Ruusukaali
Hirvipaistin C-vitamiinirikas kumppani
Ruusukaalisato valmistuu juuri sopivasti hirvenmetsästysaikaan. Hirvipaistin kanssa ruusukaali sopiikin loistavasti. Ruusukaaliviikkoa vietetään viikolla 41. Pyhäinpäivän aikaan on tapana valmistaa paahto- ja muita kokonaisia paisteja, joille ruusukaalit niin ikään käyvät hyvin. Lammaspaistit ja muut lammasruoat ovat oivallisia ruusukaalien kumppaneita, samoin pororuoat.
Ruusukaalissa on runsaasti C-vitamiinia, valkuaisaineita ja rautaa. Ruusukaali kestää hyvin kylmää, jopa pakkasta, joten sen satokausi on varsin pitkä. Sitä korjataan vielä myöhään syksyllä.
Ruusukaali säilytetään kylmässä, +2 - +5 mielellään muovipussin sisässä. Ruusukaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Ruusukaalin eli brysselinkaalin kerrotaan saaneen alkunsa 1500-luvun Belgiasta.