Pekka Mykkäsen

ja Essi Tapanaisen

kirjallinen suurtyö:

Pekka Mykkäsen kirja suomalaisten sanomisista viime vuosisatojen aikana on myös opettavainen katsaus lähihistoriaan. Suomessa sanottua on runsas sitaattikokoelma Eino Leinosta Ruben Stilleriin.

Teksti: Martti Huhtamäki

Kirjassa on osa tuttua, osa tuntematonta. Pääministeri Harri Holkerin lausahdus vuonna 1990 Etelärannassa, ennen hänen astumistaan laivaan pitämään tiedotustilaisuutta, jäi elämään kansan suuhun ja nytSuomessa sanottua-teokseen. Toimittajat halusivat jo maissa tietää Holkerin tulevan puheenvuoron sisällön, erityisesti television naistoimittaja roikkui hänessä kuin takiainen ja työnsi Holkerille mikrofonia suuhun samaan aikaan kuin pääministeri haukkasi pullaa.

”Minä juon nyt kahvia” -lause kääntyi julkisuudessa Holkerin eikä takiaisen tappioksi.

”Parasta on syyttää minua. Kekkosta”, on tutuksi tullut ja muuallakin siteerattu presidentin puheen kohokohta, mutta Mykkäsen ja hänelle materiaalia keränneen Essi Tapanaisen taustoitus on laajaa ja mielenkiintoista. Kaikkien muidenkin presidenttiemme parhaista puheista on saatu kirjaan mielenkiintoiset otokset.

Kirja on jaoteltu henkilöhahmoihin, taiteilijoihin, urheilijoihin, poliitikkoihin, talousmiehiin ja joihinkin melko tuntemattomiinkin sanan säilän heiluttajiin. Suomen historia saa uutta valaisua kirjan avulla ja ansiosta. Mykkänen ei ole valinnoissaan nirppanokkainen. Hänelle kelpaa Juice Leskinen yhtä hyvin kuin Jari Litmanen ja Veikko Vennamo . Historia peilautuu aivan toisella tavalla kuin keskikoulun oppikirjoissa.

Kirja kunnioittaa hyvänlaisesti suomalaisia murteita ja ilmaisuja, joista osa on erityisesti television moimoi ja heippaheippa kielen paineessa katoamassa.

”Minulla on semmoinen tunne, että en kuole pöllintekkiänä!”
-Kalle Päätalo äidilleen Riitulle vuonna 1936.
”Pelaajat ovat kuin kilpahevosia. Sitten kun ei suju, meistä tehdään makkaraa.”
-Teemu Selänne
”Maailmassa on kaksi asiaa, joita ihmiset eivät anna koskaan anteeksi. Toinen on murha ja toinen on misseys.”
-Armi Kuusela
”Yritän puhua niin totta kuin voin.”
-Anneli Jäätteenmäki