Kalaisat alkupalat maistuvat myös iltayön pikkusuolaisina
Pääsiäisaterian alkupaloina liikemies Peter Fryckman luottaa itsekalastamastaan lohesta ja siiasta valmistamiin alkupaloihin. Ne soveltuvat erinomaisesti myös illanistujaisten pikkusuolaisiksi.
Fryckmanin KauppaSuomi-lehteen lähettämät ohjeet ovat neljälle ja mitat miehisen suurpiirteisiä.
Resepti
300 g lohiviipaleita
2 sitruunan mehu
vähäsen sokeria
Laita lohiviipaleet sitruunanmehuun maustumaan. Anna maustua jääkaapissa tunnin, pari.
400 g lohifilettä
pari reilua ruokalusikallista karkeaa merisuolaa
ronski loraus juoksevaa hunajaa
vähäsen sokeria
mustapippuria myllystä
tuoretta tillisilppua
Ripottele suola lohen pinnalle. Juokseta pitkin lohifilettä juoksevaa hunajaa. Ripottele vähäsen sokeria fileen pinnalle. Pyöräytä myllystä makusi mukaan mustapippuria ja lopuksi ripottele lohifileelle reilusti tuoretta tillisilppua. Anna maustua vähintään seuraavaan päivään jääkaapissa.
Hyvä sinappi kruunaa graavilohen.
1 prk smetanaa
2 dl lohen mätiä
sipulihakkelusta
tuoretta tillisilppua
Paahda pienet ruisleipäset. Voitele ne smetanalla. Lusikoi päälle mätiä. Koristele sipulihakkeluksella ja tuoreella tillisilpulla.
1 siikafilee (tai muutama ahvenfilee)
1– 2 rkl karkeaa merisuolaa
1 pieni punasipuli
1 rkl pieniä kapriksia
1/2 prk smetanaa
1 rkl sitruunamehua
tillisilppua
mustapippuria
suolaa
Suolaa siikafilee ja anna suolaantua jääkaapissa kolmisen tuntia.
Pyyhi suolakiteet fileeltä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa viipaleet pieniksi kuutioksi. Sekoita keskenään siikakuutiot, hienonnettu sipuli, smetana, kaprikset, sitruunamehu ja tillisilppu. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Tarjoa pieneltä ruisleivältä, saaristolaisleivältä tai pieneltä bliniltä.