Matkoja suomalaiseen makuun

Suomalaisten suunnistavat lomillaan mieluiten Viroon, Ruotsiin ja Espanjaan. Viron ja Ruotsin valttina on sijainti Suomen lähellä, Espanjaan taas vetää lähes takuuvarma auringonpaiste. Vahva nousija on monimuotoisuudellaan hurmaava, varsinkin automatkailijoiden suosima Saksa.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Kolmen suosikkimaan kärki on hyvin pitkään pysynyt samana, kerrotaan tilastokeskuksesta.

– Kun tarkastellaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja, Viro on ylivoimainen ykkönen ja Ruotsi kisaa Espanjan kanssa vuosittain hopeamitalista, kertoo tilastokeskuksen aktuaari Taru Tamminen .

Nyt kamppailu on kääntynyt Espanjan voitoksi. Viime vuosien nousijoita ovat olleet Saksa, Italia ja Turkki. Venäjä on ollut laskussa pari viime vuotta.

– Saksa vetää nyt suomalaisia matkaijoita, kuten muukin Keski-ja Itä-Eurooppa.

Saksan matkailu on kuitenkin määrällisesti pientä Viroon suuntautuneisiin matkoihin verrattuna. Kun Saksaan tehtiin viime vuonna 325 000 matkaa, Viron matkoja toteutettiin moninkertaisesti: yli 1,5 miljoonaa. Kymmenessä vuodessa yöpymisen kohdemaassa sisältävien ulkomaanmatkoja matkojen määrä on lähes kaksinkertaistunut. 15–74-vuotiaat suomalaiset tekivät vuosikymmen sitten 3,0 miljoonaa matkaa. Vuonna 2014 25–84-vuotiaiden vastaava matkamäärä oli 5,9 miljoonaa.

Matkailijan Viro lyhyesti

-Erityisesti kaupunkilomailijoiden ja automatkailijoiden suosiossa.

-Maisemakuva monipuolinen. Alpit, tasankoja, joki - ja järvimaisemia, metsiä ja upeita vanhoja kaupunkeja.

-Tarjolla historiaa ja taidetta, monipuolisia aktiivikohteita ja loistavia ostosmahdollisuuksia.

-Hintataso suomalaiselle edullinen sekä kaupoissa että ravintoloissa.

-Ympärivuotinen matkakohde. Kesäkausi alkaa huhtikuussa ja kestää lokakuuhun. Talvella viihdytään joulutoreilla ja - markkinoilla.

-Jossain vaiheessa historiaa roomalaisilla ja kelteillä oli erimielisyyksiä keskenään, niinpä syksyisin vietettävissä viinijuhlissa nuoret viininviljelijät pukeutuvat roomalaisiksi ja vanhemmat kelteiksi.

-Saksa on makkaramaa, maasta löytyy 1500 erilaista makkaralajia. Regensburgilainen taverna, joka nykyään tunnetaan nimellä Regensburgin makkarakeittiö, aloitti tarinansa maailman pisimpään yhtäjaksoisesti auki olleena ravintolana vuonna 1146.

-Euroopan vanhin apteekki on Tallinnan raatihuoneentorin apteekki, joka on avannut ovensa todennäköisesti jo 1300-luvulla. Keskiajalla sen valikoimiin kuului mm. käärmeennahkajuomaa ja muumiomehua.

-Viron kieli kuulostaa suomalaisen korvaan epäilyttävän tutulta. Lahden toisella puolella vieraillessa kannattaa silti olla varuillaan. Viron kielestä löytyy runsaasti sanoja, jotka suomalainen tulkitsee väärin. Raamatud on laual tarkoittaa suomeksi kirjat ovat pöydällä.

-Suurkaupunkien vilinää, historiallista nähtävää, hienoja hiekkarantoja ja upeita vuoristoja.

-Kuuluisa ruoastaan ja viineistään.

-Euroopan parhaaksi mainittu ilmasto.

-Aurinkoisia päiviä rannikolla noin 300.

-Espanjalaisten sanotaan olevan maailman parhaita juhlijoita. Erilaisia juhlatapahtumia on vuosittain tuhansia ympäri maata. Yksi hauskimmista on helmikuussa vietettävä fiesta, jossa kadun ylitse viritetetyissa keinuissa kiikutellaan kylän mummoja, lauletaan hassuja lauluja ja valmistetaan ruokaa nuotiolla.

-Fuengirolan Lions - joukkue voitti viime vuonna rullakiekon Andalusian mestaruuden sinivalkoisin värein. Joukkue näet koostuu suomalaisista 13-16 vuotiaista junioripelaajista.

-Pieni, mutta monipuolinen maa. Erinomainen automatkailukohde.

-Suomalaiselle lähellä: Helsingistä on linnuntietä Tallinnaan vain 85 kilometriä.

-Mielenkiintoinen historia. Aluetta ovat aikojen saatossa hallinneet niin Tanska, Saksa, Ruotsi, Puola kuin Venäjäkin.

-Tunnetaan erityisesti kaupunki- ja kylpylälomakohteena.

-Saaret tarjoavat luontoa, historiaa ja omaleimaista kulttuuria.

-Hintataso yhä edullinen, vaikka hinnat ovatkin nousseet selvästi maan liityttyä Euroopan unioniin.

-Erityisesti kylpylä-ja kauneushoidot edullisia.