Kiinalaiset kokit wokkaavat avokeittiössä
Iin Kärkkäisellä saa herkutella Makujen Kiina -ravintolassa
Makujen Kiina -ravintolan kiinalaista ruokatarjontaa on rikastettu japanilaisilla nuudeleilla sekä korealaisella ruoalla.
Teksti: Reetta ReinmanKuva: Antti Pulkkinen
Haukiputaalla asuva, tehdastöissä aikaisemmin työskennellyt Antti Pulkkinen , 30, päätti vaihtaa alaa ja perusti Makujen Kiina -nimisen ravintolan. Kärkkäisen Iin tavaratalon yhteydessä toimiva ravintola avasi ovensa huhtikuun puolivälissä. Asiakaspaikkoja ravintolassa on 50. Makujen Kiinan buffetlounas on arkipäivisin klo 10.30–15 ja viikonloppuisin klo 12–18.
– Lounaspöydässä meillä on runsaasti myös salaatteja. Makujen Kiinan a la carte -listaan voi tutustua facebook-sivuillamme. Vaihtoehtoja listallamme on yli sata, Pulkkinen kertoo.
Makujen Kiina -ravintolassa on avokeittiö. Asiakkaat saavat katsoa, kun kiinalaiset kokit valmistavat ruokaa. Ravintolan kokit, kaksi kiinalaismiestä, ovat aikaisemmin työskennelleet Englannissa kiinalaisissa ravintoloissa. He ovat Pulkkisen kiinalaisen vaimon sukulaisia.
Idea Makujen Kiina -ravintolasta on Pulkkisen kotoa.
– Vaimoni on erinomainen ruoanlaittaja. Meillä on usein ystäviä illallisella. Monet vuodet he sanoivat, että teidän pitää perustaa ravintola, ruoka on niin hyvää. Ensin naureskelimme: no niin varmaan. Mutta tässä sitä ollaan! Aivan uutta aluevaltausta aloittamassa! Pulkkinen naurahtaa.
Kokkien ja Pulkkisen lisäksi ravintolassa on töissä yksi tarjoilija.
Makujen Kiina -ravintolan tavoitteena on tarjota erilaista kiinalaista ruokaa kuin Oulun seudun muut kiinalaiset ravintolat tarjoavat. Kiinalaista ruokatarjontaa on rikastettu muun muassa japanilaisilla nuudeleilla sekä korealaisella ruoalla.
– Meillä on myös aivan omia, vaimoni ja kokkimme kehittämiä ruokia, kuten esimerkiksi katkaraputahnavoileipä, Pulkkinen kertoo.
Liha-, kala- ja kanaliemet ravintolassa tehdään itse tuoreista raaka-aineista. Samoin kiinalaisen keittiön paljon käyttämät hedelmäiset kastikkeet tehdään itse tuoreista hedelmistä.
Kiinalaisen keittiön tärkeimmiksi mausteiksi Makujen Kiina -ravintolan kokit nostavat inkiväärin ja valkosipulin.
– Korealaisessa keittiössä suositaan runsaasti erilaisia curryja, he sanovat.
Äitienpäiväksi Pulkkinen lupaa spesiaalitarjontaa:
– Äitienpäiväksi on tulossa menu-paketit kahdelle, neljälle ja kuudelle hengelle. Paketit sisältävät alkupalat, pääruoan ja jälkiruoan.
Koko perhe voi ympäri vuoden vaikkapa maistella Onnellinen perhe -annosta. Siinä on jokaiselle jotakin: kanaa, jättikatkarapuja, härkää, porsasta, ankkaa ja kasviksia.
Takuuvarmat jälkiruokaherkut ovat kiinalaisen keittiön klassikot, uppopaistetut banaanit ja omenat.
”Meillä on myös aivan omia, vaimoni ja kokkimme kehittämiä ruokia, kuten esimerkiksi katkaraputahnavoileipä.”