Kauriit ja pintakasvillisuus kuusifarmareiden harmina

Ennen kuin koristeista säihkyvän joulupuun ympärillä käydään piirileikkiin, ovat kuusenkasvattajat ahertaneet tusinan vuotta.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Kellonkuusi

Kellolaisella Alakankaan perheellä jouluun valmistautuminen alkoi tänä vuonna heinäkuun puolivälissä. Silloin he leikkasivat joulukuusipelloillaan kasvavat kuuset sokeritopan muotoisiksi.

– Muotoleikkauksessa käsitellään aina kuusen viimeisintä vuosikasvua, puu kierretään leikkaamalla joka puolelta. Kesän ja syksyn mittaan leikkuujäljet katoavat kuusen kasvessa, jäljellä jää kaunis muoto, Reino Alakangas kertoo.

Kevät on hänen mukaansa parasta leikkausaikaa. Kuusi on silloin lepotilassa ja on vähiten itiöitä.

– Syksyllä joulukuusia ei ole enää syytä muotoleikata, itiöiden määrä on silloin suurimmillaan.

Alakankaan perheen Kellonkuusi-nimisellä joulukuusifarmilla joulukuuset kasvatetaan sukutilan vanhoilla pellonpohjilla. Kuusi kasvaa normaaliin huonekorkeuteen noin 12 vuodessa.

– Pelto on paras kasvualusta joulukuusille. Kuuset saavat pellolla hyvin valoa ja myös ravinteita on yleensä runsaasti, Reino Alakangas kertoo.

Ravinteita pelloilla onkin riittänyt, ainoastaan kalia Alakankaat ovat joutuneet antamaan lannoitteena.

– Kuusten tarvitsemat ravintoaineet selviävät neulasnäytteestä, Reino Alakangas kertoo.

Harmia ja lisätöitä joulukuusifarmille tuovat kauriit ja rehevänä kasvava pintakasvillisuus. Kauriita pelotellaan pois. Pintakasvillisuutta vastaan taistellaan ajamalla sitä matalaksi päältä ajettavalla ruohonleikkurilla, torjunta-aineita he eivät käytä.

– Kuusilajeista tänne pohjoiseen sopivat kotimainen metsäkuusi ja mustakuusi, näiden lisäksi olemme joskus kokeileet kasvattaa serbiankuusta, mutta se ei viihdy näin pohjoisessa, Alakangas kertoo.

Kellonkuusen joulukuusifarmille on matkaa Oulun keskustasta 15 ja Haukiputaan keskustasta 8 kilometriä.

Noin kuukausi ennen joulua Alakankaat katkaisevat myyntiin menevät joulupuut ja vievät ne säilytykseen heidän yli sata vuotta vanhan sukutilansa pihapiirissä olevaan konehalliin, josta koneet ja vehkeet on ajettu pois kuusien tieltä.

Kellonkuusi myy vuosittain toistasataa joulukuusta. Suosikkipituus joulukuuselle on 2,20–2,30 metriä, mutta Alakankailta saa tilata kaikenkokoisia kuusia. Hintataso on 50 euron molemmin puolin.

Pääosin asiakkat hakevat kuuset heiltä Kellosta, mutta jonkin verran kuusia myös kuljetaan, lähinnä yritysasiakkaille.

– Kuusenostoreissulla on samalla mahdollisuus tutustua maatilan esineistöön sekä talliin rakentamaamme jouluseimeen. Pihapiirissä olevassa kodassa voi paistaa makkaraa, Reino Alakangas kertoo.

Kellonkuusen joulukuusipellolle voi myös tehdä kuusenhakureissun, ja kaataa itse valitsemansa joulukuusen.

– Kuusta voidaan kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin, pressuun tai pussiin, Alakangas muistuttaa.

Joulukuusibusineksen Alakankailla aloitti perheen nyt 40-vuotias Jani -poika rippikouluikäisenä. Taskurahoja hankkiakseen hän myi joulukuusia kaupan edessä. Kuuset kaadettiin suvun metsätilalta yhdessä isä-Reinon kanssa.1995 Reino tutustui metsätyön yrittäjäkurssilla joulukuusien kasvatukseen. Asia innosti, ja kirvesmiehen työn ohessa hän aloitti joulukuusten kasvattamisen. Työ jatkuu, ja päivisin virkatöissä oleva Jani vastaa 71-vuotiaan isänsä kanssa kuusitoiminnasta, myös perheen naisväki on innolla mukana. Virikkeitä Reino on käynyt hakemassa Pohjois-Amerikkaa myöten.

– Siellä meksikolaisilla joulukuusen leikkaajilla oli erikoinen metodi. He muotoleikkasivat joulukuuset valtavan isoilla veitsillä lyöden. Se oli joutuista hommaa!

”Pelto on paras kasvualusta joulukuusille. Kuuset saavat pellolla hyvin valoa ja myös ravinteita on yleensä runsaasti.”

MITÄ?

Joulukuusen hoito-ohjeet

Sulatus

Jos kuusi on jäässä, se sulatetaan hitaasti ennen jalkaan asettamista kapillaarisen virtauksen aikaan saamiseksi. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti 1–2 vuorokautta.

Tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä. Runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan.

Jalkaan asetus

Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Hoito sisätiloissa

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Lähde: Joulupuuseura