Muumit täyttävät tänä vuonna 70 vuotta

Muumimaailma sijaitsee Naantalissa, meren rannalla, vastapäätä presidentin kesäasuntoa, Kultarantaa. Tänä kesänä Muumimaailmassa paukkuvat vasarat, sillä Muumipeikko on päättänyt rakentaa talon.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Tove Jansson julkaisi ensimmäisen Muumikirjansa – Muumit ja suuri tuhotulva – vuonna 1945 tuomaan sodan synkkiin vuosiin valoa ja iloa. Tänä vuonna tulee täyteen 70 vuotta siitä, kun Muumien menestystarina sai alkunsa.

Muumimaailma avasi ovensa 26.6.1993. Sen rakentamista suunniteltiin Ruissaloon, mutta viime hetkellä kuitenkin päädyttiin Naantaliin, koska paikka on luonnonläheinen ja sopii siksi hyvin Muumien asuinpaikaksi.

Muumimaailma on Rovaniemen Santaparkin ohella toinen Suomen teemapuistoista, joissa koko puiston ulkoasu ja toiminta liittyy tiettyyn aiheeseen. Muumit ovat viime vuosina päässeet melkoiseen maailmanmaineeseen. Tästä on todisteena se, että paikassa vierailee kävijöitä useista eri maista.

Muumien kotisaari on aito saari, jonne johtaa mantereelta noin 100 metriä pitkä ponttoonisilta. Varsinaisia huvipuistolaitteita Muumimaailmassa ei ole lainkaan. Siellä ei ole myöskään erilaisia ajopelejä tai muita puuhapuistoista tuttuja kohteita, joihin kävijät voisivat aktiivisesti osallistua. Muumimaailmassa on siis pelkästään katseltavaa ja kierreltävää, mutta sitä siellä riittää, eikä härveleitä edes kaipaa.

Muumien kotisaari sisältää kaikki keskeiset muumirakennukset. Ne on rakennettu luonnolliseen kokoon ja kalustettu erittäin yksityiskohtaisesti. Suurimpaan osaan rakennuksia pääsee sisälle vapaasti kiertelemään.

Kotisaaren keskuspaikka on tietenkin Muumitalo. Kaikki oikeat muumitalot ovat aina kapeita, korkeita ja pyöreitä. Tämä johtuu siitä, että vanhaan aikaan muumit asuivat ihmisten kaakeliuunien takana. Vaikka he ovat luopuneet tästä tavasta keskuslämmityksen yleistyttyä, he edelleenkin haluavat talojensa muistuttavan kaakeliuuneja.

Muumihahmot tapaat parhaiten Muumitalon vieressä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että vilkkaimpina aikoina hahmot keräävät välittömästi ympärilleen ison joukon lapsia, joita vanhemmat yrittävät päästä epätoivoisesti ruuhkan keskellä kuvaamaan.

Aikuiset japanilaiset turistit ovat myös erityisen innokkaita saamaan muiston itsestään muumien kanssa.

Muumitalo on luonnollista kokoa ja sisältää peräti neljä kerrosta. Jokainen huone on sisustettu erittäin hyvin, ja on hyvin helppo kuvitella, että Muumit todellakin asuvat täällä. Ylempiin kerroksiin mennään portaita. Ylimmästä kerroksesta pääsee kierreportaita suoraan Muumimamman kuuluisaan hillokellariin.

Muumimamma tekee yleensä selvän tiskeistä. Mutta nyt paistaa aurinko, joten hän toteaa: ”Näyttää paljon siistimmältä, kun tiskit ovat piilossa sängyn alla seuraavaan sateeseen saakka. Huomenna on uusi päivä. Aivan jokaisen oma, alusta loppuun. Se on hauska ajatus”.

Muumitalon välittömästä läheisyydestä löytyvät ruokailupisteet, myymälät ja muut palvelut sekä Teatteri Emma, jossa esitetään Muuminäytelmiä koko kesän ajan.

Muut kohteet sijaitsevat periaatteessa kahden erillisen reitin varrella. Toinen lähtee Hemulin talon ja laiturin kohdalta. Loput kohteista sijaitsevat Hattivattien salaisuus-polun varrella. Nuuskamuikkunen lukee satuja leirissään, Noidan mökillä opetellaan taikomaan ja Pikku-Estradilla on esityksiä joka päivä.

Muumimaailman yhteydessä toimii myös Väskin seikkailusaari. Väski on merirosvojen isännöimä saari, jolla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä Muumien kanssa. Väskiin pääsee kuitenkin parhaiten Muumien kotisaarelta, ja hinta on edullisempi niille, joilla jo on Muumiranneke.

Muumimaailman lipputiskiltä kannattaa ehdottomasti napata mukaansa Muumien Maailma -niminen ilmaislehti. Se sisältää perustiedot kaikista alueen kohteista, aikatauluista ja myös kartat. Käytännössä vierailu kannattaakin aloittaa suunnittelemalla päivän ohjelma, jotta ehtisi nähdä teatteriesitykset ja näytökset Väskin saarella.

Vierailuun Muumimaailmassa kannattaa varata aikaa ainakin kokonainen päivä, sillä Muumitalo, Teatteri Emman esitykset, Niiskun verstas, Satupolku, uimaranta, Papan laiva ja muut Muumien hauskat paikat ottavat aikansa.

Luulen, että Muumipapan tavoin moni saarella kauniina kesäpäivänä kuljeksiva ajattelee: ”Minä tunsin itseni niin onnelliseksi, että en pelännyt edes tämän hetken menevän ohi. Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan ne vastaan”.

"Vanhaan aikaan muumit asuivat ihmisten kaakeliuunien takana."

Muumimaailma on avoinna kesäkaudella 6.6.–9.8. klo 10–18 ja 10.–23.8. klo 12–18.