Naisten asialla
Nuorempana Kirsi Voutilainen oli punkkari ja anarkisti, periaatteessa lähes kaikkea vastaan
Kirsi Voutilainen jätti Suomen 25 vuotta sitten. Erilaisiin kulttuureihin tutustumisen jälkeen henkinen koti löytyi Egyptin Luxorista, jossa Voutilainen toimii nyt Spa -yrittäjänä. Hän haluaa parantaa erityisesti naisten elämää ja palkata heitä töihin.
Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola
Työllistämällä naisia Kirsi Voutilainen haluaa kohottaa naisten itsetuntoa, saada heidät arvostamaan omaa kehoaan, pyrkimään opiskelemaan ja kehittämään itseään. Ylipäätään olemaan ylpeitä siitä, mitä tekevät. Hän itse on hyvä esimerkki siitä, että perinteiseen malliin ei kannata jämähtää, mikäli se ei tunnu omalta.
Voutilaisen matka nykyiseen elämäntilanteeseen on ollut maantieteellisestikin pitkä. Thaimaan, Intian, Indonesian, Skotlannin, Irlannin, Saksan ja Hollannin jälkeen Egypti tuntui neljä vuotta sitten kiinnostavalta vaihtoehdolta. Kaikkien ei ole ollut helppo ymmärtää hänen valitsemaansa elämäntapaa.
– Jokaisella on omat valinnanmahdollisuudet. Minua elämä on kuljettanut näin. Haluan tehdä itse omat virheeni ja etsiä elämäni punaisen langan, Voutilainen sanoo.
Nuorempana Voutilainen oli punkkari, anarkisti, periaatteessa lähes kaikkea vastaan. Heti kun ikää tuli riittävästi, hän lähti etsimään omanlaistaan elämää.
Matkan varrella hän asui aasialaisissa temppeleissä ja vietti yhden kuukauden intiaanireservaatissa Arizonassa. Nyt Voutilainen on shiatsuterapeutti, hypnoosi- ja rentoutusopastaja ja meditaatio-ohjaaja.
– Palkkataso ei ole tietenkään läheskään sama kuin Suomessa, mutta elämäkin on paljon edullisempaa. Pidän egyptiläisten sydämellisyydestä ja siitä, miten he ovat ottaneet minut vastaan kotiympäristössäni. Ihmiset pitävät huolta toisistaan aivan toisella tavalla kuin Suomessa. Joskus huolenpito voi tuntua yksityisyydestään kiinni pitävälle ihmiselle tungettelevalta, mutta pääosin kokemus on kuitenkin myönteinen.
Egyptin poliittinen tilanne on karkottanut turistit, joita maa nyt kipeästi tarvitsisi päästäkseen jaloilleen. Suomalaiset turistit ovat karttaneet maata tähän talveen asti, jolloin ns. pakettimatkat taas aloitettiin. Ympäri vuoden kaupungissa asuvia suomalaisia on vain muutama, talviasujia korkeintaan kymmenen.
Kun on itse kotoisin maasta, jossa naisilla on ainakin näennäisesti tasa-arvo lähes kaikilla elämänosa-alueilla, näkee epäkohdat helposti.
Niinpä Voutilainen on pyrkinyt kohtaamaan paikallisia naisia siltä tasolta, että heilläkin on mahdollisuuksia ja oikeuksia, joita he itse eivät ole ehkä uskaltaneet edes ajatella. Joitakin vuosia sitten Voutilainen otti töihin naisen, jonka mieheltä olivat työt turistien kaikottua loppuneet. Pariskunta oli joutunut muuttamaan miehen vanhempien luokse. Nainen synnytti kuolleen lapsen, koska kukaan ei ollut neuvonut häntä menemään lapsiveden mentyä välittömästi sairaalaan.
– Olin synnytyksessä mukana samoin kuin hänen äitinsä ja anoppinsa, Voutilainen kertoo.
Muuta apua ei juuri ollutkaan saatavilla. Miehillä ei ole pääsyä kaikkein pyhimpään, he odottavat aulassa. Nainen menee yleensä synnytyksen jälkeen kuukaudeksi lapsuudenkotiinsa, jossa häntä hemmotellaan ja hän saa levätä.
Koska lapsi oli kuollut, nainen jatkoi pian töitä.
– Eräänä päivänä huomasin, että hän oli poissa tolaltaan, mutta meni tekemään hoitoa asiakkaalle. Kesken hoidon hän tuli luokseni ja ehdin juuri saada hänet kiinni, ennen kuin hän romahti pyörtyneenä laattalattialle.
– Aloin selvittää, mitä oli tapahtunut.
Sukulaiset ajattelivat, että uuden raskauden olisi hyvä alkaa pian, koska lasta, varsinkin tietenkin poikaa toivottiin. Egyptissä on jonkin verran mustaan magiaan luottavia ihmisiä ja tämä perhe kuului heihin. Jo riittävästi kovia kokenut, juuri lapsensa menettänyt nainen oli viety ruumishuoneelle, koska kuviteltiin, että hän siellä avautuisi henkisesti vastaanottamaan uuden elämän.
Kävi myös ilmi, että nainen herätettiin varhain aamulla tekemään aamupala kaikille talossa asuville, myös miehen naimattomille veljille. Kun hän palasi töistä, häntä odotti illallisen valmistaminen ja pyykkäys. Palkastaan hän sai itse pitää vain osan.
– Teimme suunnitelman, että hän otti vain osan palkasta ja loput jäivät säästöön minulle. Miehelleen ja tämän sukulaisille hän sanoi, että töitä oli nyt vähemmän.
Säästöjensä turvin nainen on nyt eronnut liitosta, jossa oli onneton ja päässyt pois tilanteesta, jossa oli koko muun perheen palkaton piika.
– Kun pystyy auttamaan yhtä, hän levittää tietämättäänkin ympäristöönsä toisenlaista ajattelumallia, toivoa jostakin uudesta ja erilaisesta.
Arabikulttuurissa kaupankäynti mielletään usein aggressiiviseksi yli-innokkaiden myyjien takia.
Kirsi Voutilainen leikittelee ajatuksella, että jos miehet laitettaisiin kuukaudeksi koteihinsa opiskelemaan Koraanista hyviä käytöstapoja ja naiset ottaisivat heidän paikkansa asiakaspalvelijoina, turistit palaisivat pian takaisin.
– Nainen joka toisella kädellä heiluttaa lastenvaunuja, voi toisella kädellä heiluttaa koko maailmaa!
”Nainen joka toisella kädellä heiluttaa lastenvaunuja, voi toisella kädellä heiluttaa koko maailmaa!”