Niin keittiö kuin koko koti näyttäytyy nyt aiempaa runsaampana ja värikkäämpänä

Kevät 2015 marssittaa esille Marsalan punaisen ja Kreikan sinisen. Vihersisustamisen trendi jatkuu. Korkeakiilto saa väistyä matan tieltä. Huonekalut on pienempikokoisempia sekä matalampia kuin edeltäjänsä.

Teksti: Tarja LehtolaKuvat: Valmistajilta

Keväällä moni kaipaa kotiinsa piristystä niin uusien sisustuselementtien kuin värienkin muodossa. Helpoiten muutos tapahtuu tekstiilejä vaihtamalla. Sisustuskankaat ovat tänä keväänä näyttäviä ja runsasvärisiä. Isot kukka- ja kasviaiheet ovat varsinkin Vallilan erityisosaamista.

Myös maalaaminen on nopea ja helppo ratkaisu muutoksen tarpeeseen.

– Yksittäisten tehosteseinien maalauksen sijaan nyt maalataankin koko huone yhtenäisellä maalisävyllä. Näin tiloista saadaan avaramman tuntuiset. Nyt käytetään muun muassa puhtaan valkoista, murrettuja pastellin sävyjä ja luonnonläheisiä, harmaataittoisia maalisävyjä. Ruskeat ja beiget sävyt ovat historiaa. Hittiä veikkaan sävytettävästä liitutaulumaalista. Sävyllistä liitutaulupintaa voi käyttää seinäpinnoissa ja vaikkapa kaapinovissa, toteaa sisustussuunnittelija Ulla Sallisalmi Näkymät Oy:stä.

Vuoden 2015 sisustusväri on ehdottomasti Marsalan punainen. Se on luonnonläheinen, hieman ruskeaan taittava viininpunainen.

– Myös sininen tulee kovalla voimalla sisustukseen, ihan voisi nyt nostaa esille ns. Kreikan sinisen, Sallisalmi sanoo.

Sininen on kuitenkin niin haastava väri, että sitä tulee ehkä näkymään enemmän harmaaseen taitettuna ja esimerkiksi petrolin sävyisenä.

Keväällä voimakkaat värit kääntyvät kuitenkin aina pastellinsävyihin, esimerkiksi Marsalan punaisen lempeämmät kevätsävyt ovat niin kutsutut puuteripinkki ja vanha roosa.

– Keväällä juuri pastellin sävyt yhdistettynä harmaaseen ovat todellinen pop! Mutta jos kurkistetaan jo tulevaan syksyyn, ehdoton muotiväri tulee olemaan kuparinhohtoinen oranssi, Sallisalmi kertoo.

Ulla Sallisalmi uskoo viherkasvien palaavan näyttävästi sisustukseen. Isot viherkasvit ja niiden rykelmät palaavat 80-luvun tyyliin olohuoneen nurkkaan.

– Tämä ns.”botanical” näkyy myös sisustustekstiileissä runsaina kukka- ja kasviaiheina.

Kansainvälisesti pinnalla materiaaleista ovat kivi, rottinki, sisal, juutti, konjakinsävyinen nahka, betoni, vaalea puu ja lämminsävyiset metallit.

– Meillä trendit tulevat vähän viiveellä esille, mutta nyt jo näkyy konjakinsävyisiä nahkatuoleja ja sisalmattoja. Keväällä perinteiset rottinkihuonekalut varmasti rynnistävät markkinoille.

– Valaisimissa ja ovien vetimissä huomaa nyt selvästi, että rosterin ja alumiinin tilalle tulevat kuparin, messingin ja pronssin sävyt.

Mattoihin aletaan kiinnittää enemmän huomiota. Sisal- ja juuttimatot tekevät paluun.

– Myös itämaiset matot juuri Marsalan punaisen pohjavärissä ovat trendikkäitä. Nukkamattojen aika alkaa olla ohi ja yllättäen viskoosi, mikä mahdollistaa mattojen kuvioinnin, tulee mattojen materiaalina vahvistumaan. Matoissakin mennään minimalismista kohti suloista runsautta.

Laattamaailmakin kokee mullistuksia. Laattojen koko pienenee ja erityisesti hexagon-muoto laatassa (kuusikulma) tulee keväällä esille. Värilliset saumaukset tulevat taas muotiin.

Laattojen ladonta monipuolistuu, esimerkiksi tiililadonta on suosiossa. Myös seinien puolittainen laatoittaminen katsotaan taas trendikkääksi.

– Veikkaan, että laatoissa pari vuotta muodissa olleet puujäljitelmälaatat jäävät taka-alalle ja sementtijäljitelmälaatta valtaa lattiat. Sementtijäljitelmälaatoissa värit ovatkin juuri sellaisia muodikkaita harmaan eri sävyjä, Sallisalmi toteaa.

Laatoissa tulee näkymään enemmän myös ruosteen ja patinoituneen metallin sävyjä.

– Laatoista nostaisin trendivärinä esille viime kesältä jo tutun petrolin värin. Lisäksi laatoissa näkyy jo nyt voimakasta sinistä.

Kun siirrytään seinistä ja lattioista huonekaluihin, sielläkin on tapahtumassa mielenkiintoisia muutoksia. Huonekaluissa ja kiintokalusteissa korkeakiiltoisuuden tilalle tulee mattaviimeistely.

– Minimalistiset korkeakiiltokeittiöt ovat väistymässä, mattapintaiset ja sävytetyt kaapinovet tekevät paluun, sisustussuunnittelija Ulla Sallisalmi kertoo.

Keittiöiden yleisilme muuttuu hänen mukaansa muun kodin sieltä minimalismista runsaampaan ja värikkäämpään.

– Kodin yleisilmeeksi luodaan taas monikerroksellisuutta.

Huonekalumuotoilussa sohvien koko pienenee jättidivaanisohvista enemmän käyttötarkoitukseensa sopivampaan kokoon.

– Muotoilussa on esillä hyvin 1950-lukulaisuus: huonekalut ovat pienempikokoisempia, sirompia, kevyitä ja matalampia kuin edeltäjänsä, Sallisalmi sanoo.

Sisustustrendeissä näyttää heijastuvan ajankuva, joka kestää aikaa ja suosii kulutusta kestäviä ratkaisuja. Näillä elementeillä sisustaa kodin mielellään pidemmäksikin aikaa.

Nostalgiset, kuusikulmaiset keraamiset laatat ovat tehneet näyttävän paluun.
Tapettien väriskaala on konstailematon ja puhdas. Petroolinsinistä kuumempaa sävyä saa todella nyt etsiä!

Mitä?

Sisustuksen kevät 2015

Sisustussuunnittelija Ulla Sallisalmen kiteyttämä sisustuksen kevät 2015 pähkinänkuoressa:

- mattapinta syrjäyttää korkeakiiltokalusteet

- tehosteseinän sijaan maalataan koko huone

- Marsalan punainen ja Kreikan sininen näkyvät voimakkaasti

- sisustuskankaat näyttäviä ja runsasvärisiä

- viherkasvit jatkavat voittokulkuaan

- kodin yleisilme on aiempaa monikerroksellisempi