Sami Garamin mielestä kuka tahansa osaa tehdä terveellistä ja hyvää ruokaa. Hänellä on missio siitä, että ihmiset valmistaisivat enemmän ruokaa kotona yksinkertaisista, mutta laadukkaista aineksista.

Teksti: Tarja Lehtola Kuva: Kasper Garam

Sami Garamkasvatti viime kesänä kesämökillään seitsemää lammasta.

– Kun tietää, mistä ne ovat ruohonsa syöneet, voi sanoa tuottavansa todellista lähiruokaa, toteaa jo kaksikymmentäviisi vuotta työkseen kokannut Garam.

Lähiruoalle on kysyntää: Garamin jaMika Vermilänyritys Garam & Vermiglio Catering valmistaa lounaan uudistuneeseen Cafe Agricolaan Helsingissä sekä kolmeen muuhun ruokalaan. Niin paljon tehdään käsin kuin on mahdollista, ja Garam lupaa, että ruoka on myös lisäaineetonta. Se tarkoittaa, että esimerkiksi lihaliemijauhe jätetään purkkiin.

osa cafe Agricolan tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavulle.

– Ideana on, että kun syöt, joku toinenkin syö. Minun mielestäni ajatus on hieno.

Myös keikat esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin valmistettavista tarjoiluista ovat lisääntyneet. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia siitä mitä suuhunsa pistävät; mielellään mahdollisimman tuoretta ja lisäaineetonta ruokaa.

Kun valmistaa ruoan itse, tietää tarkalleen mitä se sisältää. Kyse ei ole pelkästään rasvan ja suolan määrästä vaan kaikista ruoan osa-alueista, kuten lisäaineettomuudesta ja herkullisuudesta.

Garamin mielestä raaka-aineiden ei tarvitse olla kovin erikoisia eikä ruoanlaitto saa olla liian monimutkaista. Raaka-aineet voivat olla aivan yksinkertaisia, mutta niitä voi käyttää monipuolisesti ja mielikuvituksella.

– Tarvittavat ainekset pitää löytää lähikaupasta. En halua, että reseptinlukija säikähtää, että hän ei edes tiedä kaikkia aineksia, mitä ruokaan tarvitsee ja ei voi tehdä sitä, ruokajuttuja moneen mediaan kirjoittava Garam toteaa.

sydänystävällisen ruokavalion perusperiaatteisiin kuuluu, että suolan ja rasvan käyttöä vähennetään.

– Kuitujen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Myös kasvirasva lihottaa ja vaikuttaa näin sydämen kuntoon, joten se ei ole pelkästään terveellistä. Ilman rasvaa on loppujen lopuksi helppo kokata. Suolaa voi korvata mausteilla, etikalla ja sokerilla. Näin suolan määrä vähenee, mutta kokonaiselämys paranee.

Keittokirjoja on Garamin uunista putkahtanut ulos jo seitsemän. Ne ovat erilaisia, mutta ruokafilosofialtaan yhteneväisiä teoksia. Garamin tärkeimmät visiot tulevat niissäkin esiin: herkullisuus, ymmärrettävyys, ruoka-aine saatavuus ja yksinkertaisuus. Myös yksinkertainen ruoka voi olla maukasta, kun kokilla on taito hyppysissä ja hellan vieressä oikeat ainekset ruoan valmistamista varten.

Garamin lempiruoka on yllättäen yksinkertaiselta tuntuva spagettibolognese.

– Mutta se ei mene sillä tavalla miten suurin osa suomalaisista varmaan kastikkeen tekee. Jos minulla on kastikkeessa puoli kiloa jauhelihaa, on pannussa ainakin kilon verran kaikkea muuta. Usein haudutan ruokaan kasviksia ja yrttejä. Suolaa ei ruokaan useinkaan tarvitse lisätä. Mieluummin teen maun jollakin muulla, sokerilla, etikalla tai viininlorauksella.

garamin äiti teki jo 70-luvulla kastiketta, jossa oli paljon juureksia, valkosipulia ja yrttejä. Hän myös haudutti sitä pitkään, joten ihana tuoksu ehti levitä Punavuoren joka kolkkaan. Bolognesekastike on myös yksi ensimmäisistä ruoista, jonka Garam itse opetteli kokkaamaan teini-ikäisenä.

– Vaikka olenkin stadilainen, kuljen mielelläni muualla Suomessa tekemässä ruokaa ja aistimassa tuulia. Ruokaohjeita tehdessä pitää muistaa, että Stockmannin Herkkua ei ole kaikkien lähikulmilla.

esiintymistaitoinen ja energinen kokki on ehtinyt hämmentää jo monenlaisia liemiä. Tv-ohjelmia, messuesiintymisiä ja kokkikurssien järjestämistä riittää.

Kolmen, jo aikuistuneen lapsen isänä ja yhden pienokaisen ukkina lapsiperheen usein kiireinenkin arki on tuttua. Tuoreen isän kirjassa annetaan neuvoja lapsiperheen arjen pyörittämiseen – jotta sille ruoanlaitolle ja yhdessä kokkaamisellekin jäisi aikaa.

Kulinaristina ja ruoan valmistamisen ammattilaisena Garamilla on motto, josta hän ei ole valmis tinkimään: ”Syömistä en vähennä, mutta liikuntaa voin harrastaa enemmän”.