Ensimmäinen maalini, se on mieleen jäävin. Kymmenes sarjapeli ja uran eka maali KTP:tä vastaan, Arto Tolsa pelasi siinä ottelussa viimeistä peliään Suomessa ennen Belgiaan lähtöään, muistaa Suhonen.

– Nykypäivänä, eikä silloinkaan, ei moni olisi saanut yrittää osumaa niin montaa peliä, mutta valmentaja ”Iikka” (Rainer) Forss luotti minuun, kertoo Suhonen.

Valmentaja Forss sanoi avausosumapelin jälkeen ”nyt niitä alkaa tulla”, ja oli enemmän oikeassa kuin kukaan saattoi arvata – osumia tuli yli 200!

– Kun pallo upposi maaliin, meinasin haljeta, se oli uskomaton tunne, hekumoi Hese vieläkin kesän 1969 herkkuhetkeään.

Kaksi muutakin maalia on jäänyt muita suurempina mieleen.

– Kai Pahlman oli valmentajani HJK-kautena ja hän aina muisti mainita ennätyksestään, sanoo Suhonen.

Vuonna 2013 kuollut muusikko ja jalkapalloilija Pahlman teki SM-sarjassa 191 maalia ja taiteilija osasi ”rassata” asiasta Tepsistä tullutta kärkimiestään.

– Sanoin Kaitsulle: jos Jumala suo, pysyn terveenä enkä lähde ulkomaille, niin minä rikon sinun ennätyksesi ja vain siksi, että olet niin pullea, nauraa Hese kuitanneensa kirjan nimeltä Banaanipotkun Suhosen SM-debyyttivuotena 1969 julkaisseelle Pahlmanille.

– Kaitsu soitti ja onnitteli kun saavutin hänen ennätyksensä. Mukava puhelu hienolta pelimieheltä, muistaa Suhonen.

Uran kolmas täysosuma, joka sykäytti oli uuden sataluvun rikkominen.

– 200:s maali, se oli iso juttu ja sen arvo on vaan kasvanut kun seuraa maailman pääsarjoja. Kovien pelimiesten joukko on se luettelo, jotka ovat siihen sarjoissaan pystyneet, sanoo Hese aiheellisesti ylpeänä suorituksestaan.

Heikki Suhonen on itsekin elämäntaiteilija, ainakin jonkin sortin hulivili, kuten hän itsekin myöntää – ja elämännautiskelijan ura loppui, koska…

– Joo, lopetin kerralla vuonna 1986, oikeastaan se oli valmentaja Tommy Lindholmin päätös. Olin fyysisesti aika kova jätkä ja valmis pelaamaan vielä kolmekin kautta target-hyökkääjän roolissa, sanoo Hese.

Lindholm oli kuitenkin omanlaisensa perfektionisti, joka suhtautui peliin poikkeuksellisella vakavuudella.

– Sinä tykkäät Hese oluesta, etkä ole paras esimerkki nuorille pelaajille, kertoo Suhonen Lindholmin päätöksestä.

Lindholm otti kuitenkin Suhosen valmennustiimiinsä, joten mistään kismasta ei ollut kysymys.

Suhonen ei kärsinyt vieroitusoireista vaikka pelit jäivät, mutta yksi painajainen vaivasi tepsiläisen sielun omistavaa turkulaista.

– Näin painajaista, pahaa painajaista. Juoksin Turun yläkenttää ympäri räntäsateessa ja minulla oli Turun Weikkojen verkkaritakki päällä, iso kaksois-W keskellä rintaa, nauraa Suhonen, Tepsin mies.

Kun Suhonen lopetti Tepsissä pelaamisen, niin maalitykille tarjottiin haasteita muualta.

– ”Roto” (Matti) PaatelainenValkeakosken Hakasta soitti ja pyysi sinne. Sanoi, että saan niin paljon rahaa kun kehtaan pyytää. Vastasin, että metrit ovat tulleet täyteen eikä kyse ole rahasta, niin se oli, miettii Hese.

Kukaan ei taida rikkoa Suhosen maaliennätystä 206, mutta mitä olisi Suhonen tehnyt nykyisten talviharjoitteluolosuhteitten aikaan.

– Me liukasteltiin talvet Kupittaan neloskentillä auton rengasnastat nappuloissa, joten päähuomio oli pystyssä pysymisessä eikä taitoharjoittelussa…

Siis, jälki olisi ollut nykyolosuhteilla parempaa?

– Kehumatta, mä olisin tehnyt 400 maalia, nauraa Hese ja moikkaa, pelit on pelattu, mutta elämä jatkuu!

Kuka?

Heikki Suhonen

• 21. 06. 1951 Turku

• Haastemies

• Ex-jalkapalloilija ja valmentaja

• Seurat pelaajana: TPS ja HJK

• Neljä mestaruutta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia

• Maalikuninkuus 1972 (16 maalia)

• Pääsarjaotteluita 427 (1969-86)

• Maaleja 206

• 21 A-maaottelua

• Valmentajana SM-hopeaa 1989 (TPS)

• Hall of Fame kunniagalleriaan 2007

• Kunniagladiaattoriksi 2008