Runoniekalla riittää keikkaa
Daniel Helakorven kesä sujuu runoillen ja kalastellen
Parin vuoden takaisella Talents-voittajalla Daniel Helakorvella riittää esiintymisiä, joiden määrää Danielin äiti tosin koettaa myös rajoittaa. Runoniekka esiintyi lauantaina Oulun Kärkkäisen lastenpäivillä.
Teksti: Ari Stenius Kuvat: Tiia Juntunen
Esitys oli houkuttanut paikalle paljon lapsiperheitä, jotka halusivat nähdä joskus myös runoja räppäävän taitelijan. Nyt yhdeksänvuotias Daniel Helakorpi tuli suomalaisille tutuksi vuoden 2012 Talent Suomi -kilpailusta, jossa tuolloin vasta seitsenvuotias lippalakki vinossa runoillut poika hurmasi koko Suomen.
– Dansku innostui runoihin aivan yllättäen. Hänellä on ollut aina kilpailu- ja osallistumisvietti, mutta oma juttu löytyi runonlausunnasta, muistaa äiti Tarja Ainassaari .
Daniel näki ilmoituksen koulun kulttuuritapahtumasta ja kilpailusta. Tarjolla oli laulua, musiikkia ja maalausta sekä runonlausuntaa.
– Dansku sanoi, että hän haluaa osallistua, mutta ei osaa laulaa, soittaa tai maalata. Sanoin hänelle, että sitten jää jäljelle runonlausunta, naureskelee Ainassaari.
Osallistua piti, ehdottomasti. Runonlausunta alkoi kiinnostaa, mutta mistä ihmeestä löytyisi runo, jonka esittää?
– Lausuin itse lapsena oppimani runon Danskulle automatkalla. Tikku on karhun varpaassa oli runon nimi ja hän ihastui, muistaa Ainassaari.
Poika osallistui runolla koulun kisaan, voitti kilpailun ja sai esiintyä kouluyleisölleen.
– Palaute oli hyvä ja Daniel innostui runoista ja esiintymisestä. Siitä tämä lähti, muistaa Ainassaari.
Eläintarinat ovat pysyneet Danielin runojen sisältönä. Talent Suomi -kisan voitto ja 30 000 euron palkinto antoivat vauhtia uudelle harrastukselle, joka hiljalleen otti tilan jalkapallolta ja jääkiekolta.
Danielin esitykset kestävät 5-25 minuuttia, ja hän juontaa oman settinsä. Runojen välissä on tarinaa tai alustusta ja runoissa on aina tarina.
– Kerron lapsille lasten runoja, tarinoita, jotka kiinnostavat heitä, elämistä tai jostain, juttelee Daniel, joka myöntää eläintarinoiden vetoavan häneen.
Runopoika on ollut parin vuoden ajan kysytty keikkailija erilaisissa tilaisuuksissa ja esiintymisiä on jouduttu valitsemaan ja karsimaankin.
– Pitää yrittää pysyä kohtuudessa. Dansku on vielä lapsi. Hän tykkää esiintyä, mutta silti, sanoo äiti.
Runopoika esiintyy innolla ja luovasti, mutta jokaiseen esitykseen ja tapahtumaan on valmistauduttu huolella.
– Yritämme aina miettiä, että esityksessä on sanoma, joka sopii tilaisuuteen. Onko kyseessä iso kaupunki- tai urheilujuhla, esitys ministereille, yrityksen avajaiset vai tällaiset lastenjuhlat. Kaikissa on oma kuuntelijaryhmänsä ja haluamme antaa kaikille jotain omaa ja sopivaa, sanoo Ainassaaari.
Danielin tiimiin kuuluu äidin lisäksi opettaja, draamaohjaaja Tarja Kannus-Kivelä . Danielin esitysten runot ovat usein kirjailija Juha Itkosen kirjoittamia.
– Kolmestaan yritämme löytää hyvän kokonaisuuden, sanoo äiti-Tarja.
Yksi mielenkiintoisimmista kokonaisuuksista syntyi kirjakustantajan toivomuksesta.
– Danielia pyydettiin tekemään äänikirja, jossa olisi paljon erilaisia runoja.
Syksyllä 2013 ilmestynyt Daniel avoimella mielellä - Juha Itkonen hyvän tuulen runoja -äänikirja on ollut kysytty lahja kaiken ikäisille. Lähes tunnin mittaisessa äänikirjassa on 47 Juha Itkosen kirjoittamaa runoa.
Daniel keikkailee mielellään, mutta pojalla on myös muita harrastuksia.
– Talvella käymme usein äidin kanssa jääkiekkomatseissa. Kesällä käyn moottoriurheilukisoissa isän kanssa, se on meillä isän kanssa vähän verissä, hymyilee poika.
– Kesällä ajan motocrossia, ja ajattelin kalastella.
”Dansku innostui runoihin aivan yllättäen. Hänellä on ollut aina kilpailu- ja osallistumisvietti, mutta oma juttu löytyi runonlausunnasta.”