Koeajossa: Audi A6 Avant 2.0 TDI ultra

Koeajoimme Audi A6 Avantin tehokkaamman dieselversion. Se tarjoaa tehoa 140 kW eli 190 hevosvoimaa ja vääntöä 400 Nm.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Audin taloudellisimmat malliversiot tunnistaa ultra-nimestä. Audi A6 Avantin kohdalla ultra-mallit ovat 1.8 TFSI-bensamoottori ja 2.0 TDI-diesel. Tämä 2.0 TDI ultra on tarjolla kahtena versiona, joko 110 kW tai 140 kW.

Vaikka ultra-mallissa pieni kulutus onkin ykkössijalla, niin näillä tehoilla myös suorituskyky on varsin hyvä. Audi A6 Avant 2.0 TDI 140 kW ultra -malli kiihtyy satasen vauhtiin 8,5 sekunnissa. Huippunopeus on 226 km/h.

Vaihteistona on hienosti toimiva kaksoiskytkinvaihteisto eli S tronic. Huippuvääntö on käytössä kierrosalueella 1750-3000 rpm.

Moottorin todella runsaan väännön ansiosta auto on varsin nautinnollinen ajettava, ja erinomainen matka-ajossa.

Tasaisessa ajossa kierrokset voi pitää varsin matalina, mikä parantaa ajonautintoa ja helpottaa myös pienen kulutuksen tavoittelussa.

Parasta ultra-mallissa on todella pieni kulutus. Audi A6 Avant 2.0 TDI 140 kW ultra-mallin yhdistetty kulutus on 4,4 l/100km ja hiilidioksidipäästöt 115 g/km.

Maantieajossa voi tavoitella alle viiden litran lukemia. Kaupungissa kulutus kasvaa luonnollisesti vähän isommaksi. Koeajolla, sekalaisessa ajossa keskikulutus oli vähän yli 6 litraa, mikä on todella pieni lukema isolle ja tehokkaalle, automaattivaihteistolla varustetulle autolle.

Audi A6-malliston hinnat alkavat 46 896,15 eurosta (Sedan 2.0 TDI 110 kW ultra). Avant-farmari on noin 3 000 euroa kalliimpi. A6 Ultra-mallit ovat etuvetoisia.

Jos haluaa nelivetoisen quattro-mallin, silloin pitää valita vielä tehokkaampi moottori, joko 3.0 V6 TFSI tai 3.0 V6 TDI. Nelivetoisten Audi A6 -mallien hinnat alkavat 60 905,22 eurosta (Sedan 3.0 V6 TDI 160 kW).

Kaikki Suomeen tuotavat Audi A6-mallit ovat Business-varustelulla, minkä ansiosta auto on aina automaattivaihteinen. Nyt myös etuvetoisissa malleissa automaattina on S tronic aikaisemman Multitronic-vaihteiston sijasta.

Ainoastaan tehokkaimman 3.0 TDI Biturbo -mallin yhteydessä on käytössä perinteinen tiptronic-automaattivaihteisto. Business-varusteluun kuuluvat myös 17-tuumaiset kevytmetallivanteet, Audi Drive Select, vakionopeudensäädin, automaattinen ilmastointi sekä audiojärjestelmä.

Business Sport-mallissa on lisäksi urheiluistuimet edessä, 3-puolainen ohjauspyörä ja 18-tuumaiset vanteet. Tämän koeajetun Audi A6 Avant 2.0 TDI 140 kW ultra-mallin lähtöhinta Business Sport-varustelulla on 54 247,00.

Uusien moottoreiden lisäksi Audi A6 on saanut kevyen päivityksen ulkonäköönsä. Autossa on nyt uudet etu- ja takavalot, uusi etusäleikkö, uudet puskurit sekä kiiltävät pakoputken ulostulot vakiona.

Business-malleissa Xenon-ajovalot sekä LED-päiväajovalot ja LED-takavalot kuuluvat vakiovarusteluun. Lisävarusteena on saatavissa täysin LED-tekniikalla toimivat ajovalot tai uudet Matrix-LED -ajovalot.

Tasaisessa ajossa kierrokset voi pitää varsin matalina.