15 vuoden keikkatauko oli hedelmällinen henkisen kasvun paikka

Iskelmäprinssi Valentin on tehnyt hallitun paluun levystudioon ja tanssilavoille. Uutuusbiisi Sinä sykähdyttää sieluja elämänmakuisuudellaan.

Teksti: Reetta ReinmanKuva: Niko Raappana

Valentin lauloi itsensä vuonna 1998 suomalaisten sydämiin Iskelmäprinssi-televisiosarjan tunnussävelellä Iskelmäprinssi laulaa, jonka tuotti A. Aallon rytmiorkesteri ja Eurorecords.

– Tein vuonna 1998 myös levyn, Valentin, ja Iskelmäprinssi-televisio-ohjelma siivitti suosiota. Kahden vuoden aikana teimme orkesterieni kanssa valtavasti keikkaa.

Valentin esiintyi tanssipaikoilla, ravintoloissa ja muun muassa hiihtokeskuksissa. Iskelmä vei miestä ympäri Suomea, Hangosta käsivarteen. Laulu- ja soittohommat Valentin oli aloittanut 15-vuotiaana.

Iskelmäprinssi-vuosina Valentin eli Marko Virkkula oli koko ajan lisäksi päivätyössä. Oulunsalossa syntynyt ja varttunut mies asui 1998–2001 Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla, työssä hän oli huonekalualalla, työnantajia olivat Sotka, Masku ja Suomi-Soffa.

– Päivät töissä, illat ja viikonloput keikoilla ympäri Suomen – se oli kyllä tosi raskasta, Marko muistelee.

Vuosituhannen taitteessa SuomiSoffa tarjosi Markolle työpaikkaa syntymäseudulta Oulusta. Marko otti tarjouksen vastaan.

– Jätin lauluhommat ja keskityin päivätyöhön.

Vuonna 2004 Marko perusti autoalan yrityksen. Tällä hetkellä hänen yrityksensä, M.V. Autoconsulting tekee autofiksauksia, myyntiedustuksia, monenlaisia hommia sekä myös musiikkia.

Pari vuotta sitten veri alkoi vetää Valentinia takaisin musiikin pariin. Hän otti yhteyttä Iskelmäprinssi-vuosien aikaiseen manageriinsa eli Lahdessa toimivan Eurorecordsin Hannele Laurilaan .

– Asia oli sillä selvä, päätimme taas aloittaa erittäin hyvin toimivan yhteistyömme.

Tammikuussa 2016 Valentin on julkaissut puhuttelevan Sinä-kappaleen.

– Sinä-biisin sanat koskettivat heti, kun kuulin ne ensimäisen kerran. Yrittäjä olen nähnyt monenlaista ylä- ja alamäkeä, on niin helppo käpertyä suremaan yksin. Sanat Sinä-kappaleessa ovat monelle totisinta totta.

Sinä-biisin on sanoittanut Hannele Laurila. Sävel on lahtelaisen Antti Kuosmasen , sovitus Petri Munckin .

Valentin tekee nykyään myös keikkaa, kiertää tanssipaikkoja ja ravintoloita.

– Niiden 15 vuoden aikana, jotka olin poissa keikkamaailmasta, moni asia on pysynyt samana, mutta moni on myös muuttunut.

– Yksi iso muutos on alkoholinkäytössä. Nykyään artistit ja orkesterit ovat selvin päin. Minulla on hyvin selkeä periaate, että keikalla – työpaikallani – korkki pysyy aina kiinni.

Tanssilavakulttuuri voi Valentinin mielestä Suomessa hyvin, vaikka tanssipaikat ovat vähentyneet hänen keikkataukonsa aikana.

– Nykyään ihmiset panostavat tanssiharrastukseen, käyvät esimerkiksi tanssikursseilla. Ihmiset ovat myös huomanneet, miten monipuolinen ja viehättävä liikuntamuoto tanssi on. Tanssiessa saa hoidettua sekä fyysistä, psyykkistä että sosiaalista hyvinvointiaan.

Valentin itse hoitaa fyysistä kuntoaan kuntosaliharjoittelulla. Salilla hän treenaa 2–5 kertaa viikossa.

– Selkäni helposti reistailee, kuntosalitreeni pitää selän kunnossa. Pyrin lisäksi venyttelemään säännöllisesti sekä käyn kerran kuukaudessa hierojalla.

Monialayrittäjän työ pitää myös kropan monipuolisesti liikkeessä.

Psyykkisen hyvinvointinsa tärkeimmät lähteet Valentinille ovat perhe ja musiikki. Hänellä on vaimonsa kanssa 8- ja 5-vuotiaat tyttäret. Lisäksi perheeseen kuuluu 10-vuotias kääpiövillakoira.

Marko syö terveellistä, ravintorikasta ruokaa.

– Tässä iässä aamulla näkee selkeästi, jos on tullut illalla syötyä liian suolaista ruokaa! Aineenvaihdunta hidastuu iän myötä.

Ruokavaliotaan Marko täydentää perusvitamiineilla.

Hän iloitsee tasapainoisesta elämästään.

– Keikkailu ei ole yövalvomisineen mitään ruusuilla tanssimista. Nyt osaan hoitaa sen tasapainoisesti, ja upeasti saan perheeltäni voimaa.

– Pari vuotta sitten, kun musiikkikipinä minussa taas syttyi, minulla oli vahva tunne, että nyt on oikea aika musiikille – ja niin on, Valentin kertoilee.

Yleisölleen hän haluaa tarjota aina parasta.

– Siisti ja asiallinen pukeutuminen sekä kaunis käytös ovat kunnianosoitukset yleisölle. Pyrin myös ottamaan ohjelmistossani huomioon yleisön toiveet; hehän maksavat palkkani!

– Tanssiyleisö tulee tanssimaan ja viihtymään, artistin tehtävä on tarjota yleisölle sellaista musiikkia, joka ottaa sopivasti jalkaan! Valentin korostaa.

Genreään Valentin kuvailee nykyaikaiseksi iskelmämusiikiksi. Lisäksi hän rakastaa vanhoja ikivihreäklassikkoja, kuten Olavi Virtaa. Olavi Virtaa, Kirkaa ja Topi Sorsakoskea sekä muita klassikkoja hän esittää myös keikoilla. Valentinin pehmeässä äänessä voi kuulla italialaisia vivahteita.

– Laulaminen on parasta äänen huoltoa. Lisäksi käyn silloin tällöin oululaisen laulunopettaja Pertti Rasimuksen laulutunnilla, kuten tein myös 15 vuotta sitten.

”– Siisti ja asiallinen pukeutuminen sekä kaunis käytös ovat kunnianosoitukset yleisölle.”
”– Nykyään ihmiset panostavat tanssiharrastukseen, käyvät esimerkiksi tanssikursseilla.”

KUKA?

Valentin eli Marko Virkkula

- 38-vuotias

- Syntynyt ja asuu Oulusalossa

- ammatiltaan yrittäjä

- perheeseen kuuluu vaimo sekä 8- ja 5-vuotiaat tyttäret

- harrastuksena kuntosaliharjoittelu

- facebookissa Valentinfb